Ga direct naar het artikel
3 december 2018

Alexandra Beijers fietst door

"In de winter zitten we al genoeg binnen"

Woont in Heerlen. Werkt in de binnenstad van Maastricht. Reist naar het werk met: gewone fiets.

Alexandra Beijers woont in Heerlen en werkt in de binnenstad van Maastricht. Al vijftien jaar legt ze haar woon-werkreisafstand van 26 kilometer enkele reis fietsend af. “Op de fiets ga en sta je waar je wilt. ‘s Morgens is het op de fiets heerlijk wakker worden.” 

“In Nederland is het nooit echt te warm of te koud om te fietsen. En met de regen valt het in de praktijk ook reuze mee. Het weerbericht geeft al snel een regenkans aan, terwijl het maar tien procent van de tijd echt nat is. In de winter ervaar ik het weer altijd een stuk positiever dan mijn collega’s die met de auto naar het werk komen. Ik geniet van de frisse lucht buiten. We zitten in de winter al genoeg binnen.” 

Verslaafd aan fietsen

“Ik fiets altijd naar mijn werk. In de zomer met een racefiets, in de winter neem ik een iets stabielere mountainbike met dikkere banden. Zelfs tijdens mijn twee zwangerschappen ben ik blijven doortrappen. Ongemerkt is het fietsen een verslaving geworden, ontstaan door een tweeëneenhalf jaar durende wereldreis op de fiets samen met mijn partner. Na het rondreizen met de fiets, zag ik op tegen een baan waarbij ik fulltime binnen zou zitten. Om het vol te houden, zorgde ik dat ik elke dag lekker op de fiets buiten onderweg was.” 

Drie-en-een-halve keer de wereld rondgefietst

“Inmiddels staat de teller voor mijn woon-werkreis al op zo’n 140.000 fietskilometers. Ongemerkt ben ik al zo’n drie-en-een-halve keer de wereld rondgefietst! Onderweg op de fiets maak je veel mee. Je bent je veel bewuster van je omgeving en staat dichter bij de natuur. Ik heb veel bijzondere, leuke maar ook ingrijpende dingen meegemaakt. Van persoonlijke verhalen die je hoort van reisgenoten op de fiets tot het verlenen van eerste hulp bij iemand die een beroerte kreeg op de fiets.” 

Reiskosten

“Het fietsen houdt me fit, zorgt voor tijdwinst en het levert mij financieel ook wat op. Want, parkeren in de binnenstad waar ik werk is duur. Ik krijg mijn reiskosten vergoed en na al die jaren staat de teller al op meer dan 30.000 euro. Als ik dat geld opzij had gezet, was ik nu slapend rijk geworden van het fietsen!”

Sporten geen moetje meer

“Het fietsen levert mij ook tijdwinst op. Doordat ik elke dag naar mijn werk fiets, hoef ik ‘s avonds niet meer naar de sportschool te gaan. Als ik na het werk ga sporten, dan doe ik dat voor mijn plezier. Het sporten is geen moetje meer!”

Groene koeriers

“Ook alle koeriers zouden eens op de fiets moeten stappen om hun pakketjes af te leveren. De rust in de wijken keert dan weer terug, want in plaats van een veelheid aan ronkende en opgejaagde bestelbusjes in de straat, racet er af en toe eens een geluidloze fiets langs je huis!”