Openbaar vervoer: vervoer met een chauffeur
De auto verruilen voor de trein of bus doe je niet zomaar. Maar betalen voor een (tweede) auto vaak stilstaat is ook zonde. Het openbaar vervoer biedt meer flexibiliteit en is sneller dan je misschien denkt. Tegelijkertijd heb je wel tijd in de trein of bus om te ontspannen, nog even die presentatie na te kijken of al de mail te checken. Jij zit immers niet aan het stuur, dus kun je van je reistijd letterlijk al werktijd of tijd voor jezelf maken.
1 dag per week met het OV
Is het OV niet geschikt als dagelijks (woon-werk)vervoer voor jou? Sluit het OV dan niet uit voor die ene dag dat het wel past, voor je bezoek aan de stad, het pretpark of een van de andere activiteiten in Limburg. De regio kent goede OV-verbindingen en je hoeft geen rekening te houden met het zoeken naar een (dure) parkeerplaats. Ga je met het gezin? Dan mogen ook nog eens maximaal twee kinderen tussen de 4 en 11 jaar gratis mee op jouw kaartje.
OV in Zuid-Limburg: dichterbij en sneller dan je denkt
In Limburg verzorgen NS en Arriva het treinvervoer en tussen Maastricht en Visé/Luik rijdt ook nog de Belgische NMBS. Arriva is de busvervoer door provincie Limburg. Belgische De Lijn en TEC rijden ook over de grens naar o.a. Maastricht.
Zuid-Limburg kent goede OV-verbindingen met korte afstanden en een beperkt aantal overstappen. Vooral tussen de steden in Zuid-Limburg en tussen woonkernen en centrumstad zijn veel rechtstreekse en snelle OV-verbindingen.
Woon en/of werk je dicht bij het station? Of ga je winkelen in de stad? Dan brengt de trein of bus je snel en gemakkelijk naar je bestemming.
- De sneltrein brengt je van Maastricht naar Sittard in 15 minuten, de stoptrein in 20. Kies je voor de auto? Dan kost de reis je gemiddeld een half uur.
- Van Sittard naar Heerlen duurt de reis 15 minuten met de sneltrein, 20 minuten met de stoptrein, maar 25 tot 30 minuten met de auto.
- Tussen Heerlen en Maastricht reis je per sneltrein 22 minuten, met de auto gemiddeld 24 minuten en met de stoptrein een half uur.
- Vanuit alle Zuid-Limburgse steden kun je snel richting het noorden van het land reizen met het OV of Euregionaal met verbindingen naar Duitsland en Sittard.
Wellicht stopt het OV niet precies voor jouw deur, maar ook je reis naar het station kan voordelen opleveren. Lopend is gezond, maar kost wat meer tijd. Kies je voor de (deel)fiets, dan ben je sneller en kun je gratis stallen. Ook de auto is een optie door de 22 P+R locaties in Limburg. Je parkeert er vaak gratis of met aantrekkelijk tarief als je verder reist met het OV.
Om te kunnen reizen met het OV kun je een dagkaart kopen, reizen met een OV-chipkaart waar je reistegoed of een abonnement op zet en er zijn meerdere reisapps waarin je je reis kunt boeken en betalen zoals glimble.
Met het OV naar je werk
Reis je met de auto naar het werk? Wil je vanwege het klimaat het roer omgooien? Of ontdekken dat reizen van en naar het station je meer beweging geeft en de treinreis meer relaxtijd betekent? Elke dag dat je minder in je auto zit en meer beweegt, telt direct mee voor een betere gezondheid. Of je nu loopt van en naar het station of fietst van huis naar werk: jij maakt de beweging! Soms is er extra reistijd, maar dat compenseer je doordat je minder naar de sportschool hoeft of kunt werken in de trein.

Als je in loondienst werkt en geen vergoeding ontvangt voor je reiskosten (openbaar vervoer) van je werkgever, kun je onder bepaalde voorwaarden vaste kosten aftrekken van je inkomen. Lees er meer over op de website van de Belastingdienst.