Orthopedisch chirurg Loek Verlaan pleit voor #vakerfietsen
"Het is goed voor ieders gezondheid om te bewegen en dus ook te fietsen"
Loek Verlaan (44) is orthopedisch chirurg. Eerder werkte hij als gymleraar. Deze sportieveling komt uit Landgraaf maar woont in Maastricht. Hij heeft zes fietsen: een stadsfiets, een gravelbike, een racefiets, een oude mountainbike, een nieuwe mountainbike en de racefiets van zijn vader. Loek is met recht een fietsfanaat te noemen. Ook zijn vrouw Sofie (46) en kinderen Jef (10, bijna 11) en Fien (8) zijn enthousiaste fietsers.
Een passie voor fietsen
“Al van kleins af aan heb ik interesse in fietsen. Dat komt door mijn ouders. Mijn vader was gymleraar en ging op de fiets naar zijn werk, 9 kilometer verderop. Weer of geen weer! In de weekenden stapte hij op de racefiets of was hij op een andere manier bezig met bewegen. Mijn moeder deed de boodschappen voor het hele gezin ook altijd met de fiets. Dat vele fietsgebruik was een bewuste keuze, van mijn beide ouders. De auto lieten ze af en toe staan. En je weet het: goed voorbeeld doet volgen.
Mijn allereerste mountainbike kreeg ik toen ik twaalf jaar oud was, zodat ik naar de middelbare school kon fietsen. Ik was er zó trots op! Het was super dat ik in mijn vrije tijd nu kon mountainbiken. Soms fietste ik dan samen met mijn vader.
Deze mountainbike gebruik ik nog steeds. De brede banden zorgen voor meer grip op de weg. Toen het onlangs sneeuwde en ijzelde ging ik met deze mountainbike richting werk. Ik sleutel eraan als ik tijd heb en op drukke momenten besteed ik dit uit. Dan breng ik de bike naar een goede fietsenmaker. Hierdoor weet ik zeker dat de remmen van deze wat oudere fiets het goed doen. Niet onbelangrijk!”
Favoriete fiets
“Mijn favoriete exemplaar? Dan kies ik voor mijn nieuwste mountainbike. Hij fietst lekker en de tochtjes met deze fiets zijn altijd weer avontuurlijk. Ik geniet van het gevoel van vrijheid dat je krijgt op een mountainbike. Je gaat de natuur in en kunt de wat ruigere paden op.”
Hoe vaak fiets je?
“Dagelijks, als het gaat om woon-werkverkeer. Of het nu regent of niet, en of ik nu naar een locatie dichtbij moet of wat verder weg van werk, ik ga er met mijn fiets naartoe. Regenjas aan en gaan! Als ik wat verder weg zou wonen en bijvoorbeeld 15 kilometer zou moeten afleggen, zou ik voor de fiets kiezen. Je doet misschien wat langer over de route, maar je krijgt er veel voor terug. Een goede conditie en een duurzame manier van reizen.
Wekelijks, als het gaat om fietsen in mijn eigen tijd. Ondanks mijn drukke baan als orthopedisch chirurg maak ik tijd voor mountainbiketochten in mijn vrije tijd. Ik ga 1 x per week met de mountainbike op pad en in de zomer fiets ik doordeweeks, in mijn eentje, 2 tot 3 keer per week. Daarnaast ga ik elk weekend met vrienden mountainbiken. Die vrienden geven je nieuwe ideeën: zij kennen routes die je zelf nog niet had ontdekt.
Ik plan regelmatig mountainbikeweekenden in Duitsland met vrienden. Op vakantie met mijn gezin maken we veel fietskilometers. We zetten de camper dan ergens neer (in Italië, Frankrijk of Luxemburg, maar het kan net zo goed Drenthe zijn). Vervolgens maken we vanuit daar tochten. Het is heerlijk om weg te gaan van de drukte. We zoeken mooie fietspaden op en genieten van de omgeving en de rust.”
Gezinsleden op de fiets
“Mijn vrouw Sofie heeft een stadsfiets, een racefiets en een mountainbike. Dochter Fien gebruikt een stadsfiets en mountainbike. Jef is behoorlijk fanatiek. Hij wil vaak en ver fietsen. Ik ging al eens met hem alleen op vakantie naar de Eifel. Van de vijf dagen daar hebben we vier dagen gefietst. Jef heeft naast dezelfde type fietsen als Sofie nog een gravelbike. Hij doet ook mee aan dikke banden-wedstrijden. Het moment dat ik Jef niet meer kan bijhouden is al bijna aangebroken!
