Een tweedehands e-bike kopen

Tweedehands e-bike kopen? Koop geen kat in de zak!

De markt voor gebruikte de elektrische fiets  neemt toe. Wil jij ook een tweedehands e-bike aanschaffen? Zorg ervoor dat je geen kat in de zak koopt. Maar waar moet je eigenlijk op letten? Het aanbod is zeer divers, evenals de kwaliteit. Hierbij een stappenplan voor jouw zoektocht naar een tweedehands fiets.

De keuze is reuze

Welke fiets past bij jou? Breng eerst jouw situatie goed in beeld: Fiets je in een vlak of heuvelachtig landschap? Hoe groot is de afstand die je gaat fietsen? Gebruik je de fiets intensief of maar af en toe? Welke maat fietsframe heb je nodig bij jouw lengte? Heb je een antwoord op deze vragen, dan kan de selectie beginnen.

Een merkfiets of niet

Merkfietsen zijn duurder in de aanschaf maar dat is niet het enige verschil. Je betaalt meer maar krijgt ook meer kwaliteit en daardoor ook meer fietsplezier. De kwaliteit is bepalend voor het rijgedrag van de fiets, de betrouwbaarheid en onderdelen die makkelijker te verkrijgen zijn. De kwaliteit is extra belangrijk als je voor een tweedehands fiets kiest. Wil je hier meer over weten lees dan het artikel op de website van 12Gobiking.

Weet wat je koopt

Waar je vroeger alleen de remmen en het licht controleerde komt er bij de aankoop van een elektrische fiets veel meer bij kijken, zoals de versnellingen, de accu en de kilometerstand. We geven je enkele aandachtpunten om op te letten tijdens je zoektocht naar een tweedehands fiets:

Een accu gaat in de loop der tijd altijd achteruit, of er nu veel mee is gefietst of juist niet. Is de accu oud dan kun je deze vervangen of reviseren. Hierbij geldt wel dat er bij een kwaliteitsmerk fiets meer mogelijkheden zijn voor het vervangen en reviseren van je accu. Hoe weet je nu hoe goed of slecht de accu is? Dit kun je (laten) testen.

Bij een e-bike hebben de remmen meer te lijden door de hogere snelheid op het moment dat je moet remmen. Controleer de remmen goed op slijtage en maak een noodstop om ze te testen. Zeker bij een intensief gebuikte fiets kunnen de remmen aan vervanging toe zijn.

Probeer tijdens een testrit alle versnellingen uit. Schakelt het goed door zonder haperingen, hoor je geen ratelend geluid? Dan is het prima. Anders is het tijd om de versnellingen na te laten kijken. Soms kunnen de problemen met de versnellingen worden verholpen door het afstellen hiervan.

Zit er niet teveel speling op de ketting? En zijn de ketting en tandwielen nog in goede staat? Het vervangen hiervan kan een behoorlijke kostenpost zijn. Kijk voor meer informatie over het controleren van je ketting op de website van de Fietsersbond.

Kijk of het frame geen schade heeft, scheurtjes vertoont of dat het scheef is. Zeker bij een e-bike komt er meer kracht op het frame te staan.

Een oudere fietsband kan scheurtjes vertonen, loopt snelle leeg en heeft vaak minder profiel. Twijfel je over de kwaliteit van de banden? Vervang deze tijdig, zodat je meer grip behoudt op de weg.

Tweedehands e-bike kopen

Veel rijwielhandelaren verkopen ook tweedehands e-bikes. Het voordeel van een rijwielhandelaar is dat zij niet elke e-bike aannemen. Zij kiezen voor merkfietsen die hun waarde behouden, goed onderhouden zijn en waarvan zij overtuigd zijn dat het een goede fiets is. Je tweedehands e-bike kopen bij een rijwielhandelaar, geeft je net wat meer zekerheid. Ook zit er vaak ook een extra onderhoudsbeurt bij en krijg je garantie op je fiets.

Tweedehands e-bike kopen bij een particulier

Controleer dan of de originele fietssleutels aanwezig zijn, het framenummer goed leesbaar is en vraag naar de aankoop bon. Bij de RDW kun je nakijken of de fiets niet gestolen is. Maak een testrit en test bovengenoemde onderdelen. Let wel goed op, blijkt er achteraf iets niet in orde te zijn dan kun je bij een particulier minder makkelijk terug om je beklag te doen.

Conclusie

Het kopen van een tweedehands e-bike heeft zijn voordelen. Met wat goed zoekwerk kun je de juiste fiets vinden voor jou, die in een goede staat is en het kan je behoorlijk schelen in de kosten. Blijf echter alert op de technische staat van de fiets, controleer of hij niet gestolen is en ben je bewust dat een ouder model minder functies heeft dan een nieuwe.