Interview met Reinier Vermijs, Energiebespaarder op de fiets
"Fietsen voor mijn werk? Vanzelfsprekend! Het is praktisch en je beweegt, win-win!"
De hele dag fietsen tijdens je werkdag, dat doet toch alleen de postbode? Het tegendeel is waar. Wat dacht je van de Energiebespaarder? De wát? Maak kennis met Reinier Vermijs (28), jawel, Energiebespaarder bij CNME, centrum voor natuur- en milieueducatie in Maastricht. Hij werkt vier dagen in de week voor zijn werkgever. Dit betekent dus ook vier dagen in de week fietsen. De hele dag. Van klant naar klant. Van wijkcentrum naar wijkcentrum.
Reinier geeft gratis advies over energiebesparing in huis en geeft toelichting over bepaalde subsidies, voor wie het nodig heeft. Met zijn bijpassende spulletjes in zijn juten shopper en met op zijn fiets een waterdichte kap, gekregen van CNME, kan hem niets gebeuren. Deze twintiger gaat voorbereid op pad.
Energiebesparing
Ooit studeerde hij aan het Conservatorium. Hij behaalde zijn diploma met succes en was gemaakt voor het leraarschap. Toch koos Reinier een ander beroep. Reinier zet zijn communicatieve vaardigheden nu in voor een onderwerp waar hij zich altijd al voor interesseerde: het klimaat en duurzaamheid. Het is een fijne bijkomstigheid dat hij daarmee vele inwoners van Maastricht kan helpen.
Reinier is inmiddels ook energiebesparend aan de slag gegaan in zijn eigen woning: alle gadgets die hij meeneemt naar klanten heeft hij zelf ook. Je vindt dus ledlampen, tochtstrips, folie achter de radiatoren en nog veel meer bij Reinier thuis.
Fietsend van wijk naar wijk, van huis naar huis
Reinier zegt dat het binnen CNME nooit verplicht is gesteld, het fietsen. Zijn werkgever gaf wel een signaal af door de faciliteiten rondom fietsen goed op orde te hebben. Je kunt altijd wel een Zero Mission-gemeentefiets (met drie versnellingen) vinden rondom het Klimaathuis, waar CNME gevestigd is. En als je, vanwege een te veel aan spullen die je mee wil nemen, een elektrische bakfiets wil gebruiken, of je conditie nog wat moet aanscherpen, dan is dat ook prima. Zelf zegt hij van meet af aan de fiets als vanzelfsprekend vervoermiddel te hebben ervaren.
Ten eerste, omdat Reinier sportief is aangelegd en zijn hand ook opsteekt wanneer er een verre afstand afgelegd moet worden. Laat mij maar gaan, denkt hij dan, graag! En terwijl hij door de stad fietst, beseft hij: het is te gek dat dit mijn wérk is, dat ik zo veel buiten mag zijn en beweeg tijdens werktijd. Ten tweede vindt de achtentwintigjarige het fietsvervoer de meest praktische keuze in de stad. Je kunt niet zomaar overal parkeren en met de fiets kom je overal. Dan is er nog een derde reden om voor de fiets te kiezen: de duurzame reden, die past binnen het beleid van CNME. Op de fiets stoot je geen CO2 uit, fijn voor de stad. Gemiddeld fietst de sportieveling naar 4 à 5 adressen op een dag.
Nieuwe plekjes
Reinier komt uit Heugem, Maastricht, en vertelt dat hij door deze baan de stad nog beter leert kennen. Welke plaatsen springen er voor hem uit? “Boschpoort is een fijne, rustige wijk. Het is er groen. Ook de fietspaden rond de Jeker en vlakbij het park vind ik een waar genot. En de buitenranden van Sint Pieter en Malberg zijn mooi. Verder is het geweldig mooi nabij Rijckholt en Gronsveld. Daar zou ik best willen wonen. Je hebt er comfortabele fietspaden.”
GoogleMaps is your friend
Reinier: “Sinds ik dit werk doe, ben ik fan geworden van GoogleMaps. Je kunt via GoogleMaps zorgen voor net wat leukere fietsroutes. Of voor routes met zo min mogelijk heuvels. Vaak kies ik een rustige route. Want tja, het komt bij ons werk niet op de minuut aan en ik hoef niet door te stad te racen zoals sommige flitsbezorgers. Ik heb afspraken op locatie en zorg dat ik op tijd vertrek. Mijn telefoon doe ik dan in een telefoonhouder op de fiets. Ik vind het ook wel prettig dat ik geen ebike heb, want dan ga je toch sneller dan je soms zelf doorhebt. Het is niet zo dat ik niet doortrap, maar ik rijd tegelijkertijd niet onnodig hard.”
Meer apps
Reinier is ondanks zijn jonge leeftijd nauwelijks te vinden op Social Media of in apps. Toch raadt hij het iedereen aan om in Strava of Runkeeper in te loggen wanneer je fietst. Het kan inspirerend en motiverend zijn om verrassende routes te delen met collega’s. Om interesse in elkaar te tonen. Reinier: “Wie weet gaan dan binnenkort weer 2/3 mensen wat vaker sporten en bewegen. En dat is wat je wil. Naast energiebesparend leven, uiteraard.”
Door weer en wind
Reinier fietst door weer en wind. Ook bij slecht weer stapt Reinier op de pedalen. Met plezier zelfs! “Meestal slaat het barre weer toe op de terugweg. Dan is ineens alles wit. Naja, dan fiets ik wat langzamer naar huis. Nu strooien ze wel snel hier in Maastricht, dus het is ook wel op te lossen. En stel dat ik op de heenweg echt eens vast sta, vanwege ijzel overal, dan bel ik de klant dat ik later kom, ga lopen of neem de bus. Er is altijd wel een oplossing te vinden.”
Kinderkopjes
Hoe gaat deze Energiebespaarder om met de kinderkopjes van de Maasstad? “Ik leg een hand op de bak of maak mijn spullen beter vast (met die waterdichte kap of ik kies voor een schoudertas in plaats van een gewone tas). En dan is de reis ook zeker te doen in alle straten van Maastricht!”
Meer informatie
Woon je in de Gemeente Maastricht en wil je een afspraak met een Energiebespaarder maken? Of ken je iemand die gebaat is bij energiebesparing?


Woon je in Maastricht en overweeg je vaker de fiets te pakken? Neem dan zeker een kijkje op Maastricht is #Posifiets. Hier vind je tips, adviezen en voordeeltjes voor de fietser in de binnenstad van Maastricht.