Ga direct naar het artikel
3 december 2019

Terugblik met Inez Delsing over het nieuwe rijden

"Ik heb mijn verbruiksmeter constant aanstaan."

In juli nam Inez Delsing deel aan de cursus ‘Het Nieuwe Rijden’ georganiseerd door Zuid-Limburg Bereikbaar. Na afloop was zij heel enthousiast. Nu blikken wij met haar terug: Past ze de opgedane kennis van de cursus nog toe? In haar nieuwe auto kan ze dankzij de verbruiksmeter goed zien wat haar rijgedrag betekent voor haar verbruik.

Rij je nog steeds zuinig?

“Sinds oktober heb ik een nieuwe auto. Deze heeft een dagteller en een verbruiksmeter. Hij heeft ook een zuinigere motor en zes versnellingen. Ik gebruik de verbruiksmeter nu constant en heb de afgelopen maand een beetje geëxperimenteerd met hoe mijn rijgedrag invloed heeft op het verbruik. Gemiddeld zit ik op een gebruik van 6.4, dat is toch best goed.”

Wat is je na de cursus opgevallen?

“Het schakelen is misschien wel een dingetje. Wanneer ik een rotonde in de derde versnelling neem in plaats van de tweede verbruikt de auto minder om weer op snelheid te komen. Precies zoals de instructeur zei. In de tijd dat ik mijn rijbewijs haalde moest je bochten en rotondes in de tweede versnelling nemen. Sinds de cursus kies ik voor de derde versnelling als dat kan. Daar moet je wel even bewust mee bezig zijn om dat consequent te doen.”

Wat heb je verder bijgeleerd sinds de cursus?

“Niets specifiek eigenlijk. Dingen die ik in de cursus heb geleerd neem ik mee en pas ik toe. Nu met de nieuwe auto kan ik zien wat het voor invloed heeft als ik bepaalde dingen doe. Ook heeft deze auto een start-stop systeem, waarover ik aan de instructeur destijds vroeg of dat niet juist meer verbruikt. Maar hij wist me te verzekeren dat die systemen zo’n goede techniek bevatten dat ze wel degelijk verschil maken.”

Heb je andere mensen enthousiast kunnen maken?

Mensen die wisten dat ik dit ging doen, vonden het heel leuk en ik heb er ook een bericht over op Facebook gepost. Daar kreeg ik veel reacties op. Mijn vader, van wie ik de liefde voor rijden heb overgenomen, is nog van de oude stempel wat rijden betreft. Hem heb ik wel een beetje mee kunnen krijgen in het letten op verbruik door uit te rollen en minder snel terug te schakelen.” 

Wat merk je op wanneer je het nieuwe rijden toepast op verschillende wegen?

“Dat heb ik nog niet goed kunnen zien, omdat ik pas een maand rij met de verbruiksmeter aan. Maar het is op de snelweg wel relaxter rijden doordat ik nu een zesde versnelling heb. De auto maakt minder lawaai, doordat de motor minder toeren hoeft te maken. In de stad rijden is sowieso heel anders omdat je constant stoplichten hebt, rotondes en meer langzamer rijdend verkeer. Daardoor moet je vaker afremmen en weer optrekken. In het Heuvelland heb je dan ook nog de heuvels waar je meer gas moet geven om bergop te komen.”

Rij je al op winterbanden?

“Ja, die hebben we er meteen begin november op laten zetten. Ik rij regelmatig in Duitsland en naar de Belgische Ardennen. Daar is de regelgeving een stuk strenger, plus de kans op lage temperaturen en gladde wegen is groter. Dan wil ik zo veilig mogelijk rijden. Winterbanden dus, maar ik pas ook mijn snelheid aan.”

Ook zuiniger rijden?

Kijk goed vooruit, rem niet onnodig, schakel op tijd en rij met de juiste banden. Naast het nieuwe rijden, vind je op deze website nog andere tips over duurzamer autorijden.