Het kabinet ondersteunt fietsstimulering
"Meer mensen op de fiets naar het werk, een fietsenplan voor kinderen in arme gezinnen en investeringen in goede stallingen bij stations en nieuwe woonwijken. Dat zijn de speerpunten van het nieuwe fietsbeleid dat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurt. Uit nieuw onderzoek blijkt volgens de bewindsvrouw ook nog eens dat de fiets goed is voor de economie en de werkgelegenheid," aldus Dagblad De Limburger (19 juli 2022).
Nederland staat bekend als fietsland. Studies laten zien dat twee miljoen mensen fietsen momenteel (inclusief fietstochtjes naar het station). Toch zijn er maatregelen nodig om fietsen nóg aantrekkelijker te maken, volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Meer fietsen is goed voor de bereikbaarheid, voor de gezondheid en voor een schone lucht.
Investeringen van het kabinet
Vanuit het coalitieakkoord heeft Heijnen 50 miljoen euro beschikbaar voor verdere verbetering van fietsenstallingen bij de stations. Daarnaast betaalt het Rijk 6 miljoen per jaar aan het in orde maken (en houden) van fietspaden en -snelwegen en gaan er miljarden naar grotere infrastructuurprojecten (waaronder fietstunnelprojecten ook vallen). Af en toe gaat dit echter niet samen met de stikstofregels.
Heijnen wil bijdragen aan een landelijk dekkend netwerk van doorfietsroutes. Provincies en gemeenten zijn al gestart met dit soort routes. Bij de bouw van nieuwe woonwijken wil het kabinet bovendien kijken naar bereikbaarheidskansen per fiets. Hoe kom je er, als je niet met het ov of met de auto reist? Aanvullend is het actieplan voor kinderen uit gezinnen die van een bijstandsuitkering leven. Iedereen moet de kans krijgen om te fietsen!
Het aandeel van werkgevers
Staatssecretaris Heijnen wijst op de verantwoordelijkheid bij werkgevers. Zij kunnen werknemers aanmoedigen om de fiets te nemen door de hoge kilometervergoeding te geven, van 21 cent per fietskilometer. Een fietsplan werkt ook motiverend.
Voordelen van fietsen
Meer fietsers op de weg! Dat is dus de boodschap. Naast alle voordelen voor individuen en voor het milieu, is er ook nog profijt voor economie en werkgelegenheid. Hoeveel extra fietsers zouden er dan moeten zijn? Heijnen hoopt dat de komende 2,5 jaar meer dan 100.000 mensen de fiets gaan gebruiken (aanvullend op de al bestaande fietsers). Het is gunstig in het verkeer bovendien (minder auto's) en in het ov (minder drukte in de treinen, metro's en bussen). Daarnaast melden werknemers die met de fiets naar het werk gaan, zich minder vaker ziek.
Werkgeversaanpak en fietsstimulering
De voordelen die de staatssecretaris opnoemt, zijn relevant. Wij kunnen er, vanuit Zuid-Limburg Bereikbaar, zelfs nog wat pluspunten aan toevoegen. Verdiep je hierin via onze pagina over de werkgeversaanpak en fietsstimulering.

Fietsstimulering vanuit Zuid Limburg Bereikbaar
Ben jij zelf werkgever en wil je meer medewerkers op de fiets krijgen? Of ken je iemand die hiermee bezig is?
Lees dan onze interessante webpagina over de werkgeversaanpak en fietsstimulering.