#21dageninhetzadel
Zes Limburgers verruilen 21 dagen lang de auto voor een e-bike. Hoe is het om langere tijd met de fiets naar je werk te reizen? Dit hebben ze de afgelopen tijd uitgeprobeerd. Met deze actie wil Zuid-Limburg Bereikbaar reizigers stimuleren om de auto te verruilen voor de fiets.
Van 2 t/m 27 juni namen: Romy Winkens de elektrische fiets, Minou Sijen ging met de e-bakfiets op pad en Arno Douven stapte op de speed pedelec. Van 5 t/m 25 juli werd het stokje overgenomen door: Liliane Nobel op de e-bike, Ellen Nelissen vertrok met de e-bakfiets, Stefan Smeets testte de speed pedelec. In ruil voor een gratis probeerervaring deelde de deelnemers hun bevindingen.
De uitdaging
De komende weken maak je kennis met onze deelnemers terwijl wij hun volgen tijdens deze challenge. Hierbij verruilen zij 21 dagen lang de auto voor de fietst tijdens hun rit naar het werk.
De eerste week zijn ze super enthousiast, daarna komen de eerste obstakels en is het verleidelijk om te stoppen. Hoe gaan ze hier mee om, wat valt er mee en wat valt er tegen? Zijn er op hun werkplek voorzieningen om de fiets goed te stallen of om zich om te kleden? We volgen elke deelnemer tijdens een wekelijks update en nemen jullie mee op hun fietsavontuur.
Onze deelnemers


Over de grens
Nee, na het lezen van deze titel, zullen jullie wel denken. Stefan die geeft op, die 21 dagen in het zadel challenge is te lang geweest. Maar niets is minder waar. In de laatste week ben ik namelijk letterlijk over de grens gegaan om op mijn werk te komen. Via Bingelrade fietste ik naar Hillensberg. Dit Duitse dorpje gelegen aan de Selfkant grenst aan Sittard. Dat lijkt een grote omweg, maar dat is het niet. Hemelsbreed is dit zelfs de kortste weg, zeker omdat mijn afspraak in Broeksittard was. Een 40-tal minuten had ik ervoor nodig om van A naar B te reizen. Door een prachtig mooi landelijk gebied. Extra leuk om op een verjaardag te kunnen vertellen dat je voor je werk via het buitenland moet reizen. Sinds het verdrag van Schengen is het reizen door een buurland sowieso een stuk eenvoudiger geworden.
Je kan dat best wel vergelijken met de evolutie van de fiets. Tegenwoordig heb je dus fietsen zoals een speed-pedelec. Die je nog sneller en makkelijker - het kost immers minder inspanning met die trap ondersteuning - op de gewenste bestemming kan brengen. Grensverleggend 😉, en een inspirerende gedachte om mijn vakantie mee te starten. Ook stof om over na te denken of ik na mijn vakantie het woon-werkverkeer per fiets weer zal oppakken.

Iedere dag een andere weg
Tijdens zijn tweede week van de #21dageninhetzadel challenge concludeerde Stefan dat hij steeds dezelfde route naar zijn werk fietst. Zonde vindt hij zelf aangezien er 3 of 4 verschillende routes zijn om van Voerendaal naar Sittard te reizen. Tijd voor verandering: “De ene keer fiets ik nu langs de stroopfabriek in Schinnen en de andere keer langs het voormalige klooster van Watersley. Waarop tegenwoordig een o.a. Sports & Talentspark gevestigd is", vertelt Stefan.
Wat Stefan verder zo leuk vindt aan het reizen met de fiets? “Je schakelt snel af van de hectiek van het werk, de drukte waait zo van je af. Daarnaast geeft het me direct een vakantiegevoel. Wie wil dat nu niet”.
Voor de laatste week van de challenge heeft Stefan zich voorgenomen om meer nieuwe routes, wegen en fietspaden te blijven ontdekken.

Eenmaal thuis aangekomen ben je al aardig afgeschakeld
Stefan stuurde ons een uitgebreid verslag over zijn eerste week op de pedalen. Lees even mee: “De eerste week op de speed pedelec zit er alweer op. Van de afgelopen vijf werkdagen ben ik alleen donderdag, vanwege een teamuitje, niet op de speed pedelec gestapt. De andere dagen ben ik met de fiets telkens vanuit Voerendaal naar Sittard, Geleen en zelfs Born geweest. Gedurende de werkdag heb ik ook enkele keren in de gemeente Sittard – Geleen de fiets gebruikt om op locaties van afspraken te komen. In het weekend heb ik ook nog op mijn eigen racefiets de nodige kilometers gefietst.
Het valt overigens niet altijd mee, die eerste dag was het windkracht 5, gelukkig helpt het dat je dan de turbostand kan gebruiken. De andere dagen was het vooral goed warm. Ondanks de elektrische ondersteuning zijn er toch al menige zweetdruppels gevallen.
Qua reistijd ben ik maximaal een halfuurtje langer van A naar B en terug onderweg. Gemiddeld doe ik zo 45 minuten over een tripje van Voerendaal naar Sittard. Met de auto is dat - afhankelijk van de drukte - een 30 tot 35-tal minuten. Die tijd op de fiets is wel echt lekker, vooral als je terug naar huis gaat. Eenmaal thuis aangekomen ben je al aardig afgeschakeld.” Wij zijn benieuwd naar het vervolg.

‘Ideaal in het Heuvelland!’
“Voor de 21dagen in het zadel challenge heb ik gebruik mogen maken van de elektrische fiets. Het verschil met mijn ‘normale’ fiets in het heuvelland is enorm. Ik woon bovenop een heuvel, dit heeft zo zijn voordelen (het uitzicht), maar met de fiets kom ik altijd uitgeput boven aan. Dit went nooit, ook niet als je van jezelf best sportief bent. Met de elektrische fiets hoefde ik niet meer te twijfelen of ik de auto of de fiets zou nemen. Dit werd de afgelopen week alleen nog maar de fiets voor korte bezoekjes aan de supermarkt en voor het reizen naar mijn volleybaltraining. De ondersteuning geeft je in het heuvelland net dat extra steuntje in de rug om op een snelle manier in beweging te komen zonder al te veel tijd te verliezen in het drukken leven waarin werk, huishouden, het moederschap en bewegen met elkaar gecombineerd moet worden”. Een prima samenvatting van alle voordelen van de e-bike in Zuid-Limburg!

Romy woont in Moerslag, een klein gehucht in de gemeente Eijsden-Margraten in het Zuid-Limburgse Heuvelland, maar ook een plek met weinig voorzieningen op loop- of (snelle) fietsafstand.
Ze heeft al eerder nagedacht over een elektrische fiets maar voelt zich hier eigenlijk te jong voor. Maar door tijdgebrek neemt ze steeds vaker de auto, wat ze erg jammer vindt.
Nu is het voor haar tijd om te ontdekken of de e-bike toch een oplossing is om vaker op de fiets te stappen.

Aan alle leuke dingen komt een eind, zo ook aan mijn #21dagenchallenge.
Op dinsdag 25 juli werd de elektrische bakfiets keurig opgehaald door Cycle Center. Het laatste weekend van de challenge speelden de weergoden niet heel goed mee, maar toch zijn Ziggy en ik op zaterdag nog op pad gegaan. Dit keer niet het Heuvelland in, maar gezellig in en om rond Maastricht getoerd! Ziggy is inmiddels helemaal gewend aan zijn nieuw vervoermiddel en vindt het geweldig. Onderweg hebben we best wel wat bekijks als hij met flapperende oortjes als een koning voorin de bak zit, zienderogen er van genietend om rond gereden te worden. Als we bergafwaarts rijden (en dus wat meer snelheid hebben), piept hij wel een beetje (ik heb geen idee of hij het eng vindt), maar hij blijft wel keurig in de bak zitten.
De challenge en het gebruik van de elektrische bakfiets is mij (en Ziggy) heel goed bevallen. Na de kleine aanloopproblemen met de app hebben we volop gebruik kunnen maken van de Dolly ebike. Ik vind de fiets qua looks niet super (maar dit is natuurlijk persoonlijk), hij rijdt echter prima en het vermogen van de accu is ook echt top! Ik fietste niet op de hoogste ondersteuningsstand en dan kan de fiets echt heel gemakkelijk meer dan 100 km mee met een opgeladen accu. Ik ben niet razend enthousiast over de X bike app. Het is vaak een gedoe om de fiets op de zichtbaar te krijgen (de procedure is dat je de fiets handmatig op slot zet, maar je krijgt dan geen sleuteltje, je opent de fiets door de app te openen, dan verschijnt de fiets op jouw schermpje en kun je middels een “slot openen” balkje de fiets van het slot halen, helaas heb ik meerdere keren gehad dat ik de fiets niet op mijn schermpje in de app kreeg, verversen van de app is dan noodzakelijk en dan kwam de fiets uiteindelijk wel tevoorschijn. Ik heb dit ook gemeld toen de fiets werd afgeleverd en het bleek een bekend euvel te zijn.
Ik ben niet voornemens een e-bakfiets aan te schaffen. Gelet op het feit dat ik hem voornamelijk getest heb om met Ziggy op pad te gaan, ga ik denk ik wel volgende zomer(s) een periode een e-bak fiets huren zodat ik opnieuw (hopelijk van het) mooie weer en de fietstochtjes samen met Ziggy kan genieten.

Er stond een stevig windje, maar met de ondersteuning een standje hoger merk je hier niets van.
Tijdens de tweede week van de #21dageninhetzadel challenge was het heerlijk fietsweer voor Ellen en haar hond Ziggy. Niet te warm en een heerlijke mix van zon en wolken. Er stond ook een stevig windje, maar met de ondersteuning merkte ze hier weinig van.
Ellen vertelt: “Waar Ziggy de eerste dagen nog een beetje angstig en af en toe piepend in zijn bakje zat, begint hij er nu al aan te wennen. Sterker nog, als ik aankondig dat we gaan fietsen, gaat hij vrolijk bij de fiets staan en op mijn commando springt hij zelf in de bak, klaar voor vertrek! Uiteraard hangt hij wel vast aan zijn leiband om te voorkomen dat hij in zijn enthousiasme uit de bakfiets springt als we een andere hond (of kat) tegenkomen.”
Samen hebben ze alweer heel wat kilometers afgelegd.

Samen met haar viervoeter door het heuvelland
Waar Ellen voorheen met haar gewone fiets naar het werk ging kiest, ze mu al enige tijd voor de e-bike. Geen last meer van tegenwind die haar parten speelt of heuvels die haar parten spelen op weg naar haar werk. De komende weken gaat Ellen de e-bakfiets uitproberen zodat ze voortaan samen met haar trouwe viervoeter Ziggy het Limburgse Heuvelland kan verkennen.
Na enkele opstartproblemen met het elektronische slot en zomerstorm Poly die voorbijraasde, hebben ze samen hun eerste heerlijke fietstocht gemaakt. Ellen vertelt: “Ziggy zat heerlijk op zijn eigen kussen in de bakfiets met zijn oren wapperend in de wind te genieten.
Naast voor een fietstocht met de hond gebruikte ik de bakfiets ook voor het doen van boodschappen. Waar ik op mijn gewone e-bike mijn fietstassen vol stouw, kon ik nu alles heel fijn kwijt in de bakfiets, ideaal!”

‘Mijn zoontje en ik hebben al zoveel plezier gehad!’
Een van onze deelnemers, Minou Sijen vertelt over haar eerste ervaringen met de geleende bakfiets, en dat klinkt bijzonder positief. “Voor de 21dageninhetzadel challenge heb ik deze fiets voor drie weken geleend, en tot nu toe hebben we al veel plezier gehad! Mijn zoontje Alex is dolenthousiast over de bakfiets. Hij geniet ervan om onderweg vrolijk naar mensen te zwaaien terwijl we van huis naar de kinderopvang en naar opa en oma fietsen. Ook is hij nu de verkeersregelaar; hij laat me weten wanneer het stoplicht op groen gaat.
Morgen staat ons eerste weekendavontuur op de planning. We gaan wat verder fietsen naar een leuke speelplek waar Alex kan spelen en wij iets lekkers kunnen eten.” Wij zijn benieuwd hoe dit verder gaat!

Voor haar nieuwe werk reist ze vaker naar verschillende locaties, hiervoor neemt ze nu de auto. Best zonde, geeft ze zelf aan. Daarnaast is het op de fiets met haar kleine jongen achterop momenteel hard trappen voor Minou.
Met de bakfiets komt ze hopelijk iets minder bezweet aan en kan ze sneller van locatie naar locatie fietsen.

Normaal zou ik de kortste route kiezen, nu niet meer
Na wat beginnersperikelen met de app heb ik mijn e-bike dagelijks gebruikt om naar het werk te fietsen, op een regenachtige dag na. Normaal gesproken ga ik bijna altijd met de auto naar het werk, omdat ik daar niet buiten adem en bezweet wil aankomen. Dit is er de laatste jaren zo ingeslopen na ziekte.
Omdat ik een kantoorbaan heb, was het heerlijk om fris op het werk aan te komen. Voor de terugweg fietste ik vaak een extra stukje om, om niet alleen over de drukke wegen te fietsen en om lekker even uit te waaien. Ik heb de e-bike ook gebruikt voor bezoek aan een vriendin 7 km verderop met wat heuveltjes in de route. Normaal gesproken zou ik hiervoor de auto nemen.
Ook heb ik in het weekend een tochtje gemaakt naar een terrasje in Sittard. Ik was op pad met een kennis die al een jaartje in het bezit is van een e-bike. Normaal gesproken zou ik met mijn gewone fiets kiezen voor de kortste route, maar nu hebben we er een leuke tocht van gemaakt met wat omwegen door de natuur. Al met al een hele leuke ervaring! Want ook benzine bespaard, extra beweging gehad, én lekker kunnen afschakelen. Ik denk er nu over om zelf een e-bike aan te schaffen, zodat ik vaker de auto kan laten staan (goed voor de beurs en het milieu) en mijn conditie weer een beetje omhoog kan krijgen.

‘Wow, dat rijdt als de brandweer!’
Deelnemer Arno Douven is heel enthousiast over zijn speed pedelec, dat mag duidelijk zijn. Hij vertelt: “Mijn passie is fietsen. Zowel actief als passief. Met dat laatste bedoel ik het volgen van wielerwedstrijden op tv. Het is dan ook niet vreemd dat ik bijzonder blij ben dat ik 21 dagen gebruik mag maken van een speed pedelec. Wow, dat rijdt als de brandweer.”
Arno gebruikt de fiets voor woon-werkverkeer, boodschappen doen en korte ritjes naar bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapeut. Met twee handige tassen aan de bagagedrager is hij toegerust voor alle ritten. “Het is heerlijk om zo bewust een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. En het is heerlijk om in beweging te zijn. Lekker buiten in de natuur op een duurzame manier!” Arno heeft wel een belangrijke tip: “Het moet wel gezegd worden dat het in het verkeer goed opletten is. Andere weggebruikers hebben niet altijd in de gaten hoe snel een speed pedelec is. Maar ik rijd al jaren op race- en gravelfietsen, dus ben wel gewend om daar oog voor te hebben.”
Arno sluit af: “Kortom een hele belevenis! Het gebruik van de auto is niet met 100% teruggedrongen, maar een zeer goede aanzet daartoe is gemaakt. Ik beveel het iedereen aan.“

Arno heeft het besluit genomen om vaker de auto te laten staan. De ritjes naar de winkel, sportschool of naar zijn werk wil hij voortaan op de fiets afleggen.
De reden? Niet alleen voor het milieu maar ook voor zijn portemonnee en lichamelijk welzijn.
Zijn woon-werkverkeer is 30 km, vandaar de keuze voor een speed pedelec.