Interview met Ron Bissels, projectleider Laadinfra bij Zuid-Limburg Bereikbaar
"Kies voor de elektrische auto, want je ontkomt er niet aan!"
In een wereld waarin iedereen duurzaam gaat leven, wordt de elektrische auto steeds meer onmisbaar. Twijfel jij nog? Wil je eerst meer weten over laden en de voordelen van dit type vervoer? Lees dit interview met Ron Bissels (55), projectleider Laadinfra bij Zuid-Limburg Bereikbaar en je weet straks alle ins and outs over elektrisch rijden en laadmogelijkheden, in Maastricht en in Zuid-Limburg.
- Ron, waarom vind jij duurzaamheid belangrijk?
“Hoe ouder ik word, hoe duidelijker het is dat we dingen anders moeten doen in de wereld. We moeten beter met de aarde omgaan. Zoals het nu gaat, kan het niet. We hebben nog een lange weg te gaan, als het gaat om duurzaamheid. Een persoonlijk voorbeeld: ik kocht laatst een hifi-product online en zocht op die site naar een mogelijkheid om het met minder of zonder luxe verpakking te laten bezorgen: dat lukte helaas niet. ”Ron voegt toe: “Ook in de supermarkt gaat het vaak zo. We staan er te weinig bij stil hoeveel verpakkingen we kopen, die langer meegaat dan het product zélf. Het kan anders!
Ik probeer zelf rekening te houden met het milieu. Ik koop steeds minder in plastic verpakte spullen. Ik gebruik een eigen tas bijvoorbeeld. En ik herbruik een verpakking. Zo doe ik het. Ik zeg niet tegen mijn kinderen dat het ook zo moet. Ik geef een voorbeeld en laat zien dat je met kleine aanpassingen ook al een heel eind komt. Daar begint het mee.”
- Welk vervoer gebruik jij, als je naar werk- en privé-afspraken gaat?
“Als ik me verplaats, probeer ik dat op een duurzame manier te doen (te voet, met de fiets en met de trein, afhankelijk van de bereikbaarheid van de bestemming). Als ik auto rijd, rijd ik elektrisch. Dat doe ik al 4 jaar.”
- Als projectleider bij Zuid-Limburg Bereikbaar zet je je in voor laadinfra, specifiek in Maastricht. Hoeveel laadpunten heeft Maastricht?
“Maastricht heeft – logisch als grootste stad - de meeste laadpunten van heel Limburg. Nu zijn er ca. 500 publieke laadpunten. We rollen op dit moment volop uit en eind 2024 staan er 800 publieke laadpunten. Daarnaast zijn er naar schatting 1.500 private laadpunten in Maastricht. Samen is dat al best veel, maar er moeten in 2030 10.000 laadpunten zijn (waarvan een kwart publieke, en driekwart private laadpalen, thuis, bij werkgevers, bij VVE’s, bedrijven etc). We blijven het tempo erin houden. We moeten elk jaar alleen al 200 publieke laadpunten bij zetten om onze doelstelling te behalen.”
- Wat is jullie aanpak, om dit aantal laadpunten op tijd te realiseren?
“De Gemeente Maastricht staat aan de lat als het gaat om laadpunten in publieke ruimte. Er is een uitrolplan voor de publieke laadpunten (voor bewoners zonder eigen oprit of parkeerplaats, bezoekers en forenzen). Er zijn landelijke prognosekaarten die de laadbehoefte weergeven.
Wij werken nu met Vattenfall samen. Zij plaatsen de laadpunten voor ons. Vattenfall won de aanbesteding van vier jaar en ze mogen tot 2030 de geplaatste laadpalen exploiteren in heel Limburg en Noord-Brabant.
De nieuwe laadpalen komen op een plek in de stad na inbreng van bewoners. We vragen hoe de bewoners het zien met behulp van een participatieproject. We doen een oproep via de communicatiekanalen van de gemeente en ZLB. Mensen kunnen meekijken naar plankaarten en via de tool aangeven welke locatie zij het meest geschikt vinden voor een laadpunt of andere suggesties doen. Er komen gemiddeld 400 reacties hierop, meestal positief reagerend op gekozen plekken en soms komen bewoners met alternatieven."
- Wat doen jullie als de reacties van de inwoners eenmaal binnen zijn?
Ron: "Na de reacties van de bewoners krijgen we input van Handhaving, Openbare Ruimte, Stadsbeheer. Zij kijken of de laadpunten ook praktisch gezien op een goede locatie komen. Verder geven zij technische adviezen en onderhoudstips.
