Ga direct naar het artikel
8 december 2020

Directeur Visit Zuid-Limburg Anya Niewierra over thuiswerken

"Yoga, dansen, lopen; zo blijf ik fit werken aan een gastvrij Zuid-Limburg."

Visit Zuid-Limburg is veel meer dan een plek waar toeristen informatie vinden over de regio. Voor gastvrije ondernemers in het Bourgondische Limburg is het een knooppunt waar men samen de lijnen uitzet voor de toekomst. Logisch dat Visit Zuid-Limburg ook tijdens corona meedoet aan het bewaken van de balans tussen gezondheid en het economisch klimaat.

Andere wegen inslaan

“Om mensen te spreiden over de regio hebben we in Zuid-Limburg bijvoorbeeld de camini’s bedacht,” vertelt directeur Anya Niewierra. “Een kleine variant op de bekende bedevaartswegen langs onbekende objecten en ondernemers. Binnen acht weken waren de routes al 35.000 keer gedownload, terwijl we voor een heel jaar 25.000 downloads als doel hadden geformuleerd. We schatten dat we de 100.000 wel gaan halen. Extra activiteiten bedenken en in de markt zetten is veel werk, maar geeft natuurlijk ook energie. Het zijn dagkoersen. De reguliere taken gaan ondertussen door. Dat vraagt veel van mijn team.”

Gezonde geest in een gezond lichaam

“Het overschakelen op digitaal samenwerken vanuit thuis was binnen een dag of twee geregeld. We hadden de faciliteiten voor thuiswerken al in gebruik. Dus de schouders eronder en doorzetten. Maar een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Een van onze beleidslijnen is de gelukkige organisatie. Mensen mogen een eigen stempel drukken op hun taken. Successen voelen dan extra goed. Maar in drukke tijden moet je ook extra goed opletten op jezelf. Het hele team neemt dat serieus.”

Met hardlopen hoofd leegmaken

“Mijn werkkamer thuis is de rustigste kamer van het huis. Helaas is het wel de kleinste kamer en omdat de lichtinval niet goed is om van het scherm te lezen, heb ik steeds de rolluiken dicht. Zeker geen ideale omstandigheden, dus ik maak er op andere manieren het beste van. Zo ben ik een echt ochtendmens en zit ik al om 6.15 uur achter mijn computer.  Gewoon lekker in mijn pyjama. Dan werk ik twee uur flink door en ga ik drie kwartier hardlopen. Mijn hoofd is dan weer helemaal leeg.”

Yoga, dansen en samen koken

“Na een heerlijke douche kleed ik me aan. Niet alleen wat je ziet op het scherm, maar compleet met nette schoenen en oorbellen. Voor mij geeft dat een goede scheiding tussen werk en privé. De video-overleggen worden snel intensief en het werk is veel minder beweeglijk dan vroeger. Je wordt maar doorgepland. Yoga-oefeningen tussendoor helpen echt. Of even een kwartiertje heel fanatiek dansen op discomuziek van vroeger. Het zorgt dat ik even lekker los kom van het werk en ik word er ook echt blij van. Lunchen doe ik met mijn man. Samen eten geeft meer regelmaat, dus daar kiezen we bewust voor. Na het werk kook ik ook met hem en maken we een wandeling. ’s Avonds probeer ik de computer echt uit te laten.”

Positieve energie team mis ik

“Wat ik echt mis is de positieve energie en de humor van mijn team. De regiomanagers hoor ik normaal met enige regelmaat aanstekelijk lachen door de plafonds heen. Die sfeer, de gezelligheid in het keukentje, dat is online niet te vervangen. Maar verder hou ik het nog vol. Want, we staan voor een belangrijke taak in de regio en die is zeker nog niet voorbij. Ik geniet nog steeds van het werk en de dingen die we samen bereiken in de regio. Door zelf fit te blijven kan ik dat blijven doen.”