Ga direct naar het artikel
14 maart 2017

Pia Muitjens over de e-bike

"Het is echt fijn, ook voor jonge mensen"

Pia Muitjens werkt bij Zuyderland in Heerlen en deed mee aan Ontdek de e-bike. Ze vertelt over haar ervaringen.

"Ik besloot mee te doen aan de actie Ontdek de e-bike vanwege het nieuwe parkeerbeleid bij mijn werkgever Zuyderland. We krijgen een vergoeding als we onze parkeerkaart voor de parkeergarage opzeggen. Ik had nog nooit eerder op een e-bike gefietst. De probeerweek was prettig. Het begon al met goede uitleg over de bediening bij het ophalen. Ik ben maar 1,68 meter groot. Uit de voorbeelden werd mij duidelijk dat er voor kleinere mensen een geschikt model van Giant is, dus ik koos dat model.

In de probeerweek zat ik wel elke dag even op de e-bike, ook in het weekend maakte ik een tochtje. In totaal fietste ik zo'n 60 kilometer. Op de e-bike voel ik me veiliger. Op mijn woon-werkroute fiets ik tussen Voerendaal en Heerlen over een weg met villa's waar na 18.00 uur geen teken van leven meer is. Met de e-bike ben ik er lekker snel voorbij. Wat ik als heel positief ervaar van met de fiets naar het werk gaan, is dat je hoofd leeg is als je thuiskomt. Je zit op de fiets niet zo na te denken, dat is veel relaxter dan met de auto.

Na de probeerweek kregen we uitgebreide informatie over de aanschaf van een e-bike. Dat heb ik vrij snel gedaan. Door een tip van mijn buurvrouw werd het uiteindelijk een ander type dan de e-bike van mijn probeerweek. Vervolgens heb ik nog de afweging gemaakt of ik er een mandje op wil. Uiteindelijk koos ik toch voor de sportieve variant omdat zo'n mandje erg zwaar is als je zonder trapondersteuning fietst. En dat doe ik regelmatig. Het bevalt geweldig. In mijn fietstassen heb ik regenkleding en regenschoentjes en als het koud is, fiets ik met een thermolegging. Ik ben zelfs 2 dagen met -7 naar het werk gefietst! 

Ik dacht altijd: ik ben te jong voor een e-bike, ik ben nog lang geen 50. Maar het is echt heel fijn, ik raad iedereen aan om het gewoon eens te proberen! Tijdens het Tunnelweekend in oktober 2016 deden we mee aan de fietstocht door de tunnel, daar viel me op dat heel veel jonge mensen een e-bike hebben."