Ga direct naar het artikel
30 januari 2018

Esther Bessems over de e-bike

"Met de e-bike werk je ongemerkt aan je conditie"

Esther Bessems vertelt over de e-bike en haar deelname aan de effectmeting.

"Sinds ik bij het Maastricht UMC+ werk, ben ik meteen begonnen met fietsen. Ik heb een goede wind- en waterdichte jas gekocht, die had ik deze winter wel nodig. Sinds april ben ik maar 5 keer met de auto naar het werk geweest, omdat ik dan een afspraak wat verder weg had. Het beloningsprogramma in Beweging was ook een mooie stimulans bij het fietsen. Ik krijg via de app notificaties als ik een keer met de auto ga, en dat vind ik dan altijd jammer. Ook nu je geen beloning in cash of cadeaus meer krijgt, blijf ik de app gebruiken. Dat motiveert toch om te blijven fietsen. Bij het Maastricht UMC+ zijn er goede regelingen voor fietsers. Zo krijgen we een fietsvergoeding, afhankelijk van de woon-werkafstand. En als je fiets stuk is, regelt  het Facilitair Bedrijf een leenfiets én dat je fiets wordt opgehaald voor reparatie bij een geselecteerde rijwielhandelaar.

Ik doe regelmatig mee aan vragenlijsten via het panel van Maastricht Bereikbaar. Ik was heel erg verrast toen ik hoorde dat ik door het meedoen aan de effectmeting van 2017 een e-bike gewonnen had. Ik dacht: Wow, dit kan niet waar zijn! Wat een leuke verrassing! In januari heb ik een e-bike uitgezocht. Daarvoor heb ik eerst flink wat testritjes gemaakt. Ik heb er 6 uitgeprobeerd om uit te vinden welke het fijnst was qua ondersteuning op heuvels en bergjes. De rijwielhandelaar Rob Smeets heeft me goed voorgelicht. Ik ga veel gebruikmaken van de e-bike. Met de fiets kom ik fris op mijn werk, en afgeschakeld weer thuis. Bovendien heb je met de e-bike altijd wind mee, je bent er snel en het kost weinig. Voordeel vind ik ook dat je ongemerkt aan je conditie werkt. Mijn woon-werkafstand is 9,5 kilometer enkele reis. Ik zit 40 minuten per dag op de fiets. Als ik thuiskom van mijn werk, heb ik al flink wat beweging gehad.”