Ga direct naar het artikel
1 juli 2019

Rob Schaap over elektrisch rijden

"Zo ver mogelijk komen op één acculading is een sport!"

Voor mobiliteitsmakelaar Rob Schaap heeft elektrisch rijden alleen maar voordelen: je rijdt stil, schoon en relatief goedkoop. De beperkte actieradius ziet Rob als een uitdaging. Elektrisch rijden kan op waardering vanuit de omgeving rekenen en laden kun je meestal op goede parkeerplekken. Het enige dat steekt zijn ingenomen laadplekken door auto’s op benzine of diesel of door hybride auto’s waarvan de accu inmiddels vol is. Daar zou handhaving of een andere betalingsstructuur verbetering kunnen brengen.

Vooral voordelen

Voor veel mensen is de beperkte actieradius een probleem. Voor Rob niet. “Slim laden en zo ver mogelijk komen op één acculading, zie ik meer als een sport dan als een obstakel. Ik rij zakelijk best wat kilometers en per jaar ben ik ongeveer 480 euro aan laadkosten kwijt. In vergelijking met benzine of diesel valt dit in het niet. Als extra plusje zijn laadplekken vaak goede parkeerplekken, vlak bij de uitgang. Jammer dat dit voordeel wel eens teniet wordt gedaan door auto’s op benzine of diesel die de laadplek innemen. Hoe zouden zij reageren, als ik mijn elektrische wagen bij een tankstation een halve dag aan een pomp laat staan?”

Toekomstplannen

Elektrische auto’s zijn relatief duur in aanschaf, maar ze zijn het waard volgens Rob. “Zeker als de auto door meer mensen gebruikt wordt. Ik wil mijn Hyundai IONIQ wel als deelauto inzetten, maar moet ik me zorgen maken over schade of diefstal? Die stap hebben we daarom nog niet gezet, maar elektrische deelauto’s hebben wel de toekomst. Ik zie voor me dat veel meer deelauto’s door werkgevers, commerciële verhuurbedrijven en particulieren worden aangeboden. Met meer elektrische auto’s moeten de laadpalen sociaal gedeeld worden. Auto’s aan de laadpaal laten staan, terwijl de accu al vol is, moet ontmoedigd worden. Ik zou daarom ook liever zien dat men het laden per minuut betaalt in plaats van voor de afgenomen hoeveelheid stroom.”

Duim omhoog 

Het rijden zelf is misschien nog wel de belangrijkste reden om een elektrisch voertuig te kiezen. “Het is heerlijk om zo stil te rijden en vooral de lucht voor voetgangers en fietsers om mij heen niet te vervuilen. Mensen die zien dat ik elektrisch rijd, waarderen dat vaak met een duim omhoog. Er kwam zelfs een keer een jongen in Aken naar mij toe die zei: “Ik vind het klasse dat u elektrisch rijdt!”. Dat voelde heel goed. In september mag ik mijn nieuwe Hyundai KONA Electric in ontvangst nemen. Ik verheug mij erop!”

Overweeg jij om zakelijk of privé elektrisch te gaan rijden? Het programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar helpt je op weg. Kijk op onze pagina's over elektrisch rijden.