Ga direct naar het artikel
20 mei 2019

DHL over hun Cubicycle

"Op de fiets zijn onze pakketjes sneller op hun plek"

In de smalle straten van de binnenstad is het vaak druk waardoor pakketjes bezorgen veel tijd kost. Met een speciaal ontworpen elektrische cargofiets met een afneembare container van een kubieke meter, brengen Stefan en twee collega’s nu tientallen pakketten per dag naar winkels en consumenten in en rondom het centrum van Maastricht.

‘s Morgens rijdt Stefan van Bokhoven naar Maastricht Aachen Airport. Daar staat zijn fiets met volle accu klaar. Zelfs in de regen vertrekt Stefan met volle moed richting Maastricht. “In de bak zitten ruim 50 pakketjes. Een aantal daarvan bezorg ik al op weg naar Maastricht in Meerssen of Ulestraten. Daarna fiets ik door naar hartje centrum.”  

Liever op de fiets

DHL had in Amsterdam al jarenlange ervaring met fietskoeriers. Stefan was één van de koeriers die in Amsterdam met een rugzak vol pakketjes rondfietste. “Ik vond dat super. Maar voor de liefde verhuisde ik naar Maastricht en moest ik helaas weer het busje in. Nu rijden we hier ook al weer drie jaar met de fiets rond. Eerst met een Parcycle, een bakfiets, en nu met de veel grotere Cubicycle.”

Geen uitlaatgassen

Elk jaar stijgt het aantal pakketjes dat expresbedrijf DHL bezorgt in Maastricht en omstreken. De hoeveelheid pakketjes voor de Maastrichtse binnenstad, maakte investeren in een goede transportfiets rendabel. Een medewerker van DHL ontwierp de Cubicycle waar meer en grotere pakketjes inpassen. De fiets past bij de doelstelling van DHL om in 2050 helemaal CO2-neutraal te zijn, vertelt supervisor Dennis Pluymaekers. “We willen de uitstoot van onze transportdiensten tot nul terugbrengen. Bij het bezorgen per fiets laten we geen uitlaatgassen in de stad achter. En sommige plekken zijn per fiets veel beter bereikbaar. Bovendien krijgen onze koeriers zo lekker veel beweging.” Inmiddels rijdt DHL in Nederland met ruim 40 Cubicycles en rijden er elders in Europa nog zo’n 40.  

Tijd over 

Stefan is met de fiets sneller dan vroeger met een bestelbus. Zijn fiets valt goed op in de binnenstad: “Ik word heel vaak aangesproken door mensen. Omdat ik zelf zo enthousiast ben over de Cubicycle vertel ik er altijd graag wat meer over. Maar dan moet ik weer door, want mensen zitten op hun pakketjes te wachten!”

Probeer gratis een e-bike voor transport

Als ondernemer ook vaak in de stad om bestellingen af te leveren? Probeer dan eens twee weken gratis de e-cargo bike van Maastricht Bereikbaar. Misschien word je dan over bezorgen met de fiets net zo enthousiast als Stefan!