Ga direct naar het artikel
27 februari 2020

Bespaar CO2 en kosten met zuinige banden en juiste bandenspanning

Autobanden, je hebt ze in verschillende soorten en maten. Winterbanden, zomerbanden, all-weather/all-season banden. Elke band heeft weer andere aandacht nodig, zoals regelmatig oppompen. De juiste bandenkeuze heeft ook invloed op het verbruik van je auto, de veiligheid en hoeveel geluid de auto maakt. Ook stoot je met banden op de juiste spanning minder CO2 uit. Doe je zelf een plezier en maak de beweging naar autobewust rijden.

Er zijn veel verschillende soorten en type banden. Deze hebben elk weer andere kenmerken. De EU heeft daarom de Europese Bandenlabel geïntroduceerd. Het bandenlabel zit op elke nieuwe band en bevat de volgende informatie:

  • Brandstofgebruik van de band. Label A is de meest zuinige band en label G de minst zuinige band.
  • De remweg bij een noodstop met nat weer bij een snelheid van 80km/uur. Een band met label A heeft de kortste remweg en een band met label G heeft de langste remweg.
  • Hoeveel geluid je maakt met een band bij een snelheid van 80km/uur.

Onderhoud je banden goed

Onderhoud je banden goed en controleer bijvoorbeeld elke 2 maanden je banden of er nog voldoende lucht in zit. Een band met voldoende lucht slijt minder snel, heeft een veiliger weggedrag en zorgt voor een lager brandstofverbruik. Zet een herinnering in je telefoon om de 2-maandelijkse controle niet te kunnen vergeten. Het aantal bar dat in je banden hoort, staat vaak in het tankdopje van de auto of in de deurpost. Of kijk in het instructieboekje van jouw auto.

Stichting Band op Spanning helpt

Zuid-Limburg Bereikbaar organiseert samen met de stichting Band op Spanning regelmatig acties waar het team met een mobiele bandenpomp de banden van alle aanwezige auto’s gratis controleert en voorziet van lucht. Iedereen die mee wil doen, legt de bij de ingang uitgedeeld flyer goed zichtbaar op het dashboard.

In 2020 al 2.400 kg CO2 bespaard!

In 2020 zijn wel samen met Band op Spanning tot nu toe twee keer in actie gekomen. We waren aanwezig in Heerlen en Sittard en controleerden in totaal 198 auto’s waarvan 162 met onderspanning rondreden en 11 vermoedelijke lekke banden. Door deze autobanden weer op de juiste spanning te brengen besparen we ruim 2.400 kg CO2 en € 3.015 euro aan brandstofkosten.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief