Ondernemer Noël Wilmes over zijn reis naar de klimaattop in Glasgow
"Aandacht vragen voor het klimaat"
Noël Wilmes is kapper en bezoekt zijn klanten uit overtuiging op de fiets. Hij fietste zelfs naar de klimaattop in Glasgow om daar aandacht te vragen voor klimaatverandering. We spreken hem daags na zijn avontuur. “Het is terecht om kritisch te zijn over de resultaten van het klimaatverdrag in Glasgow, maar elke stap is er weer één. En tegelijk schuilt in ieder van ons een klimaatheld.”
Even terug in de tijd…
In september 2017 maakte Noël met subsidie van Maastricht Bereikbaar de overstap van de auto naar een elektrische bakfiets. Met zijn mobiele kappersonderneming HairVisit fietst hij sinds die tijd stad en land af op weg naar zijn klanten. In meer dan vier jaar tijd legde hij maar liefst 30.000 km af met zijn bakfiets, waarvan circa 7.500 km op zonne-energie.
Aandacht vragen voor klimaat
Dat bleef voor de buitenwereld niet onopgemerkt. Noël werd benaderd door David Klein, een Nederlander met Engelse roots. David vond na het lezen van het boek ‘Eerste Hulp bij Klimaatverandering’ van Anabella Meijer dat het boek vertaald moest worden naar het Engels. De klimaattop in Glasgow vond hij het perfecte moment om via het boek aandacht te vragen voor klimaatverandering. En dat wilde hij op de duurzame solarfiets van Noël doen! Noël: “David wilde een lading boeken meenemen en kwam via internet bij mijn e-bakfiets met zonnepanelen uit! Aangezien mijn fiets nog steeds een prototype is, wilde ik hem niet uitlenen, maar wel zelf meefietsen. We besloten samen naar Glasgow te fietsen.”
David vertrok vanuit Dordrecht met een door Babboe beschikbaar gestelde e-bakfiets en ging via Gent naar Duinkerken. Noël reisde samen met zijn vrouw Ilonka met een elektrische auto met aanhangwagen (met twee bakfietsen erop) naar Duinkerken. Vanuit Duinkerken namen ze de veerboot naar Dover. Daar kon het fietsavontuur beginnen!

Infrastructuur laat te wensen over in Verenigd Koninkrijk
“Vanuit Dover hebben we elke dag gemiddeld zo'n 100 km gefietst. Het was een prachtig gebied om doorheen te fietsen! Engeland lijkt veel op Zuid-Limburg. Schotland is een stuk ruiger. Wel is er nog veel winst te behalen door de infrastructuur fietsvriendelijker te maken. De auto lijkt een soort heilig huisje. De fiets zit de automobilist eigenlijk in de weg. De fietspaden die er zijn, blinken niet uit in staat van onderhoud. Struiken worden niet gesnoeid, fietspaden worden niet regelmatig schoongeveegd met platte banden als gevolg. Langs de gewone weg ligt ook veel rommel, zoals glasscherven en doorns. Door deze rit ben ik wel erg bedreven geworden in het wisselen en plakken van banden,” zegt Noël lachend.

Opvallende verschijning in Glasgow
“In Glasgow vielen we op met onze bijzondere fietsen. We zijn door verschillende tv-zenders uit het buitenland gefilmd en geïnterviewd. David heeft zelfs de klimaatmars op 6 november in Glasgow mee kunnen maken. Ilonka en ik gingen eerder terug en reisden met de fiets naar Newcastle en namen daar de veerboot terug naar IJmuiden waar we met een auto en aanhanger terugreisden naar Maastricht.”

Ben je positief over de maatregelen die in Glasgow besproken zijn?
“Wij gingen zonder verwachtingen naar Glasgow, vanuit onze eigen drive om mensen te inspireren, te informeren en te enthousiasmeren. Op verschillende plekken, zoals London, Oxford, Manchester en Strathaven, hield David TED-talkachtige voorstellingen met de titel: ‘The Sweet Spots for Sustainable Happiness’. David gaf zijn toeschouwers op een luchtige manier informatie over wat je zelf kan doen om jouw impact te verlagen. Maar ook waarom sommige politieke systemen een daadkrachtig duurzaam beleid in de weg staan. Het is terecht om kritisch te zijn over de resultaten van het klimaatverdrag in Glasgow, maar elke stap is er weer een. Wij hebben de kans om onze stem te laten horen en een volksvertegenwoordiging te kiezen met de grootste kans op slagen van een duurzaam beleid.”
Wat kunnen mensen in Zuid-Limburg nog meer doen voor het klimaat?
“We handelen vaak alleen vanuit een idee dat we duurzaam bezig zijn. Van belang is om te weten te komen of je idee klopt. Mij heeft het boek De verborgen Impact van Babette Porcelijn geholpen. Het boek neemt je mee in de ontdekkingstocht van Babette op weg naar een duurzamer leven. Minder fossiele brandstoffen gebruiken is natuurlijk prima, maar je kunt ook verborgen impact maken door eens goed te kijken naar alle spullen die je aanschaft. Minder spullen aanschaffen, kiezen voor spullen die meer lokaal geproduceerd worden, spullen die langer meegaan en die eenvoudig te repareren zijn. Daarmee kun je het verschil maken!”
Hoe zorg je dat fietsen leuk wordt/blijft?
“Als je fietst, neem je je omgeving veel beter in je op. Zelf zie ik heel bewust al die files waar ik tegen het einde van de middag langs fiets. Rijtjes met eenlingen gestrest in een auto, over dat stoplicht dat alweer op rood gaat, of over die te traag rijdende voorganger, of over die rechts passerende andere auto. Mijn hoofd wordt tijdens het fietsen rustig en mijn gedachten worden geordend. Fysiek ben je ook fitter en beter bestand tegen allerlei ziektes. Er worden hormonen aangemaakt waardoor je je goed voelt. En de keren dat je echt nat wordt, vallen behoorlijk mee.”
Een laatste wens voor fietsen in Nederland?
“Ik zou willen dat bij het ontwerpen van nieuwe wegen in en rondom de stad niet de auto, maar de fiets, bakfiets en het klein elektrisch bestelvervoer op nummer 1 komt te staan. Een mooi voorbeeld hebben we al in Maastricht: de Groene Loper. Waar overigens de rotonde met de Scharnerweg nog best omgebouwd zou mogen worden, waardoor fietsers echt de hoofdrol krijgen. In Zuid-Limburg is de fietsinfrastructuur al een stuk beter dan op de weg naar Glasgow, laten we daar als fietsers nog meer gebruik van maken!”
Over het boek Eerste Hulp bij Klimaatverandering
Annabella Meijer beeldt met behulp van cartoons van klimaathelden in groene kleding met blauwe cape uit dat in iedereen een klimaatheld schuilgaat. Het is zaak de verborgen kwaliteiten, die bij iedereen anders kunnen zijn, aan te roepen en te gebruiken. Op de fiets droegen we de blauwe cape met een groene ‘L’ erop. We zitten immers allemaal nog in een leerproces (L) om een klimaatheld te worden. Het boek van Annabella Meijer is te koop via de website van Noël. Met de aankoop van het boek help je Noël en zijn medereizigers om de gemaakte kosten tijdens de reis wat te compenseren.

