Ga direct naar het artikel
16 juni 2020

Bart over Ontdek de e-car

"De meeste kilometers rij je in je omgeving. De actieradius moet je niet ervan weerhouden om over te stappen naar een elektrische auto."

Bart werkt bij de Universiteit van Maastricht, een van de convenantpartners van Zuid-Limburg Bereikbaar. Via zijn werk deed hij eind februari mee aan Ontdek de e-car. De ideale kans voor hem om twee weken lang in de praktijk te ervaren hoe elektrisch rijden bevalt.

Want, zegt Bart: “Ik dacht er al langer over om over te stappen op een elektrische auto. Door eens proef te draaien weet je pas echt hoe het bevalt. We reden in twee weken tijd 1.500 kilometer met de auto. En planden een ritje naar onze familie in het noorden van het land.”

Actieradius Renault Zoë ideaal

In 2015 kochten Bart en zijn vrouw een nieuwe auto. Ze wisten toen al dat hun volgende auto een elektrische auto zou worden. “Afgelopen weekend heb ik een Renault Zoë gekocht. Deze auto past het beste bij onze situatie. Met een actieradius van meer dan 300 kilometer is een ritje naar onze familie in de kop van Noord-Holland goed te doen. De Zoë is groter dan ik dacht. De kofferbak is vergelijkbaar met de auto die ik nu heb, een BMW 1-serie. Het scheelt maar 10 liter.”

Rekening houden met langere reistijd

“De actieradius van de ‘probeerauto’, een Nissan Leaf, lag net wat te laag voor ons. Niet helemaal opgeladen vertrokken we het eerste weekend van onze probeerweken richting het noorden. Het weer zat niet mee en dus hebben we twee stops moeten maken om de accu op te laden. We deden drieënhalf uur over onze reis waar we normaal tweeëneenhalf uur over doen.”

Voordeel elektrisch rijden: tijd om een boek te lezen

“Dankzij de tip van Ontdek de e-car om de app Shell Recharge op mijn telefoon te zetten, vonden we onderweg snel een geschikte laadpaal. Tijdens het wachten speelden we een kaartspelletje met een kopje zelf meegenomen thee erbij. Ook andere mensen die aan het wachten waren tijdens het opladen, zag ik dingen doen als een boek of de krant lezen of op hun telefoon Netflix kijken. Of je nu thuis op de bank zit of in je auto een boek leest. Je hebt er opeens tijd voor en dat is een mooi voordeel van elektrisch rijden. Een half uurtje of twintig minuten laden is overigens voldoende om naar de volgende plek twee uur verder te rijden.”

Geholpen bij keuze om voor elektrisch te gaan

“Ontdek de e-car heeft mij geholpen om de keuze te maken om voor elektrisch rijden te gaan. Het past bij onze levenswijze om bewust na te denken over het gebruik van energie en onze CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken. We hebben al zonnepanelen op ons dak en een warmtepomp. Nu we over gaan op elektrisch rijden, schaffen we binnenkort extra zonnepanelen aan om deels met onze eigen elektriciteit rond te rijden.

Nadenken over je reis

“Als je over gaat op elektrisch rijden, moet je weer nadenken over hoe je reist. Je beter voorbereiden en rustiger rijden. Een ritje naar Italië kan, maar doe je niet meer zo maar even. Maar hoe vaak maak je nu echt een verre reis? De meeste autoritten rij je toch in je eigen omgeving. Dus die lange reis een keer per jaar tijdens de zomervakantie moet je er naar mijn mening niet van weerhouden om over te gaan op elektrisch rijden.”