Een fiets aanschaffen via mijn werkgever

Je bent in loondienst en wil de overstap maken naar de fiets voor je woon-werkverkeer of bent toe aan een nieuwe fiets. Vraag je werkgever dan naar de voorwaarden. We zetten hieronder enkele mogelijkheden voor je op een rijtje.

Hoe regel je dat financieel het gunstigst

Je werkgever mag je zakelijke kilometers waaronder het woon-werkverkeer vergoeden. Deze vergoeding is onbelast met een maximum van € 0,21 per kilometer. Het maakt hierbij niet uit welk vervoermiddel je kiest. De vergoeding geldt dus ook voor de fiets. Je kunt de reiskostenvergoeding gebruiken om een fiets aan te schaffen of te leasen.

Ga je af en toe met het OV of de auto? Dan kun je de reiskostenvergoeding gebruiken als bijdrage in de kosten daarvoor. Dit kan zelfs als je wandelt naar je werk. 

Je werkgever koopt of least een fiets die jij mag gebruiken voor je woon- werkverkeer en werkafspraken, maar ook privé. Je betaalt jaarlijks een fiscale bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs, ook als je de fiets privé niet gebruikt. Je krijgt voor de dagen dat je niet met de fiets komt geen reiskostenvergoeding. Kom je op sommige dagen niet met de fiets, maar met de het openbaar vervoer of je eigen auto? Dan mag je werkgever deze reiskosten onbelast vergoeden met een maximum van € 0,21 per kilometer.

Je werkgever mag jou zonder rente geld lenen om zelf een fiets te kopen. Jij wordt in dit geval de eigenaar van de fiets. Spreek met je werkgever af hoe en wanneer je de lening aflost, liefst schriftelijk. Bij deze regeling mag je werkgever je onbelast een kilometervergoeding geven. Deze kun je gebruiken voor de maandelijkse aflossing.

Binnen de werkkostenregeling heeft de werkgever de mogelijkheid je een vergoeding te geven waarmee je een fiets kan kopen. Voor jou als werknemer is dit belastingvrij. Daarnaast mag de werkgever je een onbelaste reiskostenvergoeding geven.

Jij bent niet hetzelfde als al je collega's. Daarom kun je met je werkgever afzonderlijke afspraken maken. In dit zogeheten cafetariamodel kun je ervoor kiezen om via je werkgever een fiets te kopen van een deel van je brutoloon, je vakantiegeld of een bonus. Let wel op, je hebt hierdoor (tijdelijk) een lager brutoloon. Dit kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen, de opbouw van je pensioen, werknemersverzekeringen en dergelijke. Dit nadeel heb je niet als je extra vakantiedagen inlevert voor de aanschaf van een fiets. Je mag in deze regeling onbelast reiskostenvergoeding ontvangen. 

Sigrid Dohmen over de fietsleaseregeling bij Woonpunt

"De leasekosten per maand worden door mijn werkgever vergoed."