Margee Robertus over carpoolen
"De lange rit naar het werk is minder saai. En het is goedkoper!"
Margee Robertus, research analiste afdeling Algemene Interne Geneeskunde, en Hans Tromp, directeur Facility Services, beide werkzaam bij Maastricht University, vertellen over hun ervaringen met carpoolen. Deel 2 van het interview.
Margee Robertus: "We rijden om beurten en halen elkaar thuis op. De avond van tevoren sturen we nog even een Whatsappbericht zodat we zeker weten dat we het goed afgesproken hebben. De dinsdag en de donderdag zijn de werkdagen dat we er allebei zijn, dan kunnen we carpoolen. Ik heb wel eens geprobeerd om met de trein te reizen, maar dan duurt de reis echt te lang. Met de auto is een enkele reis 5 kwartier. Met de trein ben ik vanaf Helmond bijna 2,5 uur onderweg (enkele reis) om op het werk te komen."
"Voordeel van carpoolen is dat de lange rit minder saai is", vertelt Margee Robertus. "Het is leuk om iedere week een paar uur samen in de auto te zitten. Je deelt je visie met elkaar. Door samen in de auto te zitten met iemand van een andere werkgroep, versterkt het ook je eigen werk. En het is goedkoper. Natuurlijk moet het wel klikken met degene met wie je carpoolt, je doet het niet alleen voor het geld." Hans Tromp noemt nog een paar voordelen: "De reis gaat al pratend sneller en het is beter voor het milieu."
Margee Robertus en Hans Tromp hebben nog een paar tips voor mensen die denken over carpoolen: "Spreek gewoon iemand aan en probeer het eens. Ga niet verplicht elke dag bij elkaar in de auto, dan heb je elkaar nog wat te vertellen. En doe het met gesloten beurzen, rijd om beurten." Ze geven ook aan dat carpoolen niet de gemakkelijkste manier van reizen is. "Carpoolen kan niet met iedereen, je zit een behoorlijke tijd samen in een kleine ruimte. Je moet er bijvoorbeeld ook op vertrouwen dat je veilig kunt rijden met de ander, zodat je als passagier niet constant 'mee zit te rijden' met de bestuurder, dit moet je kunnen loslaten."
Margee Robertus: "We rijden terug naar huis rond 17.00-17.30 uur. Dat regelen we ook weer via een Whatsappbericht. Als je afspreekt dat je vertrekt, moet je er ook voor zorgen dat je klaar bent met je werk, zodat de ander niet hoeft te wachten. Whatsapp is voor ons wel een belangrijke voorwaarde voor het carpoolen."