Ga direct naar het artikel
21 augustus 2020

Steve Jansen over Ontdek de E-bike

"Nu we elektrisch fietsen zijn er weleens uitschieters van 80 kilometer op een dag geweest"

In 2020 ging Zuid-Limburg Bereikbaar met een poule e-bikes naar verschillende steden in Zuid-Limburg te vinden. In juli onder andere in Heerlen, op de Bongerd. Ook Steve Jansen uit Heerlen probeerde samen met zijn vrouw een van de e-bikes. Zijn vrouw ontdekte de actie in de krant. “Ze is van het ‘gratis’. Grapje!” zegt Steve olijk.

“We hebben beiden een fiets in de maat ‘S’ nodig. Mijn vrouw koos de Cortina E-Mozzo met een soortgelijke zit als haar gewone fiets. Ik koos de fiets van het merk Giant voor de meer sportievere zit. En het leek me wel leuk om eens een speedbike te proberen.” 

Té snel voor op een fietspad

“De speedbike fietst heerlijk bij ‘normale’ snelheden, maar ik vind hem te snel voor op een fietspad. Omdat de fiets sneller dan 25 km/u gaat, moet je op de openbare weg fietsen tussen de auto’s. Bovendien ben je verplicht een helm te dragen, een brommerverzekering en een linker achteruitkijkspiegel te hebben. Dat vind ik geen fiets meer. Een fiets is zo’n ding waar je overal mee naar toe moet kunnen en die je buiten de aanschaf niets extra’s kost.” Een tip van Steve: “Bezint eer ge begint. Heb je geen problemen met de verplichtingen die bij een speedbike horen, wil je bijdragen aan het milieu, wil je geen parkeerproblemen hebben en wil je wat aan beweging doen? Dan is een speedbike een prima keuze.”

Een fiets waar je alles mee kunt

Na de probeerweken weet Steve heel duidelijk welke fiets het gaat worden: “Ik keek eerst vooral naar uitzonderlijke, veelal sportieve modellen. Na de probeerweken wist ik meteen wat het moest worden. Geen log apparaat waaraan duidelijk valt af te leiden dat het om een e-bike gaat. En een fiets waar ik alles mee kan.” Zijn keuze is gevallen op een Ampler, type Curt. Precies een fiets naar zijn wens: “Licht in gewicht, ziet eruit als een gewone fiets, rijdt zonder ondersteuning als een gewone fiets en kan ook offroad gebruikt worden.”

De e-bike voor ontspanning en voor naar het werk

Steve gebruikt zijn e-bike om naar zijn werk te fietsen, maar ook ter ontspanning. “Ik fiets dagelijks op de fiets naar het werk en rij meestal zonder ondersteuning terug naar huis. Het is slechts 5 kilometer en net genoeg om je hoofd leeg te maken.” Samen met zijn vrouw trekt hij er regelmatig op uit om via de fietsknooppunten de toeristische routes te fietsen: “Voorheen waren dat tochten van maximaal 45 kilometer. Nu we beiden elektrisch fietsen zijn er weleens uitschieters van 80 kilometer op een dag geweest.”

Voor het klimaat en mijn eigen gezondheid

“Elektrisch fietsen is mijn bijdrage aan de reductie van de CO2-uitstoot. Maar ik fiets ook voor mijn eigen beweging en gezondheid. Ik ben in de ‘frisse’ buitenlucht en omdat ik handig ben heb ik amper onderhoudskosten. Nadelen van een e-bike kan ik, buiten het feit dat je weleens kletsnat wordt, eigenlijk niet bedenken.”

 

Foto Steve op fiets