Ga direct naar het artikel
1 augustus 2017

Gert-Jan Krabbendam over de e-bike

"Ook werkafspraken doe ik met de fiets, ik vind het zonde om een taxi te nemen"

Wethouder Gert-Jan Krabbendam van de gemeente Maastricht vertelt over zijn ervaringen met de e-bike.

"Ik ben sinds kort wethouder. Bij de start van mijn functie heb ik een e-bike besteld, een speed pedelec. Tijdens het wachten op de levering mocht ik via Maastricht Bereikbaar gebruikmaken van een e-bike. Ik woon in Itteren, dat is 7,3 kilometer van de binnenstad van Maastricht. Privé maak ik zo'n 4.000 tot 5.000 km per jaar op de racefiets. Als sportieve man van 35 heb ik de elektrische trapondersteuning niet nodig. Maar nu ik wethouder ben, komt het wel van pas. In deze representatieve functie is omkleden niet altijd mogelijk voordat ik begin met werken. Dankzij de e-bike kom ik niet compleet bezweet op het werk. Ook voor werkafspraken gebruik ik vaak de fiets, bijvoorbeeld naar het Gouvernement en naar Meerssen. Dat gaat sneller dan met de auto. En ik vind het zonde om een taxi te pakken. 

's Morgens koppel ik een fietskar aan de e-bike, dan breng ik onze zoon naar de peuterspeelzaal. De kar laat ik daar staan en dan fiets ik door naar het werk. Mijn vrouw haalt hem aan het eind van de ochtend op en neemt de fietskar dan weer mee terug. Dat is ideaal, zo hebben we maar één auto nodig en we verliezen 's morgens geen tijd als we naar de peuterspeelzaal gaan.

Ik vind het heerlijk om lange tochten te maken op de racefiets. Dan ben ik helemaal in het hier-en-nu, bezig met de route, mijn conditie en het landschap. Na een tocht van 150 kilometer voel ik de lichamelijke inspanning, maar ben ik mentaal compleet ontspannen. Als er mensen zijn die het leuk vinden om een keer met me mee te fietsen tijdens een trainingstochtje, dan hoor ik het graag. Om kennis te maken en om te bespreken wat er speelt in Maastricht. Als je interesse hebt, kun je me een berichtje sturen via mijn Twitteraccount @groenlinkser. En uiteraard ben ik ook te volgen op Strava."