Ga direct naar het artikel
19 augustus 2019

Maarten Ouwerkerk over het Nieuwe Rijden

"Het lastige is om consequent te blijven"

Maarten Ouwerkerk heeft met zijn 72 jaar al aardig wat jaren ervaring in het verkeer en probeert al zuinig te rijden. Toch was hij benieuwd of hij met de cursus ‘Het nieuwe rijden’ aangeboden door Maastricht Bereikbaar nog iets nieuws zou leren. “De cursus is me heel goed bevallen. Het was leuk om te zien dat er toch nog verbetering mogelijk is. Maar je moet wel consequent zijn in je rijgedrag. Dat is af en toe best lastig.”

Concentreren

Een van de dingen die Maarten geleerd heeft, was het uitrijden voor een stoplicht: “De auto laten uitrijden voor een stoplicht en zo min mogelijk te remmen dat doe je normaal niet.  Daar moet je dus echt bij nadenken. Zeker in een stad. Er is zoveel waar je op moet letten, dat het lastig is om je te concentreren op het uitrijden voor een stoplicht of onnodig veel gas geven. Op de snelweg heb je daar meer tijd voor.”

Haast als boosdoener

Op de vraag of Maarten het wel probeert toe te passen, zegt hij: “Ik heb geleerd om de puntjes op de i te zetten tijdens het rijden. Ik let meer op bij het gas geven. Onnodig inhalen of extra veel gas geven om daarna weer hard af te moeten remmen, dat doe ik niet meer.” De reden waarom de meeste mensen niet zuinig rijden, volgens Maarten. “Mensen hebben heel vaak haast in de auto. En met haast ga je harder rijden, je remt later en harder af en je haalt vaker in. Dan kun je ook niet goed nadenken over het verminderen van je brandstofverbruik.”

Letten op rijgedrag

Komend weekend staat een ritje van 180 km naar zijn zus in Purmerend op de agenda. “Dan ga ik wel goed opletten hoe ik rij. Als het druk is op de weg, ga ik op een gepaste afstand achter de vrachtauto's rijden. Met gewoon rustig aan doen kom je er ook én met minder brandstofverbruik als cadeautje.”

Lees meer over wat het nieuwe rijden voor jou kan betekenen.