Ga direct naar het artikel
5 november 2019

Theo van der Leek over zijn keuze voor de elektrische auto

"De gesprekken tijdens de MobiliteitsArena hebben mijn keuze voor een e-car bevestigd"

Ondernemer en verkeerskundige Theo van der Leek maakte onlangs de keuze voor een elektrische auto, want zegt hij: “Ik reed in een dieselauto. Dat is niet milieuvriendelijk, dat weet iedereen. Je merkt het ook aan de maatregelen die gemeenten steeds meer nemen om dieselauto’s te weren uit de stad. Als ondernemer is dat niet handig.”

Op de MobiliteitsArena konden de aanwezigen kennismaken met duurzame mobiliteitsoplossingen. Mobiliteit zien en ervaren was het doel van de ‘Zuid-Limburgse MobiliteitsArena’. Theo maakte er zijn keuze om voor een elektrische auto te gaan. “Ik heb al meerdere proefritten gemaakt in een elektrische auto. Ik heb in een Tesla 3 gereden en na de MobiliteitsArena ook in de Hyundai Kona. De Hyundai Kona vind ik toch iets meer auto, beetje SUV-achtig en met een hogere zit.”

Gunstig

Een half jaar geleden startte Theo zich te oriënteren op een elektrische auto. “Als zakelijk rijder is het nu nog steeds gunstig om een elektrische auto tot 50.000 euro aan te schaffen. In 2018 betaalde je als ondernemer voor de aanschaf van een volledig elektrische auto slechts 4% bijtelling op de catalogusprijs van de auto in plaats van het algemene bijtellingspercentage van 22% op alle andere voertuigen. In 2019 zijn die maatregelen bijgesteld. De 4% bijtelling geldt alleen nog voor volledig elektrische auto’s tot 50.000 euro. Vanaf 2020 loopt het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s de komende jaren op, tot 22% in 2026.”

Auto op waterstof

Op de MobiliteitsArena stond ook een auto die op waterstof rijdt: “Daar heb ik ook even over nagedacht, maar ik ben toch voor de elektrische auto gegaan vanwege de lagere aanschafprijs en de beschikbare laadpalen overal in het land.”