Ga direct naar het artikel
1 december 2020 Zet in mijn agenda

Breng je autobanden op spanning

Maak van het controleren van je bandenspanning een vaste activiteit in je agenda

Zo rijd jij altijd veilig rond met de juiste bandenspanning, bespaar je op je brandstofkosten en CO2-uitstoot. Wij helpen je bij dit geheugensteuntje daar een vaste melding voor in je agenda voor je klaar te zetten. Wij zorgen voor de melding, dit doe je door op de knop zet in mijn agenda, naast de titel, te klikken. Het enige wat je nog moet doen is zelf de banden oppompen. Dit kun je thuis doen als je in bezit bent van het juiste materiaal, bij tankstations of gratis op P+R Maastricht Noord. Hier vind je een slimme bandenpomp die het je nog makkelijker maakt.

Tips voor de juiste bandenspanning

Milieu Centraal geeft op de website nog in 3 stappen tips die jou helpen bij het vinden van de juiste bandenspanning voor je auto. Schrijf deze adviesspanning op, zodat je deze altijd bij de hand hebt in de auto.

  1. Zoek je adviesspanning op, deze vind je terug in het instructieboekje van de auto, aan de binnenkant van het portier aan de bestuurderszijde, in het dashboardkastje, aan de binnenkant van de tankdop of onder de zonneklep. Houd er rekening mee dat de bandenspanning die je online vindt niet altijd klopt.
  2. Kijk naar de bandenmaat op de zijkant van je band. Dit is een combinatie van cijfers en letters vb. 155/70 R 13.
  3. Vergelijk de maat van jouw band met die in de tabel. Let op: voor de voor- en achterwielen geldt een verschillende spanning. Kies ook hoe zwaar je auto de komende tijd beladen is. Een auto waar veel mensen en/of bagage in zit heeft hardere banden nodig dan een auto waar je in je eentje in rijdt.

Laatste tip: check de spanning het liefst als de banden nog koud zijn, dus kort na het wegrijden. Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, of sta je bij een tankstation langs de snelweg? Dan is de lucht in je banden al opgewarmd en moet je 0,3 bar optellen bij de adviesspanning

De Slimme Bandenpomp op P+R Maastricht Noord houd er rekening mee of je wel of niet koude banden hebt. Wil je dus ontzorgt worden, stop dan bij P+R Noord als het op je route ligt.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief