Ga direct naar het artikel
20 augustus 2020

Wethouder Gerry Jacobs, gemeente Eijsden-Margraten over Ontdek de e-bike

"De e-bike is een goed alternatief voor het nieuwe normaal."

Begin augustus waren we met onze e-bike’s, speedbikes en een e-cargobike in Margraten. Ook wethouder Gerry Jacobs van de Gemeente Eijsden-Margraten en zijn vrouw proberen twee weken gratis een e-bike van Zuid-Limburg Bereikbaar. “Met een e-bike kunnen we de ruimte opzoeken hier in het Heuvelland. Fietsen hoort bij het nieuwe normaal waar we sinds corona zijn intrede heeft gedaan, mee te dealen hebben. Een e-bike is een goed alternatief om op gepaste afstand van elkaar te reizen.”  

Veilig de ruimte opzoeken

“De steden zijn druk. In het Heuvelland kun je met de fiets veilig de ruimte opzoeken en drukte mijden. Met de fiets kun je op elk plekje komen. Om mensen op de fiets te krijgen moet de infrastructuur in onze kernen wel op orde zijn. In de recent opgeknapte Diepstraat in Eijsden hebben we gezorgd voor parkeerplekken en oplaadpunten voor fietsen. Nu merken we dat de straat vol staat met fietsen in plaats van geparkeerde auto’s. Dat is goed, maar zeker in coronatijd moeten we dat ook opvolgen en op handhaven. Het aangeven van rijrichtingen kan de circulatie van fietsers bijvoorbeeld bevorderen.” 

Vaker de fiets pakken

“Elektrisch fietsen is voor mij een primeur,” zegt Jacobs. “Ik pak nu voor alles de auto. Ook om naar mijn werk te reizen. Als de e-bike mij bevalt, koop ik een elektrische fiets en kom ik voortaan met de fiets naar mijn werk. Fijn dat iedereen hier in Eijsden-Margraten nu de kans krijgt om op een makkelijke manier kennis kan maken met een e-bike. Het is belangrijk dat mensen uit de auto komen en vaker de fiets pakken. Met een elektrische fiets  kunnen ook ouderen blijven fietsen.”