Ga direct naar het artikel
18 augustus 2015

Marc van de Riet over de bus

"Natuurlijk reis ik zelf ook met het openbaar vervoer, ik ga echt niet met de auto naar de stad"

Ik ben al 15 jaar buschauffeur. Ik rijd op alle buslijnen in de regio Maastricht, zowel de streeklijnen als de stadslijnen. We hebben veel vaste klanten: onder andere woon-werkverkeer, en oudere mensen die op woensdag en vrijdag naar de markt gaan. De mensen kennen je, dat maakt het werk prettig. Ik heb een goede band met veel passagiers. Naast mijn gewone werk geef ik voorlichting over de bus op scholen. Als ik dan weer terug ben, vragen passagiers waarom ik er niet was en ik krijg opmerkingen als "ik heb je gemist". Dat maakt het werken op de stadslijnen erg leuk.

Reizen met de bus is relaxed en helemaal niet duur. Al voor een paar euro kun je doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend met de bus naar de binnenstad reizen, samen met twee kinderen. Je parkeert de auto aan de rand van de stad en je reist met een buskaartje van € 3,- naar het centrum. In drukke weekenden of bij werkzaamheden zijn er vaak nog goedkopere kaartjes. De afstemming tussen Veolia en de gemeente rondom de A2-traverse is sowieso een compliment waard, er is vrijwel geen overlast. De mensen zijn ook blij, want ze zijn toch op tijd. 

Veel mensen weten niet dat buschauffeurs meer doen dan alleen het besturen van de bus. We geven ook informatie, en houden bijvoorbeeld rekening met kinderen die gepest worden. Verder heeft de buschauffeur antwoord op een heleboel vragen. Ook volwassenen kunnen altijd bij ons terecht. Voor iedereen die eens een mooi dagje uit wil met de bus, is lijn 57 naar Gulpen een aanrader. Met deze lijn ga je echt het heuvelland in, je komt langs prachtige plekjes en waant je echt even in het buitenland. Ook als ik deze buslijn zelf mag rijden, is het gewoon genieten.

Of ik zelf ook met het openbaar vervoer reis? Natuurlijk! Ik ga echt niet met de auto naar de stad! Voor maar € 8,50 kun je als volwassene bijvoorbeeld samen met twee kinderen op en neer naar Aken. Met de bus kom je midden in het centrum uit, je hoeft geen parkeerplaats te zoeken en de bus haalt je ook weer midden in de stad op. Pak het OV toch, denk ik altijd rondom de feestdagen als er lange files in Maastricht staan. Dat begrijp ik echt niet. Dan heb ik 3 rondjes gereden met de bus en dan staat die file er nog steeds. Dat vind ik zo jammer, je bent zo veel sneller met de bus in de stad en het is een stuk relaxter.