Cindy Pinckaers (35) beweegt elke dag dankzij haar e-bikes
"Ik krijg energie van mijn fietstochtjes"
Vier jaar geleden kocht Cindy haar eerste e-bike, om dagelijks korte en lange afstanden af te leggen. Als jonge moeder nam ze haar zoontje Sem achterop en later plaatste ze dochter Julie in een stoeltje voorop. Ook Paul, Cindy’s man en enthousiaste papa van de kids, fietste heel wat af. Enkele maanden geleden kwam babyzoontje Oscar erbij en niet veel later besloot het koppel een elektrische bakfiets (een Vogue Carry 3, met twee wielen voor) te kopen. Nu kunnen ze nog gemakkelijker met z’n allen op pad.
Welke route fiets je het vaakst?
“Ik ga 1 x keer per 3 weken met de fiets vanuit mijn woonplaats Schin op Geul naar mijn werk in Maastricht (15 km). Ik kies dan wel voor de wat rustigere dagen, waarbij ik niet van locatie hoef te switchen. Ik geniet echt van het moment voor mezelf en van het kunnen bewegen.
De route is prachtig: ik rijd via Strabeek en Houthem door het bos richting boscafé De Nachtegaal. Aan het eind van het fietspad ben je in Amby en vanuit daar ben je zo in hartje Maastricht. Het is super relaxed dat die snelle fietsverbinding vlakbij Meerssen nu ook klaar is. Je komt daar geen auto tegen.
Ook als ik thuiswerk, begin ik de dag met een fietstocht. Mijn kinderen zitten in Wijlre (3 km) op school en die breng ik in de ochtend even. Heerlijk is dat, om zo de dag te beginnen! Zelf als je sportmomentje erbij inschiet later op de dag, weet je dat je dit toch maar al gedaan hebt.”
Waarom laat je de auto staan?
“Op de middelbare school fietste ik van Sibbe naar Gulpen (8 km) en die gewoonte heb ik nooit helemaal afgeleerd. Daarbij: ik ben iemand die niet graag stil zit en elke dag wel sport. Vroeger danste ik heel veel en later bezocht ik de sportschool graag.
Ook in de coronatijd zat ik niet op de bank. Dan maar gymmen met online filmpjes of wandelen. Als ik niet even actief bezig ben, voel ik me meteen een stuk minder fit. Erop uitgaan, geeft mij energie. Nu de benzinekosten steeds hoger worden, is het ook wel gunstig. Je werkt aan je gezondheid, het is goed voor de wereld en je bespaart kosten. Win-win!"
Heb je in je vroege jeugd veel gefietst?
"Ja! Mijn ouders gingen vroeger elke zondag met ons een fietstocht maken. Ik weet nog hoe mijn vader mij als klein meisje een duwtje in de rug gaf, als ik de berg op moest. Diezelfde vader fietst elk weekend wel 150 km. Hij is fanatiek wielrenner.
Mijn moeder is ook wel bewust bezig met vitaliteit en andersoortig vervoer. Zo haalt ze mijn oudste zoontje al wandelend op van zijn school en neemt dan samen de bus terug. Mijn zoon vindt dat erg leuk en ja, nu je het zegt, is het ook wel goed voor het milieu dat mijn moeder de auto dan laat staan.”
Een aanrader, die e-bike(s)?
“Zeker! Als de afstand niet té groot is en de ligging van je werkplek zich ervoor leent… dan is het fijn om in de ochtend met je fietsje op pad te gaan. Het is elke dag weer anders. Je ziet veel leuke dingen onderweg en komt helemaal zen thuis. O, en weet je wat een groot voordeel is? Het feit dat je geen auto hoeft te parkeren. Je hebt altijd wel een fietsparkeerplekje en bespaart toch weer wat euro’s.”
Hoe maakte jij jouw keuze voor jouw e-bikes?
“De ene fiets kocht ik op aanraden van een fietsverkoper (een Gazelle) en de ander op advies van een vriendin (een Vogue Carry 3, met twee wielen voor). Paul en ik hebben beide bikes eerst uitgebreid getest voordat we ze kochten. Een fiets moet wel bij je passen. De fietsen trappen allebei heel fijn."
Gebruik je je fietsen voor verschillende doeleinden?
