Ga direct naar het artikel
6 december 2018

Marla Janssen fietst door

"Mijn astma verdwijnt op de e-bike als sneeuw voor de zon"

Woont in Urmond. Werkt in Sittard bij Pergamijn. Reist naar het werk met: e-bike.

“Vanuit mijn woonplaats Berg aan de Maas is de 11 kilometer enkele reis naar mijn werk in Sittard (Watersley) goed te doen op de fiets. Een gewone fiets is voor mij geen optie. Ik heb astma en ik ben daardoor jarenlang met de auto naar het werk gegaan. Totdat ik een e-bike probeerde. De e-bike was het helemaal. Ik fiets nu sinds januari 2018 elke dag naar het werk.” 

Zeven e-bikes geprobeerd

“Door weer en wind, want zelfs in maart sneeuwde het nog. Sinds ik de e-bike heb, ben ik nog maar drie keer met de auto naar het werk gekomen. Mijn teller stond in november al op 5.000 fietskilometers. Ik doe nu alles met de fiets. Ik heb gezorgd voor ruime, waterdichte fietstassen, goede kleding en een fiets die helemaal bij mij past. Bij fietshandelaar Roger Wijnen in Geleen heb ik zeven e-bikes geprobeerd, voordat ik een keuze maakte voor de aanschaf.”

Meer lucht op de fiets

“Al naar gelang hoe fit ik mij ‘s morgens voel pas ik de ondersteuning op de elektrische fiets aan. Nu ik twee keer per dag minimaal een half uur fiets is mijn conditie erop vooruitgegaan. Het fietsen is goed voor mijn astma. De medicatie die ik ’s morgens neem, werkt soms niet voldoende. Als ik op de fiets stap, merk ik dat mijn longen ‘open gaan staan’ en ik meer lucht krijg.”

Zingend door de regen fietsen

“Om te gaan fietsen moest er wel even een knop om bij mij. Na twee weken was ik er helemaal aan gewend en gaf het fietsen mij alleen maar voldoening. Ik vind het nu zelfs prettiger om met slecht weer te fietsen. Als het regent heb ik mijn fietspak aan en zit ik zingend op de fiets. Ik heb dan de hele weg voor mezelf. Geen andere fietser in de verre omtrek te bekennen!”

Durf de stap te zetten

“Niet alleen voor mijn gezondheid, maar zeker ook voor het milieu is fietsen een grote plus. Mijn man is ook overstag gegaan en fietst nu ook veel vaker naar het werk. Als je de auto kunt laten staan is dat niet alleen goed voor je gezondheid en het milieu, het is ook goed voor je beurs. Dus durf de stap te zetten, het levert je veel op. Ik draag mijn fietshart graag over aan iedereen die…  nog twijfelt.”