Deelauto steeds populairder
Met de deelauto naar familie en vrienden: het gebruik in plaats van bezit van een auto beleeft een enorme opmars. Het idee van vervoersmiddelen delen is zeker niet nieuw. Het wittefietsenplan afkomstig van Luud Schimmelpennink, voorman van protestbeweging Provo, dateert al van 1965. Het initiatief voor de deelauto witkar, eveneens van Schimmelpennink, stamt uit dezelfde periode.
In eerste instantie is deelmobiliteit opgezet voor mensen die uit principe geen auto wilden bezitten, vanuit een duurzaamheidsgedachte. ‘Het idee van een deelauto was vervolgens nog vrij lang tot die kringen beperkt’, zegt CEO Karina Tiekstra van MyWheels. Die gedachte is er nog steeds, maar een eigen auto bezitten is om allerlei redenen steeds minder aantrekkelijk, want de kosten zijn steeds hoger en zeker in binnensteden nauwelijks interessant. De coronacrisis heeft veel Nederlanders het laatste zetje richting deelmobiliteit gegeven.
Toenemende vraag
Dat hebben de aanbieders van deelmobiliteit teruggezien in hun cijfers. ‘We zagen en zien de vraag naar deelauto's steeds verder toenemen. In 2020, midden in de coronatijd, plaatsten we de 2.000e Greenwheels-auto in Nederland en nam het aantal Greenwheels-rijders toe met 35 procent. En we hebben nog nooit zo veel aanmeldingen gezien in één jaar als in 2021’, zegt directeur Andrew Berkhout. MyWheels had in 2016 ongeveer 150 deelauto's beschikbaar, waaronder die van particulieren, en zo'n 35.000 gebruikers. ‘Aan het begin van vorig jaar hadden we 330 auto's en 80.000 gebruikers, nu meer dan 1.600 auto's en 160.000 gebruikers’, zegt Tiekstra. ‘Dit jaar willen we naar 2.400 auto's, mits de toename in het aantal gebruikers gelijke tred houdt. Bij Share Now is het beeld niet anders. ‘Waar we in 2018 nog minder dan 80.000 gebruikers hadden, stond de teller vorig jaar al op 93.000 en nu op bijna 100.000 gebruikers’, zegt managing director Robert Bosman van Share Now. WeDriveSolar gaat de komende 24 maanden 1000 deelauto’s plaatsen. Hun focus ligt in de regio Utrecht, maar WeDriveSolar is ook in Maastricht actief.
Meer vertrouwen in deelmobiliteit
Volgens Bosman van Share Now worden de aanbieders daarbij geholpen door de vlucht die deelmobiliteit in zijn algemeenheid heeft genomen. Denk daarbij aan deelscooters en deelfietsen. Hierdoor hebben mensen het vertrouwen gekregen dat er voor elk gewenst moment, locatie en tijdstip een keuze te maken valt uit wat voor de gebruiker op dat moment het geschiktste vervoersmiddel is. Dat kan overigens net zo goed het ov zijn. Als dat allemaal klopt en gemeenten en overheid beleid daarop voeren, dan krijgt de consument het vertrouwen dat hij of zij de auto vaarwel kan zeggen.
Een andere trend is volgens MyWheels dat twintigers en dertigers in steden autobezit eigenlijk gewoon onhandig en duur vinden. Binnen de vraag naar deelauto's komt steeds meer interesse in elektrisch rijden. Omdat in de stedelijke omgeving de komende jaren steeds meer ruimte zal komen voor groen, zal de interesse voor deelmobiliteit en elektrisch rijden verder toenemen.
Bi-directioneel laadplein én deelmobiliteit in Maastricht
Sinds deze zomer kunnen omwonenden en bedrijven van de Alexander Battalaan gebruik maken van laadpalen en een nieuw deelautosysteem in hun buurt. De laadpalen worden voorzien van zonne-energie die wordt opgewekt met de al aanwezige 80 zonnepanelen van Ondernemershuis Alex 51. De elektrische deelauto’s zijn van We Drive Solar die zich samen met Ondernemershuis Alex 51 en de gemeente Maastricht/Zuid-Limburg Bereikbaar heeft ingezet voor de realisatie van dit nieuwe innovatieve laadplein met 10 laadpunten. Het is het eerste in Zuid-Limburg. Het bedrijf Goodmoovs heeft het deelplatform ontwikkeld en biedt ondersteuning aan de deelnemers.
De laadpunten zijn allemaal voorzien van de Vehicle ToGrid (V2G) techniek, waarmee ze elektrische auto’s die deze techniek ondersteunen, niet alleen voorzien van stroom (zoals een traditionele laadpaal), maar deze stroom ook weer kunnen onttrekken aan de auto’s. Deze laadpalen worden ook wel bi-directionele laadpalen genoemd. Dit laatste geeft een nieuwe dimensie aan de elektrische auto’s die op deze manier gebruikt kunnen worden als tijdelijke opslag van zonne-energie. Lokale opslag van zonnestroom in elektrische auto’s beperkt de netbelasting, waardoor een versnelling van de energietransitie mogelijk wordt gemaakt.
Het laadplein is een uitvloeisel van de ambities die Maastricht heeft in het kader van het Klimaatakkoord onder de titel #missionzeromaastricht en wordt woensdag 6 oktober 2021 geopend door wethouder Gert-Jan Krabbendam van Klimaat & Energie, Ruimtelijke ontwikkeling en Mobiliteit.
Dit artikel is gebaseerd op het artikel ‘Steeds meer deelauto's: coronacrisis gaf laatste zetje’ verschenen op NU.NL 21/09/2021