Ga direct naar het artikel
3 februari 2021

Denk mee over laadpalen bij jou in de buurt

Er rijden steeds meer elektrische auto’s op de weg. Vorig jaar kwamen er alleen al 73.000 elektrische auto’s bij. Daarmee stijgt ook de vraag naar laadpalen. De komende jaren is het dus belangrijk dat er meer laadvoorzieningen bij komen. Verschillende gemeenten in Zuid-Limburg werken aan extra oplaadpunten in de publieke ruimte. Als inwoner, ondernemer of bezoeker heb je nu de mogelijkheid om mee te denken over de locaties waar deze laadpalen komen. Denk jij mee over de juiste locaties?

Toekomstbeeld

Volgens voorspellingen rijden in 2030 1,9 miljoen elektrische auto’s op de wegen in Nederland en is de verwachting dat er 1,7 miljoen laadpalen beschikbaar zijn. Dit zijn niet alleen de laadpalen in de openbare ruimte, maar ook bij mensen thuis (met elektrische auto) of op de werklocatie zijn er mogelijkheden om te laden.

Denk mee over geschikte oplaadlocaties

In Nederland moeten zo’n 290.000 automobilisten het doen met zo’n 63.700 openbare oplaadpunten. Dit wordt krap, zeker als elektrisch rijden de standaard wordt. Niet iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om thuis een oplaadpunt voor een elektrische laadpaal te realiseren. Gemeentes oriënteren zich daarom waar geschikte locaties zijn om in de komende tijd laadpalen te plaatsen en roepen daarbij de hulp in van hun inwoners, ondernemers of bezoekers. Je kunt op verschillende manieren een suggestie indienen: via een online formulier of locaties aanduiden op een kaart. We zetten de gemeentes voor je op een rijtje*:

Gemeente Maastricht

Gemeente Maastricht zoekt de beste plekken voor de publieke laadpalen en heeft hiervoor al een eerste keuze gemaakt. Via een kaart kun je precies zien waar die locaties zijn. Deze worden aangegeven met blauwe stippen. Je kunt een stip aanklikken en in je reactie aangeven of dit een goede plek is. Ook kun je alternatieve locaties aanwijzen als je een betere plek weet. Je kunt tot 15 februari reageren. Denk mee in Maastricht!

Gemeente Heerlen

Op basis van gegevens van laadpaalleverancier Vattenfall doet de gemeente een voorstel voor nieuwe locaties in Heerlen. Heb je feedback op een plek, of weet je zelf een betere locatie? Dan horen we dat graag! Je kunt reageren op het voorstel van de gemeente en als je een betere plek weet, kun je ook een nieuwe locatie aanwijzen. Reageer voor 15 februari 2021, dan kunnen we je feedback meenemen. Denk mee in Heerlen!

Gemeente Beek

Gemeente Beek laat in de komende vier jaren ongeveer 50 laadpalen plaatsen door Vattenfall. De komende twee jaren zullen er eerst 5 laadpalen geplaatst worden. Omdat er steeds meer elektrische auto’s op de weg komen, neemt de vraag naar laadpalen toe. Vattenfall heeft een voorstel gedaan voor de locaties waar de laadpalen het beste worden geplaatst. De gemeente roept inwoners, ondernemers en bezoekers op om hun mening te geven op het huidige voorstel. Dit is mogelijk tot en met 9 februari. Denk mee in Beek!

 

*Let op!: de verschillende gemeentes hebben andere sluitingsdata voor het delen van je mening over elektrische laadpalen. Houd de uiterste inzendingsdatum in de gaten. Kijk op de website van jouw gemeente of je nog kunt deelnemen. Of wat de mogelijkheden zijn als je zelf een elektrische laadpaal wilt aanvragen.

Schermafbeelding 2021 01 20 Om 15.16.10

Uitleg interactieve kaart

In deze animatievideo wordt uitgelegd hoe je de interactieve kaart kunt gebruiken.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief