Terugblik op informatieavond Team Heuvelland
Op 17 januari hebben ruim tachtig personen deelgenomen aan de informatieavond over actualiteiten en de voortzetting van Team Heuvelland. De informatieavond voor inwoners en belangenorganisaties wordt gevolgd door een gezamenlijke informatieavond voor de gemeenteraden van Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem op 26 januari en raadsvergadering over de voortzetting van Team Heuvelland op 14 en 15 februari.
Grote maatschappelijke betrokkenheid
Tijdens de informatieavond waren sommige inwoners aanwezig vanuit persoonlijke betrokkenheid bij het thema ‘verkeersoverlast’. Sommige deelnemers waren aanwezig als vertegenwoordiger van een belangenorganisatie, politieke partij vanuit de gemeenteraad of vanuit de Stuurgroep van Team Heuvelland. Opnieuw bleek dat het thema kan rekenen op een grote maatschappelijke betrokkenheid. Velen wilden vragen stellen of een standpunt toelichten. Soms klonk applaus ter ondersteuning. Soms juist applaus om frustratie en bezorgdheid te tonen. Deelnemers vroegen aandacht voor:
- belangen van de inwoners,
- meer politiecontroles en het weren van specifieke verkeersdeelnemers,
- of juist het inzetten van een mix aan maatregelen met respect voor alle verkeersdeelnemers,
- het beschermen van het landschap en de dieren,
- belangen van fietsers, wandelaars en motoren.
De omgevingsmanager van Team Heuvelland, André Hoeijmakers, leidde de informatieavond. Onderstaand een terugblik op hoofdlijnen. Bekijk ook de vragen, antwoorden en standpunten die gesteld zijn tijdens de informatieavond.
Hoofdlijnen
- Doel informatieavond en kader Team Heuvelland
- Gemeenteraden Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem bepalen koers 2023
- Actualiteiten: Vernieuwing van het Zuid-Limburgse fietsnetwerk
Door Herman Wehkamp, Visit Zuid-Limburg Routepunt - Actualiteiten: Werkzaamheden politie basisteam Heuvelland
Door: Inigo Janssen, politie basisteam Heuvelland. - Actualiteiten: Hoe kan regioregie met behulp van een ruimtemonitor verkeersdrukte op topdagen in betere banen leiden?
Door: Rembout van Gemert, projectleider Regioregie en Esmee van Selst, adviseur Mobiliteit van Team Heuvelland - Hoe komt een Cittaslow-oase eruit te zien?
Door: André Hoeijmakers, omgevingsmanager Team Heuvelland. - Vervolg gemeentelijke besluiten over voortzetting Team Heuvelland




Doel informatieavond en kader Team Heuvelland
Doel van de informatieavond was inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van regionale en landelijke belangenorganisaties bij te praten over de actualiteiten en voorzetting van Team Heuvelland. De actualiteiten staan ook in het raadsvoorstel over de voortzetting van Team Heuvelland. De activiteiten maken allemaal onderdeel uit van de Uitvoeringsagenda.
Team Heuvelland zet zich in voor: het beschermen van het landschap; het stimuleren van verkeersleefbaarheid voor inwoners en bezoekers en het reguleren van periodieke verkeersdrukte en -overlast.
Gemeenteraden Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem bepalen koers 2023
Het afgelopen jaar was voor Team Heuvelland een roerig jaar. Vaals stapte uit het samenwerkingsverband. De colleges van Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem willen in principe doorgaan. Definitieve besluiten over de voortzetting van Team Heuvelland zijn voorbehouden aan de gemeenteraden. De raadsvergaderingen vinden op 15 en 16 februari plaats.
Actualiteiten: Vernieuwing van het Zuid-Limburgse fietsnetwerk
Door: Herman Wehkamp, Visit Zuid-Limburg Routepunt.
In het kort: De uitvoering van in totaal 20 kleinere aanpassingen in het bestaande fietsnetwerk. De aanpassingen zorgen voor nieuwe en veilige verbindingen tussen wegen die nu nog niet met elkaar verbonden zijn. Er ontstaat een spinnenweb aan fietstrajecten voor een betere spreiding en doorstroming.
- Bekijk de presentatie.
Achtergrondinformatie:
Het fietsknooppunten netwerk in Nederland is de handigste manier om mooie routes uit te stippelen. Wie via de knooppuntenroutes fietst, is vrijwel altijd verzekerd van spannende paadjes door ons prachtige landschap. Ook de veiligheid is onder de loep genomen om zo min mogelijk in aanraking te komen met ander verkeer. In Zuid-Limburg is het netwerk ondertussen toe aan een renovatie, omdat het drukker en drukker wordt op de fietspaden. Daarom is het concept ‘Fietsplan Zuid-Limburg 2.0’ opgesteld in samenwerking met onder andere de Fietsersbond, St. Natuurlijk Geuldal, Viforis en het Routepunt Visit Zuid-Limburg.
Lees meer over het 'Fietsplan Zuid-Limburg 2.0' op de website van Visit Zuid-Limburg.


Actualiteiten: Werkzaamheden politie basisteam Heuvelland
Door: Inigo Janssen, politie basisteam Heuvelland.
Tijdens de informatieavond waren politieagenten Inigo Janssen en zijn collega John de Koning aanwezig om vragen te beantwoorden. De politie is partner van Team Heuvelland. Inigo Janssen hield een presentatie. Hij is motoragent in hart en nieren heeft tweeëntwintig jaar ervaring in het Heuvelland. Ook in de vakantietijd en op weekend- en feestdagen. Hij heeft vier jaar in Valkenburg gewoond. “Ik leef als het ware in mijn motorrijderspak. Ik ben dagelijks met verkeer bezig.”
Zijn informatie is samengevat in een aantal vragen:
-
Inigo Janssen: “We signaleren knelpunten. Geven voorlichting om ongelukken en boetes te voorkomen. Er zijn nog regelmatig ongelukken met zwaar lichamelijk letsel of zelf een dodelijk afloop. Dat is afschuwelijk. En tenslotte delen we boetes uit.”
-
Inigo Janssen: “Het uitdelen van alleen boetes is geen oplossing. We hebben een tekort aan mensen en kunnen niet overal optreden. Binnen de weinig beschikbare uren zoeken we een balans tussen overleg met overheden, het voeren van gesprekken met ondernemers, inwoners, weggebruikers en handhaving. De gemeenten zijn de wegbeheerders. Zij bepalen het beleid. Overigens doen de politie en de gemeenten het nooit goed. Wij zoeken naar een balans tussen alle soorten weggebruikers.”
-
Inigo janssen: “Mensen blijven langer mobiel. Dat heeft gevolgen voor het recreatief verkeer. Senioren hadden vroeger minder mogelijkheden. Nu is hun actieradius gemiddeld honderdtwintig tot honderdvijftig kilometer rondom huis. Sommigen moeten hun rijbewijs inleveren en stappen vervolgens op een e-bike met alle gevolgen van dien. Want ook op een e-bike is rijvaardigheid een vereiste.
Het zijn niet alleen mensen van buiten Zuid-Limburg die zich niet netjes of onveilig gedragen in het verkeer. Ongeveer zeventig procent zijn wij zelf, de inwoners van onze eigen regio. Verder zien we een toename van het aantal vervoersmiddelen, naast motorrijers en motorvoertuigen komen er ook rallyrijders, oldtimers, toer-tractoren, super cars, scooters noem maar op.
Mensen komen richting zuiden om in groepsverband een dagje te toeren. Dat kan zijn met een auto of op de fiets. Voor die kleinere groepen geldt geen meldingsplicht en geen vergunningsplicht. Vaak zijn het professionele organisaties die een dagje uit aanbieden tegen een pakweg zestig, zeventig euro. Vroeger kregen we nog wel eens deelnemerslijsten met kentekens. Maar nu niet meer. Het is een verdienmodel geworden.”
-
Inigo Janssen: “Het ervaren van verkeers- en vooral geluidsoverlast is subjectief. Dat neemt niet weg dat we zeer serieus met klachten omgaan. We hebben ook een meldpunt. Het fenomeen geluid is overigens complex. We meten in decibels. Geluid wordt geproduceerd volgens een logaritmische schaal. Drie decibel meer bijvoorbeeld betekent een verdubbeling in waargenomen geluid.
Vroeger moesten we geluidsapparatuur elders inhuren. Recent hebben we eigen geluidsapparatuur aangeschaft. Een investering van zo’n dertigduizend euro. Nu zijn we flexibeler in de planning en uitvoering van controles. We werken samen met de RijksDienst voor het Wegverkeer (redactie: RWD). Jaarlijks voeren wij zo’n drie grote controles uit. Dan plannen we acht uur. Maar door social media zijn weggebruikers snel geïnformeerd en kiezen een andere route. Dan staan we al gauw op een verkeerde plek. Daarom zetten we nu vooral in op dynamische controles met politiemensen die op zo’n dag niet hoeven mee te draaien in noodhulpdiensten. We installeren onze nieuwe geluidsapparatuur dan op plekken waar we weten dat veel overlast is.”
-
Inigo Janssen: “Produceert een gemotoriseerd vervoersmiddel maximaal twee decibel te veel dan wettelijk is toegestaan, dan volgt geen boete. Als een gemotoriseerd vervoersmiddel twee tot vier decibel te veel produceert, dan bedraagt de boete tussen twee- en driehonderd euro. Produceert een gemotoriseerd vervoersmiddel meer dan vier decibel te veel, dan gaat de boete richting duizend euro. We nemen ook de uitlaat af. Betrokkene moet dan het voertuig opnieuw laten keuren door de RDW. Met een WOK-melding (redactie: wachten op keuring) mag een voertuig niet de weg op. Een gepassioneerd motorrijder wordt daardoor behoorlijk geraakt. De afhandeling van zo’n boete kan lang duren.”
-
Inigo Janssen: “Er wordt gewerkt aan nieuwe geluidsmeters die langs de weg komen te staan zoals we nu de snelheidsmeters, de smileys kennen. Die nieuwe apparatuur zit in de testfase. Er zijn pilots in het Belgische Genk en Knokke Heist. Die volgen wij op de voet. Geluid meten van één weggebruiker is echter moeilijk. Je krijgt te maken met omgevingsgeluid van medeweggebruikers of bijvoorbeeld een vliegtuig dat overvliegt. En hoe wil je dan handhaven?”
-
Inigo Janssen: “Gemiddeld is vijfentwintig procent van de gemeten voertuigen in overtreding. Alleen bekeuren en repressief optreden, is niet de oplossing. Mensen realiseren zich soms echt niet wat bijvoorbeeld geluidsoverlast betekent voor andere. Daarom gaan we altijd het gesprek aan. Ook bij het uitdelen van een boete."
-
Inigo Janssen: “Neen. Verkeer zoekt dan altijd een andere route. Dan verplaatsen we het probleem. En we hebben geen mensen om overal aanwezig te kunnen zijn. Soms zeggen mensen: ik betaal toch wegenbelasting en dan mag ik hier ook rijden. En dan zeggen wij: natuurlijk, maar gedraag je dan ook.”
-
Inigo Janssen: “Het invoeren van een rijvaardigheidsbewijs voor e-bikes. Een helmplicht voor e-bikes. De helmplicht voor snorfietsen is dit jaar ingevoerd. Een nauwere samenwerking met boa’s van de gemeenten. Meer handhaving in stiltegebieden. De Provincie Limburg is daar het bevoegd gezag en moet ook handhavend optreden. De gedragsregels zijn vaak onbekend."
Actualiteiten: Hoe kan regioregie met behulp van een ruimtemonitor verkeersdrukte op topdagen in betere banen leiden?
Door: Rembout van Gemert, projectleider Regioregie en Esmee van Selst, adviseur Mobiliteit van Team Heuvelland.
In het kort: Toelichting op mogelijkheden van Regioregie, aanvullend kwantitatieve onderzoek om beter in kaart te brengen op welke plekken grotere stromen van recreanten samenkomen (auto’s, maar óók wandelaars, fietsers en motoren), het doelgericht monitoren van verkeersstromen, de mogelijkheden en het functioneren van een ruimtemonitor.
Bekijk de presentatie.
Achtergrondinfo:
Regioregie is een gebiedsgerichte samenwerking tussen wegbeheerders, vervoerders en hulpdiensten bij bijvoorbeeld topdruktedagen, evenementen en wegwerkzaamheden. Een Regio-regieteam voert o.a. hinderanalyse’s uit voor topdruktedagen, signaleert knelpuntlocaties, werkt beheersmaatregelen uit en zorgt voor de juiste informatie richting bezoekers.
Een online ruimtemonitor laat zien op welke locaties het op een bepaald moment druk is. Het instrument is óók een hulpmiddel voor Regioregie om gericht maatregelen in te zetten om bezoekers te informeren, te attenderen en (soms) te sturen.

Hoe komt een Cittaslow-oase eruit te zien?
Door: André Hoeijmakers, omgevingsmanager Team Heuvelland.
In het kort: Het idee voor het maken van ‘Cittaslow-oases’ is naar voren gekomen in het participatietraject in 2021. Het idee is dat in een Cittaslow-gebied natuur, rust en stilte voorop staan. Verkeersstromen zijn maar zeer beperkt mogelijk. Verkeersleefbaarheid voor inwoners en bezoekers is belangrijk. Het idee wordt verder ontwikkeld met respect voor mens en omgeving.
Hoofdlijnen presentatie:
- Hoe geven we verder invulling aan het gedachtengoed van Cittaslow? Denk aan rust, ruimte en kwaliteit.
- Welke vormen van mobiliteit passen hierbij?
- Welke onderzoekslocaties zijn er?
- Welke normen en waarden horen hierbij?
- Hoe communiceren we hierover naar eigen inwoner in het Heuvelland, in Zuid-Limburg en overige bezoekers?
Bekijk de presentatie.

Vervolg gemeentelijke besluiten over voortzetting Team Heuvelland
-
Raadsvoorstel bekijken?
- Inspreken?
- Gulpen-Wittem: tijdens de commissievergadering van 1 februari. Aanmelden bij griffie@gulpen-wittem.nl. Raadsvergadering is op 15 februari.
- Eijsden-Margraten: tijdens de dialoogvergadering op 6 februari. Aanmelden bij griffie@eijsden-margraten.nl. Kijk voor meer info over deze vergadering op de website van de gemeente Eijsden-Margraten.
- Raadsvergadering volgen?
Belangstellenden kunnen de raadsvergadering ook vanaf de publiek tribune bijwonen. De vergadering wordt eveneens via de raadsinformatiesite live uitgezonden.
Binnengekomen stuk van Visit-Zuid Limburg en Bewonersplatform Lijn50-Verkeersleefbaar
Visit-Zuid Limbug en Bewonersplatform Lijn50-Verkeersleefbaar hebben i.s.m. een aantal belangenorganisaties een ‘Nota van uitgangspunten (verkeers)leefbaar Heuvelland’ ingediend bij gemeente Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg.
Met deze nota willen de organisaties “de Colleges van B&W en de Raden van de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg aan de Geul inspireren én aanbevelingen aanreiken voor het (her)formuleren van de ambities en acties inzake de aanpak van het verkeersprobleem in het zuidelijke Heuvelland”.
- Bekijk de nota op de website van de gemeente Gulpen-Wittem.

Foto: Politieagenten Inigo Janssen (links) en John de Koning (rechts) in gesprek met een inwoner.
