Autodelen
Bij autodelen maken meerdere mensen gebruik van dezelfde auto, maar op andere tijdstippen. Zo gebruik je de auto zo optimaal mogelijk, want auto's gemiddeld zo'n 90% van de tijd stil. Je gebruikt voor een bepaalde rit tijdelijk een auto die niet van jou is. Daarna gebruikt een andere persoon hem weer voor een volgende rit. Ook kun je je eigen auto (of zelfs een private-lease auto) delen met anderen op momenten dat jij hem niet gebruikt.
Voordelen autodelen
- Autodelen is flexibel omdat je de auto alleen gebruikt als je hem nodig hebt.
- Autodelen is een bewuste keuze en door goed te plannen ben je onafhankelijk van de manier hoe jij reist. Je kiest de auto die past bij jouw reis. Bijvoorbeeld je gebruikt alleen een grotere auto als je op vakantie gaat of bij een verhuizing.
- Autodelen is besparen. De vaste en variabele lasten bij een eigen auto kunnen hoog oplopen. Denk aan de afschrijving, de belastingen, de verzekering, een parkeervergunning, parkeerkosten, de APK-keuringen, reparaties enzovoort. Door een auto te delen, bespaar je geld. Zeker als je jouw eigen auto weinig of onregelmatig gebruikt. Ga je met vakantie of een weekend weg, dan is een 'gewone' huurauto vaak goedkoper.
- Autodelen is groen en sociaal. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zorgt autodelen voor 30% minder auto's en 18% minder gereden kilometers. Dat betekent een afname van het gebruik van de openbare ruimte, minder parkeerdruk en CO2-reductie.
Vormen van autodelen
Er zijn verschillende vormen van autodelen mogelijk. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
Vorm | Hoe werkt het? |
Klassiek autodelen |
Bij klassiek autodelen stelt een bedrijf auto’s beschikbaar die gehuurd kunnen worden voor een bepaalde periode. De auto's staan op vaste standplaatsen. |
Free-floating autodelen |
Bij free-floating autodelen stelt een bedrijf auto’s beschikbaar die gehuurd kunnen worden voor een bepaalde periode. De auto's hebben geen vaste standplaats, maar kunnen overal binnen de parkeerzone worden opgehaald en achtergelaten (in een wijk of straat). |
One way autodelen |
Bij one way autodelen stelt een bedrijf auto’s beschikbaar die gehuurd kunnen worden voor een bepaalde periode. De auto's hebben geen vaste standplaats, maar kunnen op een willekeurige plek worden achterlaten (bv. op plaats van bestemming). |
Peer-to-peer carsharing (p2p) |
Bij Peer-to-peer autodelen (p2p) verhuren particulieren hun eigen auto via een online platform. |
Particulier autodelen |
Met particulier autodelen wordt de auto gebruikt door een beperkte groep mensen, zonder bemiddeling van een online platform of organisatie. |
Business Carsharing |
Ook voor zakelijk autodelen zijn er verschillende mogelijkheden:
|

Op de MobiMarkt bieden we je een overzicht met deelvervoeraanbieders om flexibel te reizen.
Op ritjeweg.nl kun je op basis van postcode kijken waar in jouw buurt deelauto’s staan van verschillende aanbieders.
Op de website van aanbieders voor deelvervoer zoals Greenwheels, SnappCar, We Drive Solar kun je dan meer informatie vinden over hoe je een deelauto kunt reserveren.
Autodelen iets voor jou als werkgever?
Wil je als organisatie of werkgever het gebruik van privéauto voor zakelijke ritten tegengaan? Dan kan het beschikbaar stellen van deelauto's voor zakelijke ritten een mooie oplossing zijn. Of wil je als werkgever overgaan op een elektrisch wagenpark? Denk dan eens aan overgaan op elektrische deelauto's.
Autodelen voor zakelijk gebruik
Voor zakelijk autodelen zijn er diverse initiatieven voor deelauto’s in Limburg. Enkele bekende aanbieders zijn: goodmoovs.net, Amber Mobility, Greenwheels Company Cars, Stapp.in en WeGo.
Liever een eigen auto?
Past autodelen niet bij jou en rij je toch liever in je eigen auto rond? Denk dan eens aan carpoolen naar het werk samen met een collega uit de buurt. Of ga voor het nieuwe rijden de minst belastende manier van autorijden. Houd je banden op spanning want dat is ook beter voor het milieu of kies voor een elektrische of hybride auto.