Ga direct naar het artikel
22 september 2020

Een e-bike nog te duur? Denk dan eens aan lease!

Loop je met het idee om voor de (elektrische) fiets te kiezen als alternatief voor de auto? Maar vind je de kosten van een nieuwe e-bike nog fors? Dan kan een leasefiets uitkomst bieden. Je betaalt elke maand een vast bedrag voor je nieuwe fiets. Ook de kosten voor onderhoud en verzekeringen zijn gedekt. Jouw werkgever kan ook kiezen voor lease: de fiets van de zaak.

De mogelijkheden op een rij

Er zijn meerdere aanbieders van fietsleaseregelingen. Bij de ANWB kun je als particulier een gloednieuwe e-bike leasen. Ook de meeste rijwielhandelaren bieden leasefietsen aan. Via Lease-a-bike kan jouw werkgever een samenwerkingsovereenkomst aangaan met deze aanbieder van leasefietsen. Jij kunt, afhankelijk van de afspraken die je werkgever maakt, bij een van de 1.000 deelnemende fietswinkels elk type fiets uitkiezen. Van stadsfiets tot elektrische fiets en van bakfiets tot speed-pedelec.

Woonpunt kiest voor een fiets van de zaak met fietslease

Oscar Salden stond als medewerker van de afdeling P&O bij Woonpunt aan de wieg van de fietsleaseregeling voor de medewerkers van de woningcorporatie: “Om meer mensen binnen onze organisatie te stimuleren met de fiets naar het werk te komen, kunnen ze fiscaal gunstig een fiets, een fietsverzekering en fietsaccessoires leasen via Lease-a-bike. Zeker vijftien medewerkers kozen sinds de invoering van deze regeling in mei 2020 voor de fiets. Ze doen afstand van de vaste reiskostenvergoeding voor hun woon-werkverkeer én  parkeerplaats op het werk.”

Hoe verder weg, hoe groter het leasebudget

Woonpunt neemt een deel van de maandelijkse leasekosten voor haar rekening. Oscar legt uit: “Wie tot 5 kilometer van het werk woont, kan voor een bedrag van € 60 per maand leasen. Woon je tussen 5 tot 10 kilometer van je werk, dan gaat het om een bedrag van € 110 per maand. En wie 10 kilometer of verder woont, kan voor een bedrag van € 160 per maand leasen. Voor een leasebedrag van € 60 per maand kun je al een mooie elektrische fiets van rond de € 1.500 uitzoeken.”

Ook voordelen voor stichting Woonpunt als werkgever

“Ook voor de werkgever zelf is dit een mooie regeling,” vindt Oscar: “Je least (huurt) een fiets voor een vaste periode voor een vast bedrag per maand. Ook de verzekering en het onderhoud is geregeld. Er is dus weinig administratieve rompslomp. Belangrijkste is dat medewerkers hun gezondheid verbeteren door met de fiets naar het werk te komen in plaats van met de auto. Ze worden fitter en hun duurzame inzetbaarheid daardoor  beter.”

Elk type fiets is mogelijk

“Ook fijn is dat Woonpunt geen eisen aan het type of merk fiets stelt, zolang je maar least via Lease-a-bike. Je mag een leasefiets uitzoeken die duurder is dan het door Woonpunt vergoede normbedrag. De meerkosten worden verrekend met het brutoloon, waardoor je dat fiscale voordeel ook weer hebt. Na 36 maanden loopt het leasecontract af en kun je de fiets overnemen voor circa 15% van de nieuwwaarde.”

Goed op weggeholpen bij fietskeuze

Oscar werd tijdens de implementatie van de fietsregeling zo enthousiast over fietsen naar het werk, dat hij een e-bike heeft aangeschaft. “Ik probeerde via Zuid-Limburg Bereikbaar gratis een elektrische speedbike. Deze fiets vond ik voor mijn woon-werkafstand net wat te snel. Bij het inleveren van de fiets hielp een medewerker van het Cycle Center in Valkenburg mij goed op weg naar de juiste fiets.”

Corona zorgde voor de omslag

“Inmiddels fiets ik twee dagen per week met mijn nieuwe Giant e-bike naar mijn werk in Maastricht en werk ik drie dagen per week thuis in mijn woonplaats Beek. Het voelt heerlijk om fris en fruitig met mijn e-bike op het werk aan te komen. Corona heeft deze omslag bij mij in gang gezet. Sporten bij de sportschool ging niet meer. Door naar mijn werk te fietsen was ik toch lekker actief bezig.”

Meer info over fietslease of een fiets van de zaak?

Wil je meer weten over de details van de fietsleaseregeling of andere fiscale voordelen om fietsen als werkgever te stimuleren? Neem contact op met Edwin Claessens, projectleider fietsstimulering van Zuid-Limburg Bereikbaar.

 

Meer info over fietslease of een fiets van de zaak? Neem contact op met onze projectleider fietsstimulering Edwin Claessens.

Edwin Claessens
Projectleider Fietsstimulering
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief