Subsidie bij aankoop elektrische auto
Voor automobilisten die een elektrische auto willen gaan rijden, is ook in 2023 subsidie beschikbaar. Het gaat snel, want sinds het loket 10 januari opende, werd er al bijna 16,4 miljoen euro aan subsidie vergeven. Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de subsidies verstrekt. Deze subsidieregeling geldt voor nieuwe én gebruikte elektrische personenauto’s beschikbaar.
Dit jaar is er in totaal 99,4 miljoen euro subsidie beschikbaar voor mensen die elektrisch gaan rijden. 32,4 miljoen daarvan is gereserveerd voor tweedehands elektrische wagens en 67 miljoen euro voor nieuwe. Vooral die tweede categorie is in trek. Nederland is nu al koploper elektrisch rijden in de wereld.
Voorwaarden
Wie een nieuwe elektrische auto koopt of leaset (als particulier, dus niet via de zaak) kan daarvoor 2.950 euro subsidie krijgen. Voorwaarde is wel dat de auto een cataloguswaarde heeft van tussen de 12.000 en 45.000 euro. Voor een tweedehands elektrische wagen krijg je 2000 euro subsidie, zowel bij koop als lease. Ook die auto's moeten wel een oorspronkelijke nieuwprijs hebben van tussen de 12.000 en 45.000 euro. Overigens verwacht RVO niet dat het zo hard blijft gaan met de aanvragen als in de eerste weken. Waarschijnlijk hebben veel mensen namelijk de koop van hun wagen uitgesteld aan het eind van vorig jaar om te kunnen profiteren van de subsidiepot in het nieuwe jaar. Aangezien je de subsidie pas kunt aanvragen als je al een koopcontract of leaseovereenkomst hebt gesloten, kan het zo zijn dat de pot leeg is en je dus geen subsidie krijgt terwijl je wel die auto moet betalen. Als je dat risico wil uitsluiten kun je het best een ontbindende voorwaarde opnemen in je contract, tipt RVO.
Zuid-Limburg laadt zich op voor de toekomst
Wordt jouw volgende auto elektrisch? Heel slim, want het is zuinig, duurzaam en rijdt heerlijk. Logisch dus, dat het aantal elektrische auto’s snel stijgt. Daarvoor zijn natuurlijk wel voldoende laadpunten nodig. Om ervoor te zorgen dat al die auto’s straks makkelijk en snel kunnen opladen, ondernemen gemeenten in Zuid-Limburg nu al actie. Ofschoon grote gemeentes als Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen een voorkeur hebben voor laadpalen op de eigen oprit of bij bedrijven omdat dit extra beslag op de schaarse openbare ruimte voorkomt, werken zij actief aan de uitbreiding van het aantal openbare laadpalen.
Elektrische autorijders kunnen in Maastricht bij 480 publieke laadpunten terecht, in Sittard-Geleen bij 248 en in Heerlen bij 230. In Maastricht kunnen bewoners binnenkort (vanaf 30 januari) weer mee beslissen over 50 nieuwe locaties, dat zijn 100 laadpunten.
De voordelen van thuis opladen
Je elektrische auto thuis opladen is makkelijker én goedkoper dan bij een publieke laadplek. Milieu Centraal deed onderzoek naar opladen op eigen terrein, de conclusie: wie gemiddeld 12.000 kilometer per jaar elektrisch rijdt, is zo’n 350 euro voordeliger uit. De gemeente helpt bewoners en bedrijven graag op weg om zelf laadpunten te plaatsen. Thuis of op het werk laden zorgt namelijk ook voor minder druk op de schaarse openbare ruimte. Mensen die op hun eigen terrein opladen, hoeven niet te parkeren op een openbare parkeerplaats met laadpaal.
Voor meer informatie over de subsidieaanvraag kijk op de website van RVO.
Aanbieders vergelijken? Check de MobiMarkt
Denk je zelf na over elektrisch rijden en dus laden? Kijk eens op maakdebeweging.nl Sinds kort vind je hier de ‘MobiMarkt’. Daarin bieden verschillende aanbieders producten en diensten rond elektrisch laden aan. Verder vind je hier handige informatie zoals een laadpaalkeuzehulp.