Ga mee met je tijd en draag een fietshelm
Vroeger kon je het je niet voorstellen: op de ski’s of op de fiets stappen met een helm op. Waarom zou je? Was dit niet overdreven en enkel bedoeld voor stunters? Nee, hoor. Een helm dragen is absoluut geen overbodige luxe. Zelfs de meest oplettende fietser moet soms plotseling stoppen, al is het maar vanwege een fout van een ander. Je ziet steeds meer mensen op de weg die er een dragen.
Waar moet je nou op letten bij het kiezen van een geschikte fietshelm? Hier vind je 4 tips waarmee je straks zonder problemen je hoofddeksel kiest en veilig de weg op kunt.
1. Laat je adviseren door een ervaren fietsenmaker
Oké oké, soms is het wel heel verleidelijk om een koopje op de kop te tikken online of bij een groothandel. Toch kan de expertise van jouw lokale fietsenmaker daar niet tegenop. Hij of zij ziet wanneer je helm goed zit en of je er een kiest die past bij jouw fietsgedrag.
Er is misschien minder keuze dan bij de groothandel of online, maar de fietsverkoper breidt zijn assortiment snel voor je uit. Een bestelling is zo gedaan. Dat is ook handig voor degenen met een iets kleiner of groter hoofd dan gemiddeld. Binnen een mum van tijd heb jij een helm op maat.
Je betaalt misschien geen bodemprijs, maar hebt wel een goed zittende helm. Let op: de duurste helm is niet meteen de beste helm. Vraag jouw fietsenmaker naar de normen en eisen voor een helm en baseer daarop jouw keuze. De normen van een kinderfietshelmpje zijn anders dan die voor volwassen fietshelmen. Ook daar kan jouw fietsspecialist je vast meer over vertellen.
2. Kies een helm die past bij jouw fietsgedrag
Ga je door de bossen met je fiets of trap je je pedalen rustig richting je vrienden aan de andere kant van de stad? Dat maakt natuurlijk wel uit. Elke manier van fietsen vereist weer een ander type helm. Lees verder in het artikel van de Fietsersbond over dit onderwerp.
Zorg ervoor dat je op de juiste manier (je hoofd) meet. Op de website van de ANWB vind je diverse handigheden op dit vlak, zoals: “Meet de omtrek van je hoofd rondom, tot net boven je oren en op ongeveer 2,5 cm (bij kinderen is dit 2 cm) boven je wenkbrauwen.” Meer informatie over het meten en de helm vind je op de website van de ANWB.
3. Vernieuw de helm regelmatig
In de binnenkant van je helm staat de productiedatum en wanneer de helm het best vervangen kan worden. Vaak is dat na 3-5 jaar. In dit interessante artikel van Fietsweetjes lees je er meer over. Overigens is het ook verstandig om na een val je helm te vervangen.
4. Check het keurmerk
Kijk nog even naar de binnenkant van je helm. Het keurmerk toont dat de helm aan de Europese richtlijnen voldoet. Welke keurmerken bestaan er? Voor volwassenen is dit EN 1078 en voor kinderen gaat het om EN-1080.
Helmen met een keurmerk zijn uitgebreid getest. Bij de testronde werd een klap met het hoofd tegen de grond nagebootst. Je weet bij het dragen van deze goedgekeurde helmen dat je een stevige, veilige helm draagt.
Aan de slag
En? Heb je al zin om een helm te kiezen, na het lezen van deze belangrijke punten? Ga jij met een nieuwe helm op stap de volgende keer als je een tochtje maakt met je tweewieler?
Bijdetijds
Veel succes bij het uitzoeken van je helm en vergeet niet: een helm dragen is júist goed en helemaal van nu. Je rolt nog nét wat geruster die Limburgse heuvels af… terwijl je alvast bedenkt welke afslag je neemt. Op weg naar een mooi fietsavontuur.
Veel plezier!


“Fietsen is geweldig! Vooral in het mooie Limburg. Je ziet veel leuks onderweg.” Aan het woord is Anne Klepper-Van Erp uit Brunssum. Zij maakte onlangs een flinke val met de fiets. Toch is ze nog steeds dol op fietsen. Gevolg is wel dat ze nu altijd een helm draagt. “Zonder ga ik de deur niet meer uit. Vrienden en kennissen doen dit ook, nu ze mijn verhaal kennen.”