Frank Meels (48) uit Geleen kan er geen genoeg van krijgen
"Fietsen, bewegen, buiten zijn…"
Frank heeft een inspirerende en een drukke baan als project manager bij softwarebedrijf Cadac in Heerlen. Toch fietst hij minstens twee en soms drie keer per week. Het aantal fietskilometers per week? 100 tot 150 kilometer. En per jaar? Zo’n 6000 kilometer in totaal, op de racefiets en mountainbike.
Elke woensdagmiddag neemt deze recreatieve fietser bewust een break van werk. Dan heeft hij een middag vrij. Voor Frank betekent dat: mindfulness in de vorm van fietsen! Frank: “Tijdens het fietsen maak ik mijn hoofd leeg. De één leest graag een boek en ik voel ontspanning door inspanning. Uiteindelijk is dat ook goed voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.”
In het bloed
Frank begon relatief laat met recreatief fietsen; eerder was hij in zijn vrije tijd vooral bezig met de scouting. Op 37-jarige leeftijd daagde een collega (van DSM, destijds)] Frank uit om mee te doen aan een niet-competitieve racefiets toertocht, de ODS Classic. Frank deed mee, op een gewone stadsfiets. Hij fietste ruim 100 kilometer door de heuvels en het fietsvirus had hem gegrepen.
Enthousiast: “Onbewust heeft er ook altijd een fietsvoorliefde in mijn bloed gezeten. Mijn vader was amateurwielrenner (Harry Meels), al voordat ik geboren werd. Joop Zoetemelk was een goede kennis van hem. Al in mijn jeugd hoorde ik verhalen over hem. Ik was erbij toen Joop en mijn vader elkaar vorig jaar weer eens ontmoetten in Valkenburg. Heel mooi om te zien. Ik herinner me goed hoe Joop de Tour de France won in 1980. Het dak ging eraf thuis. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt.”
Het fietsvirus
In 2011 kocht Frank een tweedehands racefiets. Hij trainde er een half jaar mee en ging vervolgens steeds meer fietsen op een inmiddels nieuwe racefiets. Bij zijn toenmalige werkgever DSM werd Frank bovendien bestuurslid van een Cycling Club. De sportieveling trok meermaals naar de Franse, Italiaanse en Zwitserse alpen met zijn fiets liefhebbende collega’s.
De totaalbeleving
De Geleense fietsliefhebber vertelt: “Sinds 2011 ben ik ook mijn sportgegevens gaan loggen op het platform Strava. Ik houd de snelheid en afstand bij, maar richt me meer op de totaalbeleving. Je eigen persoonlijke record steeds verbeteren, dat is in het begin wel leuk, maar ik ben daarin niet té fanatiek. Mijn record is in 1 uur 53 kilometer fietsen, bij een online wedstrijd op rollen, die ik won. Dat betekende echt ‘jezelf uitwringen tot je niet meer kon en dat volhouden’. Wel gaaf om eens te doen, maar dat hoeft voor mij niet elke week.”
Samen lijden, dat bindt
Bij het huidige werk heeft Frank overigens een groep aangemaakt op Strava. “Meer dan dertig collega’s delen hun sportactiviteit gegevens. Bij gelegenheid gaan we samen erop uit (zoals voorafgaand aan het jubileumfeest).”
Inmiddels wordt er mede door Frank gewerkt aan een initiatief voor bedrijfswielerkleding. “Samen een passie delen, het werkt motiverend en verbindend,’’ vertelt Frank. Hij voegt daaraan toe: “Sterker nog: samen lijden, dat bindt. Dit stukje groepsdynamiek paste ik voorheen, als scoutingleider, ook al selectief toe bij activiteiten en uitjes. Nadat je samen ergens voor hebt moeten knokken, is de verbinding gelegd. Dan vraag je erna gemakkelijker hulp aan elkaar. “
De natuur in
Nadat Frank eerst met de gewone fiets en racefiets de fietspaden verkende, kiest hij tegenwoordig steeds meer voor de mountainbike. Waarom? “Dit voelt uitdagender. Je komt op onontgonnen wegen en voelt je meer verbonden met de natuur. Op de mountainbike krijg ik ook de seizoenen bewuster mee.”
Brede banden, weerapps en fietskleding
Frank: “De brede banden zorgen ervoor dat je veel weersomstandigheden veilig aan kan. Samen met een fietsmaatje fiets ik bijvoorbeeld in het weekend graag in de Ardennen, bij Baraque Michel. Voordat we afspreken, checken we diverse weerapps, zodat we optimaal voorbereid zijn.”
Waarom is het handig om te weten welk weer het wordt? De ervaren fietser legt uit: “Het is wel zo praktisch om te beginnen met tegenwind. Dan kun je, aan het eind van de tocht, als je benen zwaarder worden, de welkome, natuurlijke ondersteuning van de wind ervaren.’’
De mannen kleden zich op het weer. Frank: ‘’Ik heb kleding voor alle weersomstandigheden, zelfs voor temperaturen onder het vriespunt. Een mountainbike rit door de sneeuw maak ik dan ook graag.’’
De aantrekkingskracht van de Alpen
Frank fietst regelmatig in Frankrijk. Een door hem geliefde berg is de Mont Ventoux, waar hij in 2012 voor de hersentumorstichting in 1 dag 3 x de berg op is gefietst (van elke zijde 1 x). In de meeste Alpengebieden is de outdoor-fan al geweest. Tijdens vakanties in het buitenland start hij vroeg met zijn fietstochten: om 6u is hij onderweg. In de middag sluit hij dan aan bij zijn gezin, om gezamenlijk op pad te gaan.
Helm op en gaan
Is Frank niet bang om te vallen? “Nee, bang moet je niet zijn op de fiets en dat geldt al helemaal voor de mountainbike. Je moet ervoor durven gaan. Een smal pad in de bergen vind ik niet eng, maar een leuke uitdaging. Al ben ik ook geen dare devil, hoor. Ik ga niet met de fiets stuiterend een steile trap af. Ik wil liever geen sleutelbeen breken! Nee, dan loop ik wel even en daarna fiets ik verder. Daarnaast draag ik altijd een helm.”
Fietsdromen
Frank heeft geen grote fietsdromen, maar één avontuur staat nog op zijn lijst: een lange tocht naar Santiago de Compostela. De omgeving spreekt Frank aan. Daarnaast lijkt deze tocht hem een mooie uitdaging. Wie weet?
Een fijne eigen fietsomgeving
Verder is Frank heel tevreden met zijn eigen fietsomgeving: vanuit Geleen is hij zo in het Limburgse Heuvelland. Daarnaast fietst hij met gemak de minder toeristische Belgische Voerstreek in. Ook in de omgeving Monschau komt hij graag. Hij gaat met plezier met zijn vrienden op fietsvakantie (in het voorjaar in de Vogezen) en hoopt dit te blijven herhalen. Frank licht toe: “Fietsen, bewegen, buiten zijn… ik kan er geen genoeg van krijgen. Het is heerlijk.”


Heeft Frank je weten te inspireren en wil je ook vaker met de fiets op pad? Laat je inspireren op onze website door artikelen over: veilig fietsen, het aanschaffen van een nieuwe fiets, welke financiële regelingen zijn er en nog veel meer.