Ga direct naar het artikel
19 juli 2019

Inez Delsing over het Nieuwe Rijden

"Ingesleten gewoonten zijn van invloed op je brandstofverbruik"

Woensdag 24 juli namen vier chauffeurs plaats naast een instructeur die hen alles vertelde over rijden met minder brandstof, oftewel het nieuwe rijden. Inez Delsing was een van de deelnemers. Met bijna 30 jaar een rijbewijs op zak, staat Inez open voor een nieuwe manier van rijden. “De generatie van nu krijgt zuinig rijden aangeleerd tijdens de rijlessen. Maar voor mij was het echt leuk om te zien hoeveel je ingesleten gewoonten van invloed zijn op je brandstofverbruik en door het nieuwe rijden een bijdrage kunt leveren aan vermindering van de CO2-uitstoot.”

Besparen

Inez kon besparen door minder vaak te remmen en daarna snel weer op te trekken. “Dat lukt alleen door ver vooruit te kijken. Dan kun je op tijd snelheid terugnemen en blijven rollen. En ruime rotondes kun je in de derde versnelling nemen als je vooruit kijkt, dus goed anticipeert. Bij mij rees toen de vraag hoe dat dan zit met start-stop-systemen? Zijn die dan wel energie-efficiënt? Instructeur André heeft me verzekerd dat die moderne technologie heel efficiënt is.” 

Interactie

Inez legde tijdens de cursus een route af door het Heuvelland. “Dat is leuker dan op de snelweg, je hebt veel meer interactie met andere verkeersdeelnemers. Ook het warme weer had zijn invloed. Door de hitte neemt de temperatuur in de band toe en daarmee ook de bandenspanning. Daarom hoef je bij deze temperaturen de bandenspanning niet te hoog maken, is me uitgelegd. Bij normale weersomstandigheden is een goede bandenspanning -hoger dan ik had verwacht- ook van invloed op zuiniger rijden.”

Rij boven alles veilig

Het zonnetje scheen heel hard tijdens de cursus. Dus waren er ook vragen over het verbruik van de airco. Oordeel van de expert: “Zet de airco gewoon aan. Het verbruik weegt tegenwoordig absoluut niet op tegen de voordelen ervan. Door de koelte blijf je alert in de auto. Zuinig rijden is belangrijk, maar veiligheid staat bovenaan!”   

Lees meer over wat het nieuwe rijden voor jou kan betekenen.