René van der Doorn over een tweede leven voor je gebruikte fiets
"Wij kunnen van een fiets die niets meer deed weer een prachtig functionerend model maken."
Wil jij je fiets inleveren bij het verzamelpunt in Heerlen en zou je wel meer willen weten over WerkvoorHeerlen en de Bovengrondse Vakschool? Wij gingen in gesprek met René van der Doorn. René is Teamleider facilitaire dienstverlening BVS bij WerkvoorHeerlen.
De Bovengrondse Vakschool is een omgeving waarbinnen WerkvoorHeerlen in samenwerking met werkgevers, maatschappelijke instellingen (welzijn, onderwijs en re-integratie) en de mensen samenwerken om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven om vakman/-vrouw te worden.
WerkvoorHeerlen werkt in eerste instantie met de kandidaat aan het creëren van een beeld van de mogelijkheden en vaardigheden. Vervolgens kan iemand een bepaald vak leren. De kandidaat gaat aan de slag binnen één van de drie ontwikkelsferen die uiteindelijk mogelijk leiden tot de diverse vakscholen binnen de Bovengrondse Vakschool. De kandidaat volgt een praktijkleerroute die gericht is op dat wat de werkgevers vereisen. Het einddoel? Een duurzame uitstroom op de reguliere arbeidsmarkt.
Breng je gebruikte fiets naar de Bovengrondse Vakschool
René is een contactpersoon als het gaat om de fietstechniek. In het gebouw van de Bovengrondse Vakschool doneer je je gebruikte fiets. Die fietsen worden opgeknapt, als onderdeel van de praktijkleerroute.
Alle fietsen voor onze eindgebruikers zijn welkom
René vertelt: “Wij kunnen alles gebruiken. Doorlopend! Breng nog op te knappen fietsen maar naar ons toe! Of laat ze door ons ophalen… Je staat ervan te kijken hoeveel mensen een fiets nodig hebben en hem zelf niet kunnen betalen. De kandidaten hier kunnen met allerlei materialen omgaan en van een fiets die niets meer deed weer een prachtig functionerend model maken. Dat gebeurt onder andere ook met fietsen die door handhaving naar ons toe gebracht worden. Fietsen die eruitzagen als een wrak en een lange tijd ergens in de stad stonden. Wij maken er iets bruikbaars van.”
Stichting
René voegt toe: “WerkvoorHeerlen is wel echt een stichting. We zullen nooit als een fietsenmaker te werk gaan. Onze instelling is niet commercieel. Hier maken we geen winst, we helpen anderen.”
Samenwerking
WerkvoorHeerlen werkt ook samen met Stichting Leergeld door middel van het project Kinderfietsen. Ouders met een smalle beurs krijgen een voucher en kunnen bij één van de fietsenwerkplaatsen een (kinder)fiets ophalen.
Het eerste fietsje
René: “Het is hartverwarmend als een kind hier het eerste fietsje krijgt. Vooral voor de alleenstaande ouder is het vaak moeilijk om dit soort extra’s te kopen. Toch draagt een eigen fiets veel mee aan de ontwikkeling van je kleintje. Prachtig als je daar samen een bijdrage aan weet te geven op deze manier.”
Fietsen voor mensen richting werk
René: “We geven ook fietsen aan de mensen die geen vervoer hebben om op hun (nieuwe) werkbestemming te komen. Het is fijn om iemand te kunnen helpen. En wat een dankbaarheid zie je bij de mensen die op deze manier wél over een fiets beschikken. Je ziet de persoon om wie het gaat dan met een glimlach wegfietsen. Eindelijk, denkt hij of zij: ‘Ik heb eigen vervoer.’ De trots spat van het gezicht van de persoon af. Ontroerend.”
De betekenis van de fiets
René: “Een fiets is meer dan wielen en wat staal. Iemand krijgt zijn leven weer wat meer op de rit. Deze manier van transport is toch handig. Je kunt verder komen dan te voet. Op de fiets stappen… het maakt je mobieler en onafhankelijker.”

Een tip: je kunt De Bovengrondse Vakschool volgen op Facebook. Hier plaatsen de medewerkers tips, ideeën, oproepen, verzoeken, locatie en andere informatie.

