Ga direct naar het artikel
14 april 2021

Aanscherpte regels reizen naar Duitsland

Sinds 6 april krijgt iedereen die Duitsland bezoekt te maken met aangescherpte regels. Tot en met 15 mei roept het ministerie actief op niet naar het buitenland te reizen tenzij noodzakelijk. Je moet een negatieve COVID-19 testuitslag voorleggen én geldt er een aanmeldplicht. Hoe gaat dit als je voor je werk in Duitsland moet zijn?

Alleen noodzakelijke reizen

Met ingang van 6 april treft Duitsland extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eén maatregel is het reizen naar Duitsland vanuit het buitenland --dus ook Nederland- te beperken. Dit betekent dat je alleen naar Duitsland mag als het noodzakelijk is vanwege ernstige familieomstandigheden, werk en dan ook nog eens werkactiviteiten die niet uitgesteld kunnen worden en aanwezigheid ter plaatse nodig is.

Ik moet toch naar Duitsland

Je kunt nog naar Duitsland reizen voor noodzakelijke reizen met de auto, OV of vliegtuig als je voldoet aan de geldende maatregelen. Ook treinen van Arriva richting Aken en buslijn 350 naar Aken rijden nog over de grens en wijzen op de geldende regels:

 • Je moet een negatieve COVID-19 testuitslag kunnen voorleggen die vanaf de uitslag niet ouder is dan 48 uur. Het moet een geldige test zijn; dit zijn de PCR-test en antigeen (snel) tests). Kinderen tot en met 6 jaar zijn uitgezonderd.
 • Je moet je aanmelden vóór de reis naar Duitsland via een formulier op de (site is in het Engels).

Deze aanmeldplicht geldt niet als je op doorreis bent en maximaal 24 uur in Duitsland verblijft. Ben je grenspendelaars die wekelijks de grens oversteekt? Dan moet je je ook 1 keer per week registreren vóórdat je de grens oversteekt.

De Duitse politie controleert steekproefsgewijs of je een bewijs van de negatieve COVID-19-testuitslag bij je hebt. Kun je deze niet voorleggen dan kun je een boete krijgen. Er zijn ook uitzonderingen voor grenspendelaars of reizigers die regelmatig naar Duitsland moeten gaan.

Uitzondering voor grenspendelaars

 • Grenspendelaars (werknemers, scholieren, studenten en mensen die de grens minstens 1 keer per week oversteken om voor familieleden te zorgen) moeten een negatief testresultaat hebben dat maximaal 72 uur oud is. Dit betekent ongeveer 2 testen per werkweek. Daarnaast moeten zij zich ook 1 keer per week online aanmelden voordat zij de grens oversteken.
 • Ouders die hun minderjarige kind naar school brengen en direct weer terug gaan hoeven geen testresultaat te laten zien.
 • Personen die werken in de transportsector, personen- en goederenverkeer zijn uitgezonderd op de testverplichting wanneer hun verblijf korter is dan 72 uur. 
 • Voor de binnenvaart geldt een speciale regeling waarbij schippers op hun schip in quarantaine kunnen.
 • Voor transportpersoneel geldt de 24-uurs uitzondering op de registratieplicht.

Eisen aan het negatieve testresultaat en testbewijs

In Duitsland is de PCR-test, de antigeen (snel) test en een zelftest onder begeleiding geschikt. Je moet een bewijs met een negatief resultaat kunnen laten zien. Op dat Duits-, Frans- of Engelstalig bewijs moeten in elk geval de volgende punten staan:

 • type test;
 • test resultaat;
 • je voornaam en achternaam;
 • de datum en tijd dat je bent getest;
 • de datum en tijd van de uitslag;
 • de naam, de contact gegevens (lab/bedrijf);
 • de handtekening van de persoon die de test heeft afgenomen.

Grenspendelaars kunnen zich ook in Duitsland op meerdere plekken laten testen. Dit kan bijvoorbeeld bij je werkgever, bij je schoolinstelling of bij 1 van de testlocaties vlakbij de grens. Je mag dus de grens oversteken voordat je de test doet. Je moet dan wel een bewijs bij je hebben dat je in Duitsland werkt. Of dat je daar studeert of naar school gaat.

Ben je een Nederlandse werkgever met werknemers in Duitsland? Je kunt je werknemers laten testen. Hiervoor is ook een financiële regeling. 

Medische mondkapjes overal in Duitsland verplicht

In Duitsland zijn sinds begin dit jaar medische mondkapjes verplicht in winkels en in het openbaar vervoer. Mondkapjes van stof of de 'gewone' mondkapjes voor eenmalig gebruik zijn niet meer voldoende. Wel toegestaan zijn mondkapjes van het type FFP2 of (K)N95 en chirurgische mondkapjes (OP-Masken in het Duits).

Bron: Rijksoverheid.nl

Schermafbeelding 2021 04 14 Om 10.12.49
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief