Jan Janssen over carpoolen
"Als je een beetje flexibel bent, is carpoolen ideaal"
Voor aangesloten werkgevers in de Maastrichtse wijk Randwyck organiseert Maastricht Bereikbaar dit jaar een carpoolpilot. Jan Janssen, accountmanager omgeving bij de Provincie Limburg, doet er niet aan mee. Niet omdat hij niet wil. Integendeel, hij carpoolt al ongeveer 15 jaar, tot volle tevredenheid.
“Oorspronkelijk zijn we begonnen met vijf collega’s van de provincie”, vertelt Janssen. “De directe aanleiding was een carpoolvergoeding die we van de werkgever kregen. Op een bepaald moment is die vergoeding weer afgeschaft, maar we waren zo gewend aan het carpoolen, dat we gewoon door zijn gegaan.”
Twee auto’s
Nu rijdt Janssen met een pool van zes mensen dagelijks vanuit Geleen, Neerbeek en Beek naar Maastricht. Janssen: “We zijn nog met drie collega’s van het eerste uur. Daarnaast zijn er twee nieuwe medewerkers van de provincie bijgekomen, plus de dochter van een van hen, die in de Beatrixhaven werkt. Omdat we met z’n zessen zijn, rijden we met twee auto’s. Daardoor zijn we extra flexibel: je bepaalt zelf met welke auto je mee rijdt, afhankelijk van het tijdstip dat je wilt vertrekken. Is er ‘s ochtends om acht uur overleg, dan rijden we bijvoorbeeld met z’n drieën wat vroeger heen. Wil je dan ’s avonds wat eerder terug, dan kijk je in welke auto je kunt aanschuiven. Het regelen wie met wie en wanneer rijdt, gaat heel erg simpel: we hebben op onze telefoons een groeps-Whatsapp ‘carpoolgroep’ aangemaakt, zodat we gemakkelijk en snel afspraken kunnen maken.”
Alle deelnemers aan de carpoolgroep wonen binnen een straal van drie kilometer van elkaar vandaan. Per dag wordt bekeken wie rijdt. Het ‘wagenpark’ varieert van een Audi A6 tot een Peugeot 107. Soms rijdt iemand een paar dagen achter elkaar, maar dat maakt niet uit, zegt Janssen. “We hanteren momenteel een vaste ritprijs van € 2,65 per enkele reis. Een van ons houdt keurig bij wie aan wie moet betalen.”
Flexibiliteit
Gemiddeld is Janssen 40 minuten onderweg vanuit zijn woonplaats Geleen. “De knelpunten zijn vooral de Geusselt en de afslag Beatrixhaven. Als je dan in de file om je heen kijkt, zie je dat bijna iedereen alleen in de auto zit. Door samen te reizen, kun je enorm veel auto’s van de weg halen. Dat is ook mijn voornaamste drijfveer om te carpoolen: het is goed voor de bereikbaarheid. Daarnaast gaat het om de besparing en om het milieu, maar deze aspecten zijn voor mij niet de hoofdmoot. ”
Janssen en zijn collega’s zijn na al die jaren zo gewend aan het carpoolen, dat ze niet meer anders zouden willen. “Zeker als het niet in een strak keurslijf is gegoten en enige flexibiliteit mogelijk is; wij hebben dat nu op een voor alle deelnemers prettige wijze ingevuld. Mensen zijn soms huiverig om te carpoolen, omdat je je vrijheid zou opgeven. Maar dat is in de trein niet anders. Mijn ervaring is, dat je juist een betere band opbouwt met je collega’s. Voor mij voelt het niet als aanpassen. Integendeel. Als je een beetje flexibel bent, is carpoolen ideaal.”