Als dit hele proces in gang is gezet bij de Gemeente, kunnen mensen nog zes weken lang bezwaar aantekenen op een genomen verkeersbesluit. Vervolgens worden de palen geplaatst (nadat de materialen binnen zijn en bijvoorbeeld Enexis is ingeschakeld). Dit alles kost tijd en geduld. Gelukkig zijn we op tijd begonnen en zit er groei in.
We hebben bovendien actielijnen lopen om private partijen te stimuleren om eigen laadpunten aan te schaffen (op eigen parkeerterrein of de oprit). We communiceren over laadpalen thuis, we benaderen Verenigingen van Eigenaren en vertellen ze dat ze een scan kunnen laten doen en advies kunnen krijgen, waarvoor ook subsidie verkrijgbaar is. Daarnaast informeren we werkgevers en logistieke organisaties over mogelijkheden (hoe kun je elektrische trucks inzetten en welke subsidies kun je krijgen?)."
- Waarom trekt Maastricht hier zo hard aan?
“We hebben veel ambitie op laadinfra-gebied. Onze eigen deadline in de huidige plannen is 2030, dan moeten er voldoende laadpunten zijn. Daarnaast willen we een betere luchtkwaliteit. Wij tekenden als enige gemeente in Limburg het Schone Luchtakkoord. Zuid-Limburg Bereikbaar en de Gemeente Maastricht zijn heel proactief. We doen alles wat we kunnen om onze doelstellingen te bereiken. We laten publieke laadpunten plaatsen en proberen innovatief te zijn. Denk aan Laadplein Alexander Battalaan 51 (https://www.maastrichtbereikbaar.nl/nl/nieuws/innovatief-laadplein-met-duurzame-deelautos-binnenkort-in-maastricht/).
“Kies voor de elektrische auto, want je ontkomt er niet aan! Vanaf 2030 worden er geen nieuwe fossiele auto’s meer verkocht in Nederland”
- Welke argumenten zijn er om te kiezen voor het gebruik van een elektrische auto?
“Er zijn meerdere redenen.
1. Allereerst is er de intrinsieke motivatie. Je wil dit zelf, je wil je steentje bijdragen aan een groene wereld.
2. Je ontkomt er niet aan! Vanaf 2030 worden er geen auto’s met uitstoot meer verkocht in Nederland (nieuwe auto’s dan, tweedehands zijn brandstofauto’s nog wel te verkrijgen, maar er komen ook steeds meer tweedehands elektrische auto’s). Een flink deel (25%) van de auto’s in Nederland is rond 2030 al elektrisch. Waterstofauto’s en waterstoftankstations komen er wel maar beperkt. En elektrisch rijden wordt allemaal nog wat goedkoper op den duur. Je gaat er toch ooit aan beginnen waarschijnlijk, waarom niet nu?
3. Er zijn subsidies waar je gebruik van kunt maken, voor nieuwe elektrische personenauto’s 3500,- EUR aanschafsubsidie en 2000,- EUR voor een tweedehands elektrische auto. Voor hybride auto’s en benzineauto’s krijg je geen subsidie. Zorg wel dat je je elektrische wagen op tijd bestelt, want de pot met subsidiegeld is na verloop van tijd op.
4. Ongemak is geen argument meer om niet elektrisch te rijden. Accu’s zijn inmiddels groter, er is een goed laadnetwerk en er zijn steeds meer snelladers in het land. Een verre reis vraagt wel wat meer voorbereiding, maar je rijdt bijvoorbeeld comfortabel vanuit hier naar Amsterdam. Er zijn genoeg stops waar je even je auto kunt opladen.
Een tip: download apps van verschillende laadpaalexploitanten en vraag meerdere laadpassen aan, dan zie je verschillende prijzen voor eenzelfde laadpunt en kun je de gunstigste prijs kiezen. Het vergt wat uitzoekwerk misschien, maar het loont zich wel. Je krijgt er duurzaam vervoer voor terug. Maak, als het straks kan, gebruik van slim laden (en stel daarbij de vraag: is het slim voor jezelf of kun je ook bijdragen aan maatschappelijk slim?). Je hoeft niet allemaal tegelijk stroom op te nemen op een laadplein.
Stel: je werkt de hele dag en je auto staat dus stil op zo’n plein. Het maakt dan niet uit wanneer op de dag jouw auto laadt, als die om 17u maar vol genoeg is. Geef de netbeheerder dan toestemming om aan ‘load balancing’ te doen. De netbeheerder bepaalt dan wanneer ze vervolgens de stroom leveren aan je auto. Je bent dan efficiënter aan het laden en je deelt beter de energiemogelijkheden op die manier. Bijkomend voordeel: het is in sommige gevallen ook goedkoper. Win-win dus!
