Loek en Beatrice over fietsen op de tandem

Loek en Beatrice over fietsen op een tandem

"Dit is veel gezelliger, meer samen, meer wij in plaats van ik"

22 november 2022

Samen fietsen op een tandem, niet omdat een van de twee een beperking heeft maar omdat ze het gezelliger en veiliger vinden. Wat voor Loek en Beatrice vijftien jaar geleden begon tijdens een bedrijfsuitje is nu niet meer weg te denken uit hun dagelijks leven. Ze zijn zo enthousiast over hun Multicycle Double Dream tandem dat ze graag hun ervaringen met ons delen.

Na een uitje op het werk van Loek waren ze blij verrast over fietsen met een tandem. Loek vertelt: “Het samen fietsen maakte het meer ‘wij’ in plaats van ‘ik’. Hoe vaak zie je niet mensen samen fietsen waarbij de ene persoon ver vooruit fietst en de andere er achteraan komt. Niet echt gezellig als je samen op pad bent. Daar hebben wij geen last van, we zijn altijd samen en dicht bij elkaar.”

Voordelen en nadelen

“We heb een hele lijst voor je klaar liggen,” vertellen Loek en Beatrice. “Het is gezelliger, je gaat sneller en het is minder intensief, omdat je samen trapt. We hebben ook maar één fiets te onderhouden en de persoon achterop kan meer om zich heen kijken, een broodje eten of kan even uitrusten terwijl de ander doorfietst. Veiliger vinden wij het ook. Je kunt met tweeën het verkeer in de gaten houden. Wij komen nooit met onze sturen tegen elkaar aan als je naast elkaar wilt fietsen.”

“Nadelen? Tja, de fiets is zwaarder en je moet meer rekening houden met de draaicirkel bij bochten en bij paaltjes. Ook zijn niet alle fietsenstallingen er op ingericht om een tandem te stallen. Gelukkig kunnen wij onze fiets inklappen, waardoor we meestal wel een passend plekje kunnen vinden in de stalling,” laat Beatrice weten.

“Een tandem is daarnaast ook wat duurder. Zeker als je over onverharde wegen wilt rijden en de heuvels in wilt, moet je voor een uitgebreidere tandem gaan. Dat geeft veel meer fietsplezier maar het prijskaartje is ook hoger, vanaf € 2.250 tot ver boven de € 4.500. Gebruik je de fiets alleen voor dagtochtjes en minder intensief terrein? Dan is een instapmodel vanaf € 800 tot 1.250 ook best oké,” geven Beatrice en Loek aan.

Onmisbaar in hun leven

Waar ze voorheen voornamelijk fietsten voor woon- werkverkeer zijn ze nu echte recreatieve fietsers geworden. Ze fietsen door heel Nederland en in het buitenland op hun tandem. “Hij gaat ook mee op reis als we met onze camper op stap gaan. Zo kunnen we veel meer plekken verkennen. Den Haag op de fiets verkennen is echt een ervaring,” vertellen ze enthousiast. “Daarnaast vinden we het ook fijn dat we een positieve bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid, de leefomgeving en de natuur.”

Elektrische fiets

“Drie jaar geleden hebben wij onze tandemfiets laten ombouwen naar een elektrisch model. Een beetje ondersteuning in het Limburgse landschap kan geen kwaad. We hebben het voorwiel vervangen en een éénpersoons ondersteuning erop laten zetten. Het fietst net wat makkelijker en we hoeven onze nog goed functionerende fiets niet weg te doen.”

Mensen zijn nieuwsgierig

Loek en Beatrice worden onderweg veel aangesproken. “Mensen zijn nieuwsgierig waarom wij op een tandem fietsen en hoe het ons bevalt. Wij delen onze ervaringen graag met anderen. Als koppel heeft het ons veel plezier gebracht om met een tandem op pad te gaan. Wij raden het iedereen aan om het zeker eens uit te proberen.”

Kies de juiste tandem

Goed om te weten: “De aanschaf van een tandem is wel ingewikkelder dan een gewone fiets. Stop niet met zoeken voordat je de tandem hebt gevonden waarop je allebei comfortabel zit. Ga langs bij verschillende (maar helaas schaarse) tandemspecialisten die echt weten waar ze over praten en die de mogelijkheid bieden om testritten te maken. Ga wel voor een testrondje dat verder gaat dan een rondje op de parkeerplaats.”

Wil je meer weten over een tandem? Neem dan een kijkje op de website van de Tandemclub. Hier vind je veel informatie overfietsen met een tandem.

Loek en Beatrice fietsend op tandem
Trein stopt op Maastricht Noord en reiziger wacht op perron met vouwfiets

Nog meer deelnemers vertellen hun verhaal

Er zijn tal van redenen waarom veel mensen al slimmer op weg gingen. Zij ontdekten of het reizen met openbaar vervoer, fiets of e-bike veel tijd kost. Zij bespaarden CO2, maar behaalden ook winst voor zichzelf.

De juiste fiets kiezen en gunstig financieren

Ben je op zoek naar een nieuwe fiets? Dan neem je daar vast even de tijd voor. Online kun je opties bekijken. In de fietszaak word je voorzien van advies en/of een proefexemplaar. Wij geven je graag een paar tips om de juiste keuze makkelijker te maken. En of je nu in loondienst bent of ZZP’er: er zijn gunstige voorwaarden om een fiets aan te schaffen.