Ga direct naar het artikel
2 november 2020

Inge Willems over thuiswerken

"Mijn reistijd benut ik nu voor een rondje hardlopen ‘s morgens vooraf aan het werk."

Naar kantoor gaan zit er maar voor weinigen van ons in. Ook Inge Willems werkzaam bij Zuyd Hogeschool werkt de komende maanden zeker nog vanuit thuis nu de studenten online onderwijs volgen. Haar gouden tip: “Besteed je reistijd die vrijkomt door het thuiswerken aan dingen die je leuk vindt of waar je passie ligt. ’s Morgens vooraf aan het werk ga ik een rondje hardlopen.”

Inge legt de focus op de positieve dingen die het thuiswerken met zich meebrengen. “Hardlopen is mijn passie. Ik deed het al, maar heb er nu meer tijd voor gekregen. Mijn hele gezin is sportief ingesteld. Ook mijn man werkt nu vanuit thuis en hoeft niet meer elke dag naar zijn werkplek in Amsterdam te reizen. We ontbijten samen, lunchen samen, maakten - toen de kinderen ook nog thuis waren - samen een lunchwandeling en ’s avonds zitten we weer op tijd samen aan het avondeten.” Het lijken kleine dingen, maar voor Inge voelen ze als een luxe: “Voorheen hadden wij een heel druk leven. Nu is het ook nog druk, maar zijn de momenten dat we samen zijn veel talrijker en genieten we intens van elkaar.”

Optimale werkmodus

Toen in maart duidelijk werd dat iedereen thuis moest blijven, schoot Inge meteen in actie. “Ik ging als stagecoördinator een enorm drukke periode in. Alle stages van onze studenten werden per direct gecanceld. Ik wilde mijn werkdag zo optimaal mogelijk indelen. Ik zorgde voor een beeldscherm en een goede bureaustoel. Ook liet ik mijn werktelefoon doorschakelen naar mijn eigen mobiele telefoon. Als er gebeld wordt en ik kan niet opnemen, kan iemand iets inspreken op mijn voicemail.”

Mindmap geeft structuur

Door de drukke periode op haar werk, ging Inge op zoek naar structuur in het thuiswerken voor haar en haar gezin. Inge maakte een mindmap voor haar kinderen en man: “Met kleurtjes, symbooltjes en tijdstippen wist iedereen in huis al heel snel wat wanneer op de planning stond. Als ik na een korte pauze weer even snel door wilde werken werd ik netjes op de vingers getikt door mijn kinderen: ‘Mama, de pauze duurt nog tot 11 uur.’”

Fitchallenge samen met de kids

Drie keer per week vertrekt Inge voor dag en dauw voor haar rondje hardlopen. “Zo ben ik weer op tijd thuis om samen te ontbijten. Samen starten we dan om half negen met werk en school.” Ook een vriendin nam ze mee op sleeptouw: “We hebben het rustig opgebouwd. Nu rennen we makkelijk een rondje van 12 kilometer bij ons in de buurt.” Tijdens de lockdown deden de kinderen met haar mee: “Een aantal keer per week deden we een fitchallenge. We renden een rondje door de buurt en op het grasveld voor ons huis zette ik met pionnen een parcours uit.”

Online teamdag

Inge mist de sociale contacten met haar collega’s wel. “Dat ondervang ik met online bellen. We hebben allemaal een eigen kanaal op het online vergaderplatform BlueJeans. Een veilige en stabiele online omgeving waar we documenten met elkaar delen en elkaar online kunnen ontmoeten. De online teamdag was heel bijzonder om mee te maken. We kregen allemaal een pakket thuisgestuurd dat we pas mochten openmaken tijdens de online meeting. In het pakket zat een bon van Bol.com, een zakje thee en een reep chocolade van Tony's Chocolonely. Iedereen kreeg een andere kleur reep. Op kleur werden we ingedeeld in groepjes. Elk kleurgroepje ging op een eigen kanaal aan het werk met een groepsopdracht. Na afloop presenteerden we in de grote groep onze ideeën.”

Ook in beweging blijven?

Geïnspireerd geraakt door Inge en wil je vaker op de fiets? Lees hier onze tips over het kopen van een nieuwe fiets met belastingvoordeel. Heb je al een goede fiets en ben je benieuwd naar een leuke route? Visit Maastricht heeft ons enkele mooie herfstroutes doorgegeven.