5. Ook thuis kun je bewust omgaan met de energie en wordt slim laden inmiddels volop toegepast. Heb je bijvoorbeeld eigen zonnepanelen, houd dan het opladen “achter de meter” en gebruik je zonne-energie op het moment dat die wordt opgewekt voor je eigen auto en als er (energie)ruimte (over) is voor bijvoorbeeld het koken of je pc. Je wekt de energie op en verbruikt het zelf.”
- Heb je zelf zonnepanelen?
“Op mijn oude huis had ik ze wel. Nu nog niet. Ik ben net verhuisd. Dat ga ik binnenkort regelen. Ik wil ook een eigen laadpaal aan huis, gekoppeld aan mijn zonnepanelen."
- Als er mensen zijn die na deze goede argumenten alsnog twijfelen over elektrisch rijden... Welke tip heb je dan?
“Ga naar de dealer en maak een proefrit. Of gebruik een deelauto. Ga lekker op bezoek naar je vrienden in Eindhoven en maak gebruik van een elektrische deelauto, er is al volop aanbod in Limburg bijvoorbeeld GreenWheels, We Drive Solar, Stichting Limburg Elektrisch, Good Moves of Amber. Zo kun je eens testen of de elektrische auto bij je past en of je er straks op gaat overstappen.”
- Sommige mensen vinden een elektrische auto niet duurzaam vanwege de CO2-uitstoot bij het productieproces. Hoe zie jij dat?
“De productie van een elektrische auto wordt steeds schoner, maar heeft nu nog een hogere CO2-uitstoot dan die van een fossiele auto. Maar er komt een kantelpunt in het gebruik van de auto. Na dat kantelpunt heeft elke kilometer die hij rijdt geen uitstoot meer en wordt de auto gedurende zijn totale gebruiksduur steeds duurzamer ten opzichte van de fossiele auto.
Na hoeveel kilometer dat kantelpunt komt, is van veel variabelen afhankelijk. TNO becijferde voor een middelgrote auto dat dit op circa 39.000 kilometer ligt. Aangezien de gemiddelde levensduur van een auto zo’n 220.000 kilometer bedraagt, heeft de elektrische auto onder de streep 35 tot 55 procent minder CO2-uitstoot dan een vergelijkbare benzineauto.
Een elektrische auto heeft daarnaast nog minder onderhoud nodig.”
- En hoe zit het met de kosten? Is het onderhoud van een elektrische auto betaalbaarder?
“Alleen de banden slijten weer door het hogere gewicht van de auto, verder betaal je minder aan onderhoud. Een elektrische auto heeft immers geen olie en veel minder draaiende onderdelen. Als je al deze argumenten op een rijtje zet, zie je dat de elektrische auto vele voordelen heeft (en dan hebben nog niet eens genoemd dat het heerlijk rijdt, bijvoorbeeld stiller en hoger rijcomfort).
Is mijn verhaal een pleidooi voor de elektrische auto te noemen? Ja. Zeker wel. Als je er eenmaal mee begint, met die elektrische auto, wil je niet meer anders.”
Nieuwsgierig geworden naar elektrisch rijden? Heb je naar aanleiding van deze tekst nog vragen?
Contacteer Ron Bissels dan via ron.bissels@zuid-limburg-bereikbaar.nl. Of lees verder via onze website https://www.maastrichtbereikbaar.nl/nl/nieuws/handige-kostentools-voor-elektrisch-rijden, https://www.maakdebeweging.nl/nl/mobimarkt/laadinfra-voor-particulieren, https://www.maakdebeweging.nl/nl/mobimarkt/laadinfra-voor-vereniging-van-eigenaren.


Op de foto: Ron Bissels. Fotograaf: Aron Nijs.
Aan de Alexander Battalaan is er een laadplein voor elektrische auto’s met 10 laadpunten operationeel. Deze laadpunten werken met de Vehicle To Grid (V2G)-techniek, waarmee ze elektrische auto’s niet alleen voorzien van stroom (zoals een traditionele laadpaal) en deze ook weer onttrekken aan de auto’s.
Ron Bissels: "Dit laatste geeft een nieuwe dimensie aan de elektrische auto’s en meer specifiek aan de accupakketten die ze bezitten. De elektrische auto is dan ineens een nieuwe stroomvoorziening!
De laadpalen zijn te gebruiken door particulieren die in het bezit zijn van een eigen elektrische auto en worden ook ingezet voor deelauto’s. Dit biedt mogelijkheden."
