Ga direct naar het artikel
4 juli 2017

David Radder over de e-bike

"Lijkt fietsen naar school te ver, vraag je ouders om een e-bike!"

David Radder van 14 vertrekt iedere dag om 7 uur ’s morgens vanaf de Mergelweg in Maastricht met zijn e-mountainbike naar zijn agrarische school in Tongeren (België). ’s Middags na school fiets hij weer terug naar huis. Dagelijks legt hij zo over de gloeiende Maastrichtersteenweg 50 kilometer af. Zomer en winter. Alleen als de temperatuur onder de -5 graden duikt, neemt David de bus naar Tongeren. “Met de fiets doe ik er driekwartier over, met de bus een uur.”

“Door te fietsen blijf ik in beweging en bouw ik conditie op. Mooi als voorbereiding om alvast te wennen aan het veel buiten zijn, want dat zal ik later in mijn werk ook zijn. Mijn ouders vinden het ook belangrijk vanwege het milieu. Eigenlijk zijn er best veel afstanden die je eenvoudig per fiets af kunt leggen. Per jaar leg ik door weer en wind zo’n 7.000 kilometer op de fiets af.

Op vrijdagmiddag ben ik vroeg uit en neem ik de toeristische route naar huis. Even genieten van het mooie landschap waar ik doorheen fiets. Sporten hoef ik thuis niet meer te doen. Ik krijg dagelijks beweging genoeg. Thuis ben ik vooral veel buiten op het veld tegenover ons huis te vinden met mijn elektrische auto’s. 

Een #tip voor andere jongeren: als fietsen naar school te ver lijkt, vraag je ouders dan of ze een e-bike voor je willen kopen. Dat scheelt echt in reistijd en je komt fitter en minder bezweet op school aan. Ik had er ook nog niet aan gedacht totdat mijn oom uit Doetinchem op het idee kwam om met een e-bike naar school te gaan. En ik moet zeggen dat bevalt me nog steeds heel erg goed. Een scooter of bromfiets gaat het niet worden voor mij, eerder een speed e-bike want die gaat sneller dan mijn e-bike. Maar eerst wil ik mijn tractorrijbewijs halen, zodat ik straks met de tractor naar school kan gaan.”