Onze beide kinderen zijn sportief aangelegd en zitten bij een triathlonvereniging. Ze kunnen beiden tochten maken van 50 kilometer. De twee vinden dat heel leuk en vragen er zelfs om bij het bepalen van de bestemming: “Laten we ergens naartoe gaan waar we fijn kunnen fietsen?!” Ze zijn niet bang aangelegd en vinden het gaaf om de ruwere paden te betreden. Sinds Sofie vorig jaar viel en haar elleboog brak, is ze wel wat voorzichtiger. Haar fietsenthousiasme is niet afgenomen. Sofie gebruikt regelmatig een deelfiets als ze voor haar werk in Brabant naar afspraken moet.”
Op het verlanglijstje
“Ik zou ooit nog wel eens de Pyreneeën willen oversteken, van kust naar kust. Dagenlang onderweg zijn, het landschap zien veranderen… dat lijkt me een geweldige ervaring.”
Houd je tijden bij?
“Van nature ben ik wel competitief aangelegd. Die neiging neemt steeds meer af. Ik zit wel op Strava maar ben niet bezig met het zo hoog mogelijk houden van mijn gemiddelde. Ik vind het belangrijk om te sporten, om buiten te zijn, en vind het leuk dat Strava motiverend werkt. Ik kijk hoeveel ik in een jaar fiets of haal herinneringen op via de app. Ik focus op het genieten tegenwoordig.”
Waarom zou je fietsen?
“Fietsen is gezond. Je beweegt en dat is prettig voor je lichaam. Deze manier van transport is daarbij beter voor het milieu en uiteindelijk goedkoper. In de stad is fietsen de snelste manier van vervoer.
Zelf doen we bijna alles per stadsfiets. We zijn in augustus verhuisd naar de Groene Loper. Sindsdien ligt de school van de kinderen op loopafstand. Daarvoor moesten we iets verder reizen en gingen we altijd per fiets naar de kleuterklas. Je ziet dat veel ouders toch voor gemak kiezen en met de auto de kinderen brengen en halen. Dit leidt soms tot onveilige situaties. Het is daarom aan te raden om de pedalen overal naartoe te gaan, waar het kan. Daardoor blijft de weg overzichtelijker, rustiger en kindvriendelijker.
Een andere reden om voor fietsvervoer te kiezen? De gezondheidsreden. Ik zie tijdens mijn werk als orthopedisch chirurg constant de medische noodzaak om te bewegen. Ik kom veel in contact met mensen die te weinig sporten of het niet meer kunnen. Het is écht beter voor jou, als mens, om regelmatig te bewegen. Op de fiets springen is gemakkelijk te organiseren. Ik zie meer redenen om wél voor dit vervoer te kiezen dan redenen om het niet te doen!”
Fietsen vanwege gezondheid of voor het plezier?
“Beide argumenten motiveren me. Ik vind het zelf belangrijk om gezond te blijven door te bewegen. Als het écht verschrikkelijk weer is, heb ik thuis bijvoorbeeld nog een spinningfiets. Daar houd ik mijn fietsconditie dan mee bij. Ik fitness om mijn spieren sterk te houden. Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af.
Buiten zijn geeft me energie. Daarom ben ik naast dol op fietsen ook een groot liefhebber van bergsport en wintersport. Doordeweeks zie ik wel eens een hele dag geen daglicht, omdat ik vroeg start met mijn werkdag. Bijvoorbeeld vanwege een operatie. Ik stop ook relatief laat met werken. Vaak fiets ik dan door het donker richting huis. Dan ben ik blij dat ik niet in de auto zit. Ik knap er van op om alsnog even in contact te staan met de natuur om me heen. Je voelt de wind op je wangen. Regen op je voorhoofd. Dat voelt op een prettige manier actief.”
Fietsroutes en aanraders
“Ik ga graag de Voerstreek in, richting België. Het is daar aangenaam fietsen. Het is er rustiger dan in het Heuvelland, zeker in de weekenden. Doordeweeks ga ik wel vaak het Heuvelland in, ik trap dan richting Bemelen, Gulpen en soms ga ik via Valkenburg terug.
Ik mijd de heuvels niet. De Bemelerberg is de poort tot het Heuvelland en beklim ik telkens weer. De Cauberg, Keutenberg… ik heb alle kuitenbijters in de buurt wel gehad. De bergen opgaan, is overigens niet mijn specialiteit. Ik houd meer van vlakke wegen en toeren!”
Op onderstaande foto's zie je Loek Verlaan en gezin in actie. Zij fietsen in het buitenland, tijdens vakanties met de camper. Daarnaast gebruiken ze de fiets als vervoermiddel in de woonplaats Maastricht.




Wil je vaker fietsen en ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan al onze interviews en ervaringsverhalen over fietsen.