Ga direct naar het artikel
3 december 2018

Maarten Smits fietst door

"Bij extreem weer, werk ik een dagje vanuit thuis"

Woont in Geleen. Werkt in Sittard-Geleen bij de gemeente. Reist naar het werk met: gewone fiets.

“Dertien jaar geleden besloot ik van mijn huis in Oud-Geleen lopend naar mijn werk in het stadhuis in Geleen te gaan. Later, toen ik werd overgeplaatst naar het stadskantoor in Sittard, nam ik de fiets. Onze tweede auto hadden we verkocht en ik heb er geen moment over nagedacht om weer een tweede auto aan te schaffen. Eigenlijk zou iedereen die binnen vijftien minuten fietsafstand van het werk woont, ook met de fiets moeten komen.” 

Extra beweging per dag

“De afstand naar mijn werk in Sittard is nog geen vijf kilometer en dat is op een gewone fiets prima te doen. Behalve de kosten die je bespaart, beweeg je ook twee keer vijftien minuten op een dag. Dankzij onze fietsregeling bij de gemeente Sittard-Geleen is het ook nog eens gunstig om een fiets aan te schaffen. Als ik een keer een auto nodig heb om naar een afspraak te gaan, dan neem ik een van de elektrische auto’s die op het werk staan.”

Aanpassen aan het weer

“Als je gaat fietsen, dan weet je dat je te maken krijgt met het weer. Daar kun je je druk over maken, maar je kunt je ook gewoon aanpassen. Of het nu 30 of -5 graden is. Jas uit of een extra jas aan. Zo moeilijk is dat niet. Wind en regen - zeker tegelijk - vind ik erger dan een hoge of lage temperatuur. Ook al kom ik natgeregend of met koude vingers aan op het werk. Is dat nu echt zo erg? Ik ben gelukkig niet van suiker.” 

Dagje thuis werken

“Pas als je dagelijks fietst, merk je dat het eigenlijk reuze meevalt met hoe vaak het regent. Is het weer een keer te extreem dan werk ik gewoon een dagje vanuit thuis. Of ik beslis op basis van de voorspellingen van een buienradar-app om wat later of vroeger te vertrekken.”