Veilig op weg op een goed onderhouden fiets
Eindelijk: de dagen zijn weer langer, de temperaturen weer hoger en de natuur weer bloeiender. De lente is voor veel fietsliefhebbers hét moment om de tweewieler weer af te stoffen en de fietspaden op te gaan voor een heerlijke tocht, of om de autorit naar het werk te verruilen voor een fijn ochtendritje op de fiets. Maar let op: wacht nog heel even voordat je enthousiast op de pedalen springt, en geef je fiets eerst een grondige onderhoudsbeurt. Je fiets heeft tenslotte ook maandenlang stilgestaan.
Amper afgelegde kilometers in de laatste maanden, en tóch toe aan een onderhoudsbeurt? Hoe zit dat? Als je je fiets lange tijd geen aandacht geeft, dan is het gemakkelijk om kleine ongemakken te vergeten. Een klein mankementje waar je vorig jaar aan gewend bent geraakt, kan je nu ineens voor vervelende verrassingen stellen. Tel daarbij op dat je fiets al die tijd misschien wel in een ijskoude ruimte heeft gestaan, roestig kan zijn geworden door vocht of juist stof heeft verzameld in bewegende delen, en een klein ongemak kan ongemerkt zijn uitgegroeid tot een gevaarlijk defect, in de tijd dat jij dacht dat je fiets veilig en wel op je stond te wachten.
Wat moet er gebeuren?
Natuurlijk hoef je niet meteen je complete fiets onder handen te nemen. Goede onderdelen laat je lekker met rust. Wel is het belangrijk om in kaart te brengen welke onderdelen je moet repareren of aan vervanging toe zijn. Om je daarbij te helpen, is er de Fietscheck: dé online tool, die je per onderdeel informatie geeft over de belangrijkste aandachtspunten. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
De fietsenmaker weet raad
Wil je de hulp van een professional inroepen om ervoor te zorgen dat je fiets er weer helemaal tegenaan kan? Breng hem dan naar de fietsenmaker voor een grote onderhoudsbeurt. De expert weet welke onderdelen aandacht nodig hebben en repareert defecten in een handomdraai. De fietsenmaker is de aangewezen persoon voor het meer gevorderde fietsonderhoud, zoals de afstelling van remmen en versnellingen, het controleren van de trapas en naven en reparaties aan de accu van je e-bike. Bovendien zijn de onderdelen die eventueel vervangen moeten worden meteen voor handen. Spreek van tevoren duidelijk af wat je aan de fietsenmaker over wil laten en wat je liever zelf doet, om te voorkomen dat er overbodige handelingen in kosten worden gebracht.
Tips voor doe-het-zelvers
Hou jij van lekker sleutelen aan je fiets? Dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag! De volgende klusjes doe je gemakkelijk zelf:
- Poetsen: maak het frame van je fiets schoon met een sopje en een afwasborstel of zachte spons. Voor de kleinere onderdelen kun je een oude tandenborstel gebruiken. Droog je fiets af met een schone, zachte doek en behandel hem ten slotte eventueel met vuilwerende fietsolie.
- Bandenspanning: breng de banden op spanning door ze op te pompen en controleer of er geen lucht ontsnapt door een los ventiel of een lek. De ideale bandenspanning is 3,5-4 bar. Een harde band slijt minder snel en rolt gemakkelijker door, waardoor je minder zwaar hoeft te trappen.
- Ketting smeren: zorg ervoor dat je achterwiel de grond niet raakt door je fiets op een verhoging te zetten en maak je ketting schoon met kettingreiniger terwijl je hem rond laat gaan. Verwijder vuil op de ketting met een zachte doek en eventueel een borstel voor vastgekoekte substanties. Vet daarna je ketting in met kettingolie en draai hem weer rond, zodat de olie zich goed verspreidt.
- Zadel verstellen: zorg ervoor dat je zadel op de gewenste hoogte staat. Voor een comfortabele fietshouding moet je met je tenen net bij de grond kunnen en je stuur gemakkelijk kunnen vasthouden, zonder erop te leunen.
- Losse onderdelen vervangen: heb je een kapotte fietsbel, een gammele standaard, een defecte verlichting of een onwillig slot? Deze onderdelen zijn vaak gemakkelijk los te halen en vast te zetten met enkele schroeven.
Doe jezelf dat plezier!
Zorgvuldig onderhoud is niet alleen belangrijk voor je veiligheid, maar ook voor de levensduur van je fiets – en daardoor beter voor je portemonnee. Bovendien bespaar je jezelf de ergernis van een rammelende, aanlopende of zwaar trappende fiets. Trek even een weekendje uit voor een uitgebreide klusbeurt, en je hebt er weer maandenlang plezier van.
'Rust roest' is een bekende uitdrukking. Dit geldt zeker ook voor je fiets. Staat jouw fiets al enige tijd stil in het schuurtje? Ga je hem vaker gebruiken? Of stap je regelmatig op je tweewieler? Controleer je fiets eenvoudig en snel aan de hand van de Checklijst van Veilig verkeer Nederland.
