Ga direct naar het artikel
11 augustus 2020

Wethouder Charles Claessens, gemeente Heerlen, over hun mobiliteitsbeleid

"Heerlen op weg als groene en gezonde stad"

Eind juli konden mensen in Heerlen een gereserveerde e-bike of speedbike van Zuid-Limburg Bereikbaar ophalen in Heerlen. Wethouder Charles Claessens was enthousiast over de actie. “Fietsen is belangrijk voor de beleefbaarheid van onze stad. Heerlen is op dat gebied in beweging. We willen de stad klaar maken voor de toekomst. Minder in de auto, vaker op de fiets. Met een e-bike is dat voor meer mensen een optie.” 

Vaker op de fiets

Mensen kennis laten maken met de e-bike past goed bij de gemeente Heerlen. In de gemeente vinden allerlei projecten plaats om mensen vaker te laten fietsen. “Duurzaam reizen vraagt om een verandering van gedrag. Het is vaak gewoonte om voor alles de auto te pakken. Om kinderen naar school te brengen bijvoorbeeld. Maar dat zorgt er wel voor dat de omgeving rondom scholen ’s ochtends en ’s middags druk zijn met auto’s. Andere kinderen die naar school lopen en fietsen moeten dat veilig kunnen doen in die drukte. Kan dat beter op elkaar aansluiten? Die vraag wilden we onderzoeken.”

Gedrag veranderen

Bij Basisschool de Regenboog in Mariarade doen we een pilot die wordt uitgevoerd door Bureau Braining the Future. Samen met de kinderen zijn plannen gemaakt om ouders over te halen vaker te voet of met de fiets te komen. Vaker lopen of fietsen naar school zorgt voor een veiligere omgeving rondom de school. Maar we testen ook het effect van een kiss & ride. In september hopen we de draad weer op te kunnen pakken.”

Veiligheid voorop

“Ook op andere plekken in de stad willen we de inrichting van de weg aanpassen om het veiliger te maken. We werken niet alleen knelpunten weg, maar verbeteren het fietsnetwerk in zijn geheel. We willen dat meer mensen fietsen, dan maken we dat als gemeente ook mogelijk. Dat doen we door de veiligheid te verbeteren, maar ook door te kijken naar de faciliteiten voor fietsers. Hopelijk hebben fietsers daar al wat van gemerkt. Als ze nog tips hebben, mogen ze die ook gerust met ons delen. Want, een groene en gezonde stad, daar moeten we samen voor zorgen!”