Ga direct naar het artikel
20 oktober 2020

Paul over Ontdek de e-car

"Voor de ritjes binnendoor is een elektrische auto echt ideaal"

Paul Beijnsberger zit veel op de weg. Als medewerker Wegbeheer bij de Provincie Limburg moet hij bij calamiteiten op een provinciale weg meteen ter plaatse moet zijn. Voor zijn werk heeft hij een robuuste dienstwagen met logo van zijn werkgever erop. Elektrisch rijden voor het werk is nu nog geen optie. Thuis denkt hij er wel over om over te stappen naar een milieuvriendelijkere manier van rijden. “Via Ontdek de e-car kon ik samen met mijn vrouw ervaren hoe het elektrisch rijden bevalt.”

De vrouw van Paul is doktersassistente. Ook in coronatijd gaat voor haar het werk op haar werkplek gewoon door. “Mijn vrouw reed drie dagen per week met de Nissan Leaf vanuit onze woonplaats Schimmert naar haar werk in Bocholtz. De actieradius van de auto was voldoende om de hele week door te rijden. We hebben de auto thuis enkele keren opgeladen. We hebben zonnepanelen waar ik altijd energie van over heb. Eindelijk kon ik deze rest-energie eens nuttig gebruiken voor het opladen van de e-car.”

Bergafwaarts laadt de auto zichzelf op

“Omdat we in een dorp wonen, rijden we veel binnendoor. Ik bracht de kinderen met de elektrische auto naar het sporten, deed er de boodschappen mee én we zijn er ook een dagje mee naar Zeeland gereden. Ik merkte dat de auto bergafwaarts zichzelf weer oplaad. Je remt dan veel af. Deze energie zet de auto weer om naar de accu. Voor de ritjes binnendoor is een elektrische auto echt ideaal.”

Juiste laadpaal zoeken

De lange rit naar Zeeland verliep iets minder soepel: “We reden over België naar Zeeland. Twintig minuten voor het eindpunt, moesten we de auto echt opladen. Helaas herkende de laadpaal de laadpas niet. We belden de helpdesk en werden goed op weg geholpen. De helpdeskmedewerker verwees ons naar een laadpaal net over de grens in Nederland waar de laadpas wel werkte.”

Eco-stand

“Terug zijn we via Nederland gereisd. Dat is naar Limburg een iets langere route, maar het leek ons wat makkelijker geschikte laadpunten te vinden. De Fastnet-laadstations vind je overal en binnen 30 minuten is de auto weer helemaal opgeladen. Als je met een elektrische auto op reis gaat, is het een kwestie van je net even wat meer voorbereiden en plannen. Op de snelweg reed ik in de eco-stand en reed ik niet harder dan 100 km/uur om de accu te sparen. Dat is meer dan hard genoeg bij de huidige snelheidslimiet van 100 km/uur.”

Onderhoud minimaal

“We hebben met Ontdek de e-car alle voordelen van elektrisch rijden kunnen ervaren. Wat ik ook een voordeel vind, is het onderhoud van een elektrische auto. Dat is minimaal. Alleen de remmen hebben af en toe onderhoud nodig.” Of Paul nu daadwerkelijk zijn auto thuis inruilt voor een elektrische variant, laat hij nog even in het midden: “Ik vind de elektrische auto’s in verhouding nog wat aan de dure kant. Ik kijk de kat nog even uit de boom. Veel automerken komen nu met een elektrische variant. Meer modellen op de markt, betekent ook meer auto’s in een interessantere prijsklasse.”

Zelf een e-car ontdekken?

Ook een week een e-car proberen en ervaren of elektrische rijden iets voor jou is? Kijk voor meer informatie op www.ontdek-de-ecar.nl.

Geïnteresseerd in elektrisch rijden, maar twijfel je nog? Lees ook het artikel: Elektrisch rijden; zou je dat wel doen?