Liza fietst naar Vaeshartelt met de elektrische NS-fiets
"Fietsen op de elektrische NS-fiets, het smaakt naar meer"
Liza Artsiomenka, 23 jaar, uit Born, werkt in Maastricht. Ze ving de vorige maand op dat er elektrische fietsen van de NS te huur waren op station Maastricht. Dat maakte Liza nieuwsgierig. Ze had nog nooit op een elektrische fiets gereden. Hoe zou dat zijn? Ooit had ze een scooter. Zou dit vergelijkbaar aanvoelen? En zou ze deze ov-ebike misschien wel voor werkbezoeken aan organisaties in de stad kunnen gebruiken?
Ze nam de proef op de som en fietste van Centraal Station Maastricht (waar ze haar fiets huurde) naar Kasteel Vaeshartelt en ging via de Groene Loper weer terug. Wil je weten hoe Liza haar tochtje op de NS-ebike ervoer? Lees dan onderstaande tekst.
Liza, wat was je eerste indruk van de elektrische fiets van de NS?
"De ov-bike sprak mij aan omdat het een stevige fiets is, van goede kwaliteit. Een fiets waar je je veilig op voelt."
Zou je ook iets kunnen vervoeren met deze fiets?
"Je zou niet veel kunnen vervoeren op de fiets, omdat er voorop maar een heel klein bagagerek zit. Er is ook niks om je tas aan vast te maken. Toch is het niet onmogelijk: je zou zelf wat kunnen dragen. Voorwaarde is dan wel dat je zelf moet zorgen voor een rugzak!"
Bediening en beschikbaarheid
Wat vond je van de bediening van de knoppen, links en rechts op het stuur?
"De fiets was heel makkelijk te bedienen. Links had je een + en – knopje, waarmee je verschillende standen kon inzetten zoals de ecostand, de normale stand en de hoogste ondersteuningsstand. Er was ook een walk-stand, waardoor de fiets minder zwaar is als je ermee loopt. De knoppen bevinden zich dichtbij het stuur, waardoor bedienen erg makkelijk is. De e-bike had verschillende versnellingen overigens. Heel fijn en écht nodig met al die heuvels in het Limburgse landschap."
Stonden er nog veel beschikbare fietsen in de fietsenstalling?
"Toen ik mijn NS-fiets ophaalde, waren er nog genoeg fietsen beschikbaar in de stalling. Dit komt denk ik door het koude regenachtige weer. Mogelijk staan er in de zomer minder fietsen, omdat er dan meer toeristen zijn en het weer een stuk beter is. Dan willen meer mensen een dagje weg met de fiets. Je kunt overigens geen NS e-bike reserveren, maar je kunt wel de beschikbaarheid controleren in de app."
Hoe was de sfeer in de fietsenstalling?
"De sfeer in de fietsenstalling was erg fijn. Er waren heel aardige medewerkers die mij goed op weg hielpen. De uitleg ging vooral over hoe de fiets aangaat en hoe je de knoppen gebruikt."
Verschil met gewone fiets
Is er verschil te merken ten opzichte van een tochtje met de gewone fiets?
"Je merkt zeker verschil. Bij de normale fiets moet je een stuk zwaarder trappen. Ik zou zelf vaker voor de e-bike kiezen omdat dit een stuk sneller is. En als je sportief wil zijn, zou ik eerder gebruik maken van de normale fiets!"
Verschil met scooter
Had je wat aan je scooter-ervaring op deze deelfiets?
"Nee, ik vond het ritje met de e-bike niet lijken op een scootertocht. Het was even leuk, dat wel."
Hoe sta jij tegenover het dragen van een helm op de e-bike?
"Ik vind het een beetje dubbel, omdat een e-bike in principe ook 25 km per uur kan rijden. Net als een scooter. Het kan even gevaarlijk zijn. Maar ik snap ook wel dat sommige mensen voor kleinere afstanden geen helm willen dragen."
Deelvervoer
Reis je regelmatig met deelvervoer?
"Ik heb al eens de Arriva-deelfiets gebruikt. Die was heel makkelijk in gebruik. Je voert de code van de fiets in in de app en je haalt de fiets uit het slot."
Op het verlanglijstje
Waar zou je nog wel meer naartoe willen fietsen met deze NS OV-ebike?
"Ik zou best nog een mooi rondje door de stad van Maastricht willen fietsen. Dit smaakt naar meer! Al fietsend zou ik de stad nog wel wat meer willen verkennen."



Wat is een deelfiets? Wat zijn de voordelen hiervan en hoe werkt het eigenlijk? Dit hebben we samen met enkele tips voor de beginnende deelfietser voor je samengevat.