Veilig op de fiets – ook na je zestigste
Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: een minder goed gehoor, een trager reactievermogen en een brozer lichaam. Dat betekent gelukkig niet dat je daardoor automatisch niet meer kunt fietsen. Sterker nog: door ook na je zestigste te blijven fietsen, blijf je fitter, mobieler en zelfstandiger. Als je je bewust bent van wat je kunt en waar je op moet letten, dan kun je gewoon op je fiets naar je werk blijven gaan of genieten van een relaxte fietstocht door een mooie omgeving.
Oudere fietsers hebben soms angst voor valpartijen of ongelukken. Deze angst is gegrond: de laatste jaren neemt het aantal fietsongevallen toe en worden vooral ouderen het slachtoffer. Gelukkig kun je maatregelen nemen om nog jaren veilig, comfortabel en zelfverzekerd op de fiets door te brengen.
Regels brengen structuur in chaotische situaties
Wat voor automobilisten geldt, geldt ook voor fietsers van alle leeftijden: ken de verkeersregels! Weet waar je mag fietsen, welke andere voertuigen je tegen kunt komen en wanneer je voorrang krijgt – of juist niet. Op internet kun je gratis tests vinden om te controleren hoe het met jouw verkeerskennis is gesteld. Ken ook de wegen in jouw gebied goed en blijf op de hoogte van gewijzigde verkeerssituaties. Als je weet wat je op de weg kunt verwachten, dan raak je minder snel overweldigd door het drukke verkeer. Zo vraag je minder van je reactievermogen en twijfel niet tijdens stressvolle momenten.
Vraag de deskundige
Sommige medicijnen hebben invloed op je reactievermogen. Wanneer je een nieuw medicijn gaat gebruiken, lees dan goed de waarschuwing op de verpakking of in de bijsluiter. Twijfel je of je wel veilig de weg op kunt? Vraag dan je huisarts of apotheker om advies. Ook een nieuwe (varifocus)bril kan invloed hebben op je veiligheid op de weg, doordat je zicht of je perspectief anders is dan je gewend bent. Je opticien kan je informeren over de risico’s en de mogelijkheden.
Bescherm jezelf
Je hoofd is het kwetsbaarste deel van je lichaam. Gelukkig kun je je hoofd gemakkelijk beschermen met een fietshelm en daarmee de kans op dodelijk hersenletsel met maar liefst 70% verkleinen! Bezoek een speciaalzaak om een passende helm te vinden, die voldoet aan alle veiligheidsrichtlijnen. Er zijn meer gadgets die je helpen om veilig te fietsen. Antislippedalen voorkomen dat je voeten van de pedalen glijden. Dankzij stuurspiegels hoef je je tijdens het fietsen niet om te draaien om achterom te kijken. En kleding met reflecterende strepen maakt je ook in het donker of bij slecht weer zichtbaarder voor medeweggebruikers.
Minder hard trappen? Koop een e-bike!
Een e-bike is een geweldig verkeersmiddel om te blijven fietsen als je conditie niet meer hetzelfde is als op je twintigste. Zo’n elektrische fiets is even wennen, als je een gewone fiets gewend bent. Schaf je een e-bike aan, neem dan de tijd om hem uitgebreid te testen en koop hem pas als je er comfortabel op kunt rijden. E-bikes met een motor die zowel het voorwiel als het achterwiel aandrijft, zijn het veiligst. Zo’n middenmotor is laag en centraal op de fiets geplaatst, waardoor het gemakkelijker is om je balans te houden. Doordat hij beide wielen aandrijft, is de kans op slippen ook het kleinst. Rij vooral niet te hard; wanneer je maximaal een kilometer of 20 per uur rijdt, beperk je de kans op valpartijen en hoef je minder hard op de rem voor kuilen in de weg of plotseling overstekende honden.
Een veilige fiets
Ook als je geen liefhebber bent van elektrische fietsen kan het nuttig zijn om een bezoekje te brengen aan de fietsenwinkel of fietsenmaker. Je fietst bijvoorbeeld veiliger op een fiets met een lager zadel, zodat je gemakkelijker met je voeten bij de grond kunt als je onverwacht moet remmen. Laat ook je stuur goed afstellen, zodat je in een prettige houding zit. Voor mensen die liever geen beenzwaai maken bij het op- en afstappen, bestaan er fietsen met een lage instap. Heb je problemen met je balans? Dan is een driewielfiets een goed idee.
Je bent niet alleen
Blijft fietsen ondanks deze tips spannend? Troost je met de gedachte dat je lang niet de enige bent die zich weleens onzeker voelt op de fiets, en meld je aan voor een fietsopfriscursus. Deze cursussen zijn in het leven geroepen voor mensen die ook op latere leeftijd willen fietsen, maar om wat voor reden dan ook wat hulp nodig hebben. Niet alleen leer je hoe jij veilig en met plezier op de pedalen staat, je kunt ook ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten die net als jij lekker lang actief willen blijven.

Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond organiseren een FietsTotaal Doortrapdag in de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Valkenburg en Vaals. Tijdens de gezellige en interactieve Fietstotaal Doortrapdag ga je aan de slag met het opfrissen van je verkeerskennis, maak je kennis met de fietsspiegel en ga je samen op pad tijdens de groepsfietstocht om te genieten van het prachtige heuvelland. Fietsveiligheid staat centraal.