Ga direct naar het artikel
1 juli 2019

Rina en John Janssen tellen mee voor minder CO2

"We gunnen iedereen de vrijheid van de fiets"

Maastricht Bereikbaar beloont reizigers die meetellen voor minder CO2 deze zomer met wincodes. Fervente fietsers Rina en John Janssen helpen mee. Vroeg in de ochtend staan ze paraat met flyers en aandacht voor de reizigers. “We waren meteen enthousiast over de campagne: Meer mensen moeten met de fiets of het OV reizen. Veel mensen nemen gelukkig best even de tijd voor die boodschap.”

Alles op de fiets

In de tijd dat John als grafisch vormgever werkte in Maastricht, fietste hij elke dag vanuit Rijckholt naar zijn werk. “Een half uur heen en weer fietsen was in die tijd heel gewoon.” Vanuit Scharn doen John en Rina ook bijna alles op de fiets. Naar winkels, naar het centrum van Maastricht, maar ook naar Aken of Visé. “Daar fietst bijna niemand, terwijl je er echt zo bent en de route prachtig is.” De auto gebruiken ze zo weinig dat ze hem kunnen delen met één van hun twee zonen.

Koersen door Limburg

Elke woensdag stappen Rina en John op de pedalen met een vaste groep van zeven fietsers. De oudste is al bijna 80. Of het door het fietsen komt, is niet te bewijzen, maar alle fietsers zijn nog fit en gezond. Wel kiest John inmiddels voor de betere fietspaden als hij de route uitzet. Zo kunnen ze aangenaam zo’n 30-35 kilometer door het mooie Limburg koersen. Bij materiaalpech bij één van de fietsers gaat John aan de slag met zijn reparatiekit.

Ook op zondag fietsen Rina en John. Hun vakanties brengen ze ook vaak door op de fiets. “Een aanrader is de Pieterpadroute. In veertien dagen hebben we de prachtigste stukken van Nederland gezien. Voor ons is dat leuker dan kamperen. Fietsen geeft een gevoel van vrijheid, heerlijk die wind door je haren voelen.” 

Sociaal bewogen

Rina en John zijn al een paar jaar met pensioen. Beiden vinden ze het belangrijk om mee te blijven doen. Bij de afgelopen drie verkiezingen, telde het echtpaar bijvoorbeeld stemmen. “Dat is hartstikke gezellig. En het houdt ons alert. Je wilt natuurlijk niet degene zijn die een fout maakt waardoor alle stemmen opnieuw geteld moeten worden.” Toen in die pool vrijwilligers de oproep kwam om wincodes uit te delen aan duurzame reizigers, aarzelden Rina en John geen moment. “Maar we willen het wel samen doen!”