"De gewone e-fiets gebruik ik voor spontane tochtjes. Als ik heel snel even naar Valkenburg fiets voor een vergeten product in de supermarkt. Of als ik mijn nagels moet laten doen. Of 1 kind onverwacht ergens moet ophalen.
Als we echt gepland weg gaan, bijvoorbeeld om een ijsje te eten in Valkenburg of in Wijlre, dan neem ik de bakfiets. De fiets is niet zwaar in het gebruik, maar je moet hem toch van tevoren even inrichten. Heel handig: de buggy kan mee. Zo kan ik Oscar, die in een speciaal babystoeltje zit, in een wagen vervoeren als we eenmaal op de bestemming zijn aangekomen.
De kinderen kijken hun ogen uit als ze in de bakfiets zitten. Ze lachen en zwaaien naar voorbijgangers. We fietsen de ene keer een half uurtje en een andere keer gaan we langer op avontuur. Super!”
Overweeg je wel eens om één fiets weg te doen of om je auto in te leveren?
“Daar heb ik wel eens over nagedacht, maar nee… we houden ze toch allebei. Paul en ik hebben de twee fietsen, omdat het toch wel handig is om zowel de grotere bakfiets te kunnen gebruiken als de gewone e-fiets. En ja, we hebben daarnaast een auto. Met een gezin en wonend in een dorpje toch ook nog steeds wel handig om te hebben, als aanvulling op de fietsen.”
Fiets je met slecht weer?
“Als ik zie dat er regen voorspeld wordt op de heenweg, dan ga ik niet met de fiets op pad. Op die momenten ben ik blij dat we een auto hebben. Als er alleen op de terugweg plensbuien te verwachten zijn, laat ik me niet tegenhouden. Als ik door en door natgeregend thuiskom, douche ik even. Al met al heb ik dan een goed gevoel over mijn sportmomentje van de dag.”
Waarom gebruik je e-fietsen en geen gewone fietsen?
“Ik heb een goede wandel- en renconditie. Op vakantie in Oostenrijk hikete ik onlangs tot de top van een berg met Julie op mijn rug. Mijn fietsconditie is niet zo top. Ik wil niet uitgeput en bezweet ergens aankomen. Dan is een e-bike dé oplossing. Toch daag ik mezelf uit: ik heb de ondersteuning op zijn lichtst staan, soms zelfs uit. Maar het idee dat je hem altijd wat lichter zou kúnnen zetten, is prettig. De bakfiets is erg zwaar, als alle kindjes en spullen erin zitten. De ondersteuning van de bakfiets zet ik daarom standaard aan.”
Fietsen je leeftijdsgenoten ook zo veel?
“Het valt me op dat er ook echt veel leeftijdsgenoten zijn die voor bijna alles de auto nemen. Ook niet erg, ieder zijn ding, maar ik verbaas me daar wel eens over. Het is toch ontspannend om te fietsen? Zelfs tijdens een drukke dag. Ach ja, iedereen is daar anders in.”
Geef je jouw fietsenthousiasme door aan jouw kinderen?
“Dat gaat vanzelf, denk ik. Ze zien dat Paul en ik graag even op onze bikes stappen en vinden de fietsuitstapjes heel normaal. Oudste kindjes Sem en Julie hebben eigen fietsjes en maken er graag gebruik van. Als wij wandelen, fietsen zij mee. Ze luisteren goed. Paul en ik zeggen dat ze tot de lantaarnpaal mogen gaan en daar moeten wachten. Dat doen ze.
Sem kan al 8/9 kilometer wandelen. Als we na het avondeten even naar Kasteel Schaloen (bijna 2 km) en terug lopen, vinden de kids dat gezellig. Ze nemen onze liefde voor bewegen gewoon over.”

Vind je Cindy's e-bike-ervaring inspirerend en wil je meer vergelijkbare verhalen lezen? Houd dan onze #30dageninhetzadel-challenge in de gaten.
Tijdens deze challenge volgen wij 5 mensen die in september met een e-bike naar het werk gaan in plaats van met de auto.
Je kunt zelf ook meedoen met de Facebookvariant van deze challenge. Je post jouw fietsfoto's in dezelfde periode en maakt kans op een weekendje weg.

Wil je zelf wel eens een e-bike uitproberen? Surf naar 'Probeer een e-bike' en ontdek dat jij gemakkelijk 1 week lang een e-bike kunt testen. Doe